«Έκρηξη» δανείων για τις επιχειρήσεις φέρνει η πανδημία

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Έκρηξη» δανείων για τις επιχειρήσεις φέρνει η πανδημία
Σύντομα αναμένεται όλες οι τράπεζες να λανσάρουν προϊόντα για τις επιχειρήσεις των πληγέντων ΚΑΔ σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Τη «στρόφιγγα» της ρευστότητας για τις επιχειρήσεις που πλήττονται περισσότερο στην κρίση του κορονοϊού άνοιξαν οι τράπεζες, αξιοποιώντας τα εργαλεία που παρέχει το Ευρωσύστημα και η ΕΕ.

Ήδη έχουν ανακοινωθεί οι πρώτες χρηματοδοτικές διευκολύνσεις και σύντομα αναμένεται όλες οι τράπεζες να λανσάρουν προϊόντα που απευθύνονται ειδικά στις επιχειρήσεις των πληγέντων ΚΑΔ σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Η ΕΑΤ ανακοίνωσε εχθές, Τρίτη, ότι οι εγχώριες επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στα μέτρα ανακούφισης από τον Covid-19 μπορούν να υποβάλλουν αίτηση προκειμένου να εξασφαλίσουν κεφάλαιο κίνησης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στη δράση αυτή από την Τρίτη 28/4/20 στο https://www.ependyseis.gr.

Το επιτόκιο θα επιδοτείται κατά 100% από την ΕΑΤ για δύο χρόνια και το ύψος του δανείου θα ανέρχεται έως το 50% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης ή έως το 50% των παραγγελιών τρέχοντος έτους. Η διάρκεια κάθε δανείου ορίζεται από 24 έως 60 μήνες από την εκταμίευση του δανείου και θα παρέχεται δυνατότητα περιόδου χάριτος από 6 έως 12 μήνες.

Ήδη η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την ΕΑΤ για τη χορήγηση ρευστότητας στους εταιρικούς πελάτες της, ενώ αντίστοιχες ενέργειες δρομολογούν και οι υπόλοιπες εμπορικές τράπεζες. Το ανώτατο ύψος του δανείου ανά επιχείρηση, ανέρχεται στις 500 χιλ. ευρώ ενώ οι επιχειρήσεις μπορούν να συμμετέχουν και στα υφιστάμενα Υποπογράμματα του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, με την προϋπόθεση ότι η συνολική τους χρηματοδότηση δε θα υπερβαίνει το 1,5 εκ. ευρώ.

Δάνεια ύψους έως το 25% του τζίρου τους για το 2019

Τον τόνο έδωσε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος εξήγγειλε ότι από τις αρχές Μαΐου θα έχουν τη δυνατότητα επιχειρήσεις να λαμβάνουν δάνεια ύψους έως το 25% του τζίρου τους για το 2019, ενώ το κράτος θα εγγυάται το 80% του δανείου. Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου το 85% των επιχειρήσεων της χώρας έχει ενταχθεί στους ΚΑΔ και ένα από τα βασικά εργαλεία για την επανεκκίνηση της οικονομίας είναι η χορήγηση δανείων σε επιχειρήσεις ύψους 7 δισ. ευρώ με κρατική εγγύηση.

Τις προβλέψεις επιβεβαιώνει η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία αναμένει αύξηση της ζήτησης δανείων από τις επιχειρήσεις αλλά και μεγάλη μείωση της αντίστοιχης ζήτησης από τα νοικοκυριά για το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Αντιθέτως, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά αναμένεται να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου του 2020, ενώ η ζήτηση αναμένεται να μειωθεί σε μεγάλο βαθμό, εκτιμά η κεντρική τράπεζα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider