Μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, με την αξιολόγηση να έχει καθυστερήσει κατά ένα 7μηνο, η ΑΓΕΤ Ηρακλής ετοιμάζεται να προχωρήσει σε επενδύσεις 7-8 εκατ. ευρώ το 2016 που αφορούν στην ασφάλεια, στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα αλλά και στη βελτίωση της παραγωγικότητας της βιομηχανίας.
Ο Όμιλος από το 2011 έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις πάνω από 45,1 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΑΓΕΤ Ηρακλής Γεώργιο Μίχο, η μεγαλύτερη πρόκληση αυτή τη στιγμή για τις επιχειρήσεις είναι η οικονομική αστάθεια αφού δεν γνωρίζουν ποιό θα είναι το φορολογικό καθεστώς της επόμενης ημέρας.
Σημαντικό όμως πρόβλημα για τις βιομηχανίες, είναι σύμφωνα με τον κ. Μίχο και η ενέργεια, το κόστος της οποίας είναι διπλάσιο στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες όπως για παράδειγμα με την Γαλλία.
Όπως επεσήμανε «το μέτρο της διακοψιμότητας δεν έχει λειτουργήσει σωστά και βρισκόμαστε σε συζητήσεις με το Υπουργείο για να δούμε τί μπορούμε να κάνουμε».
Αναφορικά με το ενδεχόμενο η ΑΓΕΤ να εισέλθει στην ενέργεια, ο κ. Μίχος διευκρίνισε ότι δεν μας ενδιαφέρει το κομμάτι της παραγωγής καθώς είναι κοστοβόρο, αλλά της εμπορίας. «Είναι ένα ενδεχόμενο το οποίο κιαι εξετάζουμε», τόνισε.
Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΓΕΤ σήμερα η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας αγγίζει το 80%, ενώ καταστροφική για τον κλάδο χαρακτήρισε την περυσινή χρονιά. Όμως και οι ενδείξεις των πρώτων μηνών του 2016 είναι εξίσου απογοητευτικές.
«Η κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής, όπως για παράδειγμα το Καστέλι, θα έδινε σημαντική ώθηση στην οικοδομική δραστηριότητα και στην ζήτηση προϊόντων τσιμέντου. Όμως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, αφού εκτιμούμε ότι κανένα μεγάλο έργο δεν θα υλοποιηθεί φέτος».
Αναφορικά με την μεγάλη ακίνητη περιουσία που διαθέτει η βιομηχανία, όπως ανέφερε ο κ. Μίχος στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, εξετάζεται η αξιοποίηση της, κυρίως στο μεγάλο ακίνητο της Λυκόβρυσης που παλιότερα στεγαζόταν τα γραφεία της αλλά και το εργοστάσιο στη Χαλκίδα, το όποίο όπως είπε «έκλεισε και δεν πρόκειται να ξανανοίξει».
Αν και αρνήθηκε να αποκαλύψει τα σχέδια αξιοποίησης του, τόνισε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με διάφορες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ).
Τέλος σχετικά με την έκταση στη Δραπετσώνα (της ανήκουν τα 114 στρέμματα από τα 500 στρέμματα), ανέφερε ότι ήδη έχει γίνει μία πρώτη συζήτηση της διοίκησης της ΑΓΕΤ με το Υπουργείο κατά την διάρκεια της οποίας τονίστηκε ότι η βιομηχανία σε περίπτωση απαλλοτρίωσης της έκτασης, θα υπερασπίσει τα νόμιμα συμφέροντα της.
Σήμερα η ΑΓΕΤ Ηρακλής κατέχει το 40% της ελληνικής αγοράς ενώ το 60% της παραγωγής της κατευθύνεται στις χώρες του εξωτερικού.