«Οι τράπεζες έχουν εισέλθει σε αυτή την κρίση σε πολύ καλύτερη θέση από πλευράς ρευστότητας και κεφαλαίων για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις», αναγνώρισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γιώργος Χαντζηνικολάου, μιλώντας στο πλαίσιο του νέου κύκλου διαδικτυακών συναντήσεων που οργανώνει το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Ο μεγάλος άγνωστος είναι το ποσό των νέων «κόκκινων δανείων» που θα κληροδοτήσει αυτή η οικονομική κρίση και ο αντίκτυπος που θα έχει στις προσπάθειες μείωσής τους, εξήγησε ο κ. Χαντζηνικολάου και πρόσθεσε πως «οι τράπεζες πρέπει να προσεγγίσουν τους πελάτες, να εργαστούν μαζί τους και να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα ρευστότητας που τυχόν έχουν. Προτεραιότητα είναι να μείνουν οι υγιείς πελάτες υγιείς, ούτως ώστε να έχουμε και υγιείς τράπεζες. Οι έκτακτες συνθήκες υπαγορεύουν και έκτακτες λύσεις». Για αυτό οι τράπεζες πρέπει να εξαντλήσουν τα περιθώρια παροχής ρευστότητας δίνοντας προτεραιότητα στους συνεπείς πελάτες με καλό ιστορικό, τόνισε.
Ο κ. Χαντζηνικολάου δεν είναι αντίθετος με τη λύση μιας bad bank, όλες οι λύσεις είναι καλοδεχούμενες» αρκεί να εξεταστούν πρώτα καλά τα υφιστάμενα εργαλεία και να δοθούν λύσεις μέσα από αυτά όπως πχ με την ενίσχυση του σχεδίου «Ηρακλής».
Για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ο κ. Χαντζηνικολάου είπε πως δεν πρέπει η κρίση να μείνει ανεκμετάλλευτη και παρατήρησε την απρόσμενα μεγάλη χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών από Έλληνες πολίτες άνω τον 50 ετών μετά το ξέσπασμα του κορονοϊού. Οι τράπεζες μπορεί να έχουν αναπτύξει έναν αριθμό καναλιών για ηλεκτρονικές συναλλαγές αλλά πρέπει και ο πελάτης να αλλάξει τον τρόπο που κάνει συναλλαγές και να είναι ανοιχτός στις νέες τεχνολογίες.
Στη συζήτηση, που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 21 Απριλίου, συμμετείχαν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο επικεφαλής τομέας διαχείρισης τραπεζικών κινδύνων στην Boston Consulting Group Matteo Coppola, o διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Martin Czurda και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γιώργος Χατζηνικολάου. Τη συζήτηση συντόνισε ο Χρυσός Καβουνίδης, επικεφαλής της Boston Consulting Group Athens.
Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι οι τράπεζες εισήλθαν στην τρέχουσα κρίση σε πολύ καλύτερη θέση από αυτή που βρίσκονταν πριν τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και τώρα καλούνται να αδράξουν την ευκαιρία που δίνεται για μια ομαλή και αποτελεσματική μετάβαση στην εποχή της ψηφιακής τραπεζικής.
Matteo Coppola: Οι τράπεζες είναι πιο ισχυρές σε αυτή την κρίση
Ο Matteo Coppola ανέφερε από την πλευρά του ότι και οι τράπεζες είναι πιο ισχυρές σε αυτήν την κρίση αλλά και οι ρυθμιστικές αρχές έχουν πλέον εμπειρία και προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία χρησιμοποιώντας τα buffers που ανέπτυσσαν όλα αυτά τα χρόνια. Οι τράπεζες μάλιστα διαθέτουν πλέον και αυξημένες δεξιότητες στη διαχείριση κινδύνων. Ο κ. Coppola έφερε το παράδειγμα των ιταλικών τραπεζών και συγκεκριμένα της Intesa SanPaolo η οποία μέσα σε λίγες ώρες μπήκε σε κατάσταση διαχείρισης κρίσης, με τα στελέχη της να συναντιούνται καθημερινά και το 95% των υπαλλήλων της να τίθεται άμεσα σε καθεστώς «απομακρυσμένης εργασίας».
Σύμφωνα με τον κ. Coppola, από την τρέχουσα κρίση αναδύεται η ευκαιρία για τις τράπεζες να αλλάξουν τα μοντέλα τους και να μάθουν να λειτουργούν απομακρυσμένα, πολλαπλασιάζοντας τις ψηφιακές τους λειτουργίες. Κανείς δεν περίμενε την εντυπωσιακή προσαρμοστικότητα των τραπεζών σε αυτή την εξαναγκαστική μετάβαση. Ο κ. Coppola εκτίμησε ότι η κρίση πρέπει να γίνει ευκαιρία και το νέο modus operandi να παραμείνει. Πρότεινε συγκεκριμένα, οι τράπεζες να εκπαιδεύσουν κατάλληλα τους υπαλλήλους τους, να υιοθετήσουν νέα ψηφιακά εργαλεία και να αλλάξουν δομικά τα μοντέλα τους, κλείνοντας πολλά υποκαταστήματα. Ευρύτερα, διακρίνει την ευκαιρία ανάδυσης ενός νέου μοντέλου τράπεζας, πιο ψηφιακής που θα μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τη μεταβλητότητα και την αβεβαιότητα στο μέλλον. Η μετάβαση υπαγορεύει και την ανάπτυξη νέων μοντέλων κινδύνου, ανέφερε ο κ. Coppola, επικαλούμενος τον τριπλασιασμό των κυβερνοεπιθέσεων στην αρχή της κρίσης του κορονοϊού.
Martin Czurda: Το ΤΧΣ συνεργάζεται στενά με τις τράπεζες για τη βελτίωση της κερδοφορίας τους
Ο επικεφαλής του ΤΧΣ Martin Czurda επισήμανε ότι το Ταμείο συνεργάζεται στενά με τις τράπεζες για τη βελτίωση της κερδοφορίας τους. Επιβεβαίωσε ότι εν μέσω κρίσης κορονοϊού οι τράπεζες είναι πολύ καλά προετοιμασμένες και έχουν τα εργαλεία για να λειτουργήσουν απομακρυσμένα. Διαθέτουν, επίσης, εμπειρία στη διαχείριση κρίσεων και αυτό βοηθά.
Επισημαίνοντας ότι η τρέχουσα κρίση δεν είναι κρίση των τραπεζών αλλά κρίση προσφοράς και ζήτησης που «σφυροκοπά» τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, δηλαδή κρίση της πραγματικής οικονομίας, ο κ. Czurda τόνισε την ανάγκη οι τράπεζες να προετοιμάσουν τους πελάτες για την επόμενη μέρα, να βρουν τρόπους να ανταποκριθούν οι δανειολήπτες στις υποχρεώσεις τους και να γίνει μια κοινή προσπάθεια τραπεζών, κυβέρνησης και ευρωπαϊκών θεσμών, καθώς διαθέτουν τα απαραίτητα εργαλεία.
Εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, καθώς η κρίση έδειξε ότι ο Έλληνας πελάτης δεν είναι τόσο συντηρητικός και είναι πράγματι ικανός να κάνει συναλλαγές από τον υπολογιστή του. Το ΤΧΣ συζητά με τις τράπεζες νέους τρόπους τραπεζικής δραστηριότητας, δεδομένου ότι οι ψηφιακές συναλλαγές στην Ελλάδα δεν ξεπερνούν το 20% των συναλλαγών. «Το δύσκολο είναι να ξεφορτωθούμε τις παλιές ιδέες», είπε, αναγνωρίζοντας τη δυσκολία του ψηφιακού μετασχηματισμού. Ωστόσο, η ώθηση προς μια ψηφιακή εποχή είναι πιο ισχυρή μετά τον κορονοϊό και οι διοικήσεις βλέπουν πλέον τις ευκολίες.