«Δεν μπορούν να υπάρξουν αλλαγές στο Ελληνικό»

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Δεν μπορούν να υπάρξουν αλλαγές στο Ελληνικό»

Kατηγορηματικά αντίθετα στο ενδεχόμενο να υπάρξουν ριζικές αλλαγές στη σύμβαση του Ελληνικού, εμφανίζονται τα στελέχη της Lamda Developoment καθώς όπως υποστηρίζουν η υλοποίηση του έργου είναι μνημονιακή υποχρέωση.

Με αφορμή και την έκθεση Ομάδας Έργου, που συστάθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, κατόπιν εντολής του υπουργού Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρη, προκειμένου να αξιολογήσει το επενδυτικό σχέδιο της Lamda για το Ελληνικό και να υποβάλει εναλλακτικές προτάσεις, στελέχη της εταιρείας φέρονται άκρως δυσαρεστημένα από αυτή την εξέλιξη καθώς τονίζουν ότι η σύμβαση έχει υπογραφή και κάποιες μικρές διορθώσεις μπορεί να γίνουν μετά από διαβουλεύσεις με τους όμορους δήμους, οι οποίες και ήδη γίνόνται.

Η έκθεση που παρουσίασε η Real παραδόθηκε προς τα τέλη του Μαρτίου στον υπουργό Επικρατείας και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι με τους όρους της σύμβασης που έχουν υπογράψει από το 2014 το ΤΑΙΠΕΔ και η Lamda, «το ελληνικό Δημόσιο και ο πωλητής (σ.σ.: ΤΑΙΠΕΔ) επιβαρύνονται με δυσανάλογο τρόπο και αναλαμβάνουν υπερβολικές δεσμεύσεις και υποχρεώσεις απέναντι στον αγοραστή, ώστε να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η επένδυση στο μέλλον να τους επιβαρύνει υπέρμετρα».

Η σύμβαση διασφαλίζει, σε κάθε περίπτωση, τη Lamda, παρέχοντάς της πλήθος δικαιωμάτων, σε αντίθεση με το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο αναλαμβάνει πλήθος υποχρεώσεων για καταβολή αποζημιώσεων.

Παράλληλα, εντοπίζονται όροι που αντίκεινται στη νομοθεσία της Ε.Ε. περί «κρατικών ενισχύσεων».Η έκθεση αυτή είναι η πρώτη που έχει ζητήσει η ίδια η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην παρούσα φάση, Lamda Development και κυβέρνηση φέρεται να έχουν συμφωνήσει σε ορισμένες τροποποιήσεις στο σχεδιασμό ορισμένων σημείων του σχεδίου ανάπλασης της έκτασης των 6.000 στρεμμάτων.

Βασική αλλαγή είναι η αύξηση των χώρων πρασίνου σε σχέση με αυτό που προβλέπει η αρχική συμφωνία.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η αναθεωρημένη συμφωνία να έρθει στη Βουλή προς ψήφιση το φθινόπωρο.

Ωστόσο υπάρχουν ακόμη πολλά πράγματα που θα πρέπει να γίνουν για την ψήφιση της συμφωνίας, με το βασικότερο να θεωρείται η κατάρτιση μελετών για την κατάρτιση του Ειδικού Σχεδίου Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ), το οποίο και θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση για το Ελληνικό που υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2014, προβλέπει ότι η Lamda Development του ομίλου Λάτση στηριζόμενη σε αραβικά και κινεζικά κεφάλαια θα αναλάβει για 99 χρόνια την εκμετάλλευση των περίπου 6.200 στρεμμάτων του παλαιού αεροδρομίου αλλά και της παραλιακής ζώνης του Αγίου Κοσμά.

Το τίμημα ανέρχεται στα 915 εκατ. ευρώ συν 1,2 δις. ευρώ τα οποία θα δαπανήσει η κοινοπραξία για έργα υποδομών (κατασκευή πάρκου 2.000 στρεμμάτων, κοινόχρηστοι χώροι 1.500 στρεμμάτων, μερική υπογειοποίηση λεωφόρου Ποσειδώνος, επέκταση των υφιστάμενων δικτύων μέσων μαζικής μεταφοράς, δίκτυα ηλεκτρισμού - ύδρευσης κ.α.).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider