Τσουνάμι ανατιμήσεων στην αγορά από τους νέους φόρους

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσουνάμι ανατιμήσεων στην αγορά από τους νέους φόρους

Αλυσιδωτές αντιδράσεις φέρνουν στην αγορά οι νέοι φόροι που προωθεί η κυβέρνηση και οι οποίοι θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ώρες. Η αύξηση του ΦΠΑ στο 24 % από 23% που είναι σήμερα αλλά και η επιβολή νέων Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης σε προϊόντα και υπηρεσίες φέρνει μαζί του ένα νέο κύμα ακριβείας με μεγάλους χαμένους για μια ακόμα φορά τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα αλλά και τις επιχειρήσεις οι οποίες από το 2009 έως σήμερα προσπαθούν να συγκρατήσουν τα κόστη τους, να συνεχίσουν τις επενδύσεις τους και να παραμείνουν στην αγορά.

Μόνο για τις αυξήσεις που έρχονται στα τρόφιμα οι Έλληνες καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν περίπου 100 εκατ. ευρώ από πέρυσι με τα φτωχότερα νοικοκυριά τα οποία δαπανούν κάτι λιγότερο από το 40% των εισοδημάτων στους σε αυτά να βρίσκονται σε απόγνωση. «Η αύξηση του ΦΠΑ στο 24% σημαίνει ετήσια επιπλέον επιβάρυνση περίπου 500 εκατ. υρώ εκ των οποίων περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ για τρόφιμα στα ελληνικά νοικοκυριά με σοβαρές στερήσεις» σημειώνει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Βασίλης Κορκίδης.

Η αύξηση των φορών που επιχειρεί η κυβέρνηση έρχεται να προστεθεί στα είδη βαρεία φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα τα οποία τέθηκαν σε ισχύ από την περασμένη εβδομάδα.

«Όποιος πιστεύει ότι μετά από 7 χρόνια λιτότητας, μπορούν να αποδώσουν νέα μέτρα συστολής της οικονομίας, έχω την αίσθηση ότι είτε ονειροβατεί ιδεοληπτικά», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς που εκπροσωπεί χιλιάδες επιχειρήσεις που θα κληθούν τις επόμενες ήμερες να αλλάξουν τις τιμές των προϊόντων που πωλούν. Όπως μάλιστα λέει η χώρα μας μετά την αύξηση του ΦΠΑ θα βρίσκεται θα βρίσκεται στις 4 πρώτες θέσεις της ΕΕ με τον υψηλότερο συντελεστή, ενώ παραμένει κάτω από μέσο όρο σε επίπεδο συλλογής εσόδων.

Σύμφωνα με την πολιτική που ακολουθείται πλέον ο καφές και η μπύρα γίνονται προϊόντα πολυτελείας ενώ το μέσο νοικοκυριό για να μπορέσει να ανταπεξέλθει είναι αναγκασμένο να περικόψει ακόμα περισσότερο τις βασικές καταναλωτικές του δαπάνες. « Παλαιότερα οι πολιτικοί και μάλιστα όσοι βρίσκονταν στην αντιπολίτευση μιλούσαν για καρτέλ και κερδοσκόπους επιχειρηματίες που ανέβαζαν τις τιμές. Σήμερα έρχεται το κράτος να τροφοδοτήσει την ακρίβεια με τους φόρους που επιβάλλει και μάλιστα χωρίς να έχει κλείσει κανένα από τα παράθυρα της φοροδιαφυγής», λέει επιχειρηματίας από τον κλάδο του λιανεμπορίου.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων η μέση οικονομική δαπάνη για αγορές αγαθών και υπηρεσιών σε τρέχουσες τιμές το 2008 αντιπροσώπευε 2.120 ευρώ, το 2012, για τη μέση οικογένεια, είχε πέσει στα 1.637 ευρώ και σήμερα εκτιμάται ότι βρίσκεται στα 1.502 ευρώ. Το ποσοστό που αντιπροσωπεύουν τα είδη διατροφής στη σύνθεση της δαπάνης αυτής, από 16,4% το 2008, το 2014 εκτιμάται ότι βρισκόταν στο επίπεδο του 20,8% και για τα φτωχότερα νοικοκυριά στο 39%. Έτσι αν o ΦΠΑ και ο ΕΦΚ αυξηθούν, αυτό θα πλήξει σοβαρά τον οικογενειακό προϋπολογισμό και ιδιαίτερα τις ευαίσθητες κατηγορίες συνανθρώπων μας.

Μια μονάδα πάνω ο ΦΠΑ

Εάν τελικά η κυβέρνηση προχωρήσει στην αύξηση ανώτερου συντελεστή ΦΠΑ στο 24% από την 1η Ιουνίου 2016 δεκάδες προϊόντα θα ανατιμηθούν όπως:

-Καφές - Τσάι - Κακάο

-Ηλιέλαιο - Αραβοσιτέλαιο

-Αλλαντικά-Κονσέρβες

-Σάλτσες

-Μαργαρίνες

-Ζάχαρη

-Τσίχλες - Καραμέλες

-Αλεύρι - Φρυγανιές

-Ψωμί τοστ

-Μπισκότα

-Παγωτά

-Αναψυκτικά - Χυμοί

-Μέλι - Μαρμελάδες

-Σοκολάτες - Γκοφρέτες

-Τυρόπιτες - Πίτσες

-Χυμοί φρούτων

-Μπύρες - Οινοπνευματώδη

Ενώ στον τομέα των υπηρεσιών ανατιμήσεις θα έρθουν σε:

• Εισιτήρια μέσων μεταφοράς

• Εστίαση

• Ταξί

• Επισκευή και συντήρηση κατοικιών

• Άνθη - φυτά

• Αποχέτευση

• Ζωοτροφές για κατοικίδια

Μπύρα και καφές

Αν σε αυτά προστεθούν και οι αυξήσεις από την επιβολή ή την αύξηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης τότε ο λογαριασμός για τα νοικοκυριά θα είναι ασήκωτος. Ενδεικτικά από την αύξηση του ΕΦΚ στην μπύρα εκτιμάτε ότι η αύξηση στην τελική του προϊόντος θα φτάσει στο 20% μετατρέποντας την μπύρα σε είδος πολυτελείας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το κουτάκι των 330 ml θα αυξηθεί κατά μέσο όρο 44 λεπτά περίπου και αυτό των 500 ml κατά 65 λεπτά.

Ανάλογη είναι και η αύξηση που αναμένεται στον καφέ όπου συμφώνα με εκπροσώπους επιχειρήσεων του κλάδου . Η αύξηση όπως λένε υπολογίζεται στα 0,50 ευρώ ανά συσκευασία των 2,5 ευρώ δηλαδή περίπου στο 25% και θα κυμαίνεται ανάλογα με το είδος του καφέ.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών τονίζουν ότι εάν η κυβέρνηση προχωρήσει στη ψήφιση του μέτρου δεν πρόκειται να έχει τα αποτέλεσμα που αναμένει ενώ αντίθετα θα οδηγήσει σε καταστροφή έναν κλάδο της ελληνικής βιομηχανίας ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με στοιχειά του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχάνων Τροφίμων στην μπίρα, όπου ήδη επιβλήθηκε από 1/1/2016 φόρος ζύθου 3%, εάν εφαρμοστεί η προτεινόμενη αύξηση του ΕΦΚ της τάξης του 25-35%, υπολογίζεται ότι θα επιφέρει ανατίμηση της τάξης του 7-10% στο κόστος ζύθου για τις μικρές και μεγάλες ζυθοποιίες και τελικά θα τις επηρεάσει αρνητικά, ιδιαίτερα τη φετινή καλοκαιρινή και τουριστική περίοδο, που συνήθως καλύπτει το 65-70% του συνόλου των ετήσιων πωλήσεων.

Όσον αφορά τον καφέ η επιβολή ειδικού φόρου (πλέον της αύξησης του ΦΠΑ) μεταφράζεται σε επιβάρυνση 2 ευρώ το κιλό στον ωμό καφέ, 3 ευρώ το κιλό στον καβουρδισμένο και 4 ευρώ το κιλό στον στιγμιαίο, επιβαρύνοντας έτσι σημαντικά ένα προϊόν που σήμερα είναι ιδιαίτερα οικονομικό και σε πολλές περιπτώσεις έχει γίνει και η μόνη διασκέδαση των ελλήνων.

Και στις δυο περιπτώσεις πάντως οι αυξήσεις αυτές θα μεταφερθούν και στον κλάδο της εστίασης αφού όπως λένε οι επιχειρηματίες δεν υπάρχει κανένα περιθώριο απορρόφησης ούτε του ΦΠΑ αλλά ούτε και των αυξήσεων στις τιμές που θα φέρουν οι αυξήσεις στον ΕΦΚ. Μάλιστα σημειώνουν ότι οι αυξήσεις αυτές δημιουργούν και θέμα στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Καύσιμα

Φωτιά όμως θα πάρουν και τα καύσιμα που θα πυροδοτήσουν αυξήσεις και στις μεταφορές ,αφού σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης η τιμή της βενζίνης θα ακριβύνει κατά 5 λεπτά το λίτρο, το ντίζελ έως 10 λεπτά και το υγραέριο 25 λεπτά. Οι αυξήσεις αυτές προκύπτουν από την αύξηση του ΦΠΑ από 23% στο 24% και του ΕΦΚ στη βενζίνη από τα 670 ευρώ ανά χιλιόλιτρο αυξάνεται σε 700 ευρώ. Στο πετρέλαιο κίνησης, από τα 330 στα 410 ευρώ το λίτρο. Στο υγραέριο από την εξίσωση του ειδικού φόρου στα 330 ευρώ ανά τόνο και στο πετρέλαιο θέρμανσης από τα 230 στα 280 ευρώ. Όπως τονίζει ο Γιώργος Ασμάτογλου πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) οι αυξήσεις αυτές το μόνο που μπορεί να φέρουν είναι μείωση της κατανάλωσης και νέα λουκέτα πρατηρίων στην αγορά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider