Εντός του Μαΐου αναμένεται ότι θα έχει υπογραφεί η δανειακή σύμβαση, μεταξύ χρηματοπιστωτικού ιδρύματος και της Αριάδνη Interconnection (της εταιρείας ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ που «τρέχει» το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική), προκειμένου να καλυφθεί το κονδύλι που απαιτείται για το έργο. Ήδη η «Αριάδνη» διαθέτει μετοχικό κεφάλαιο 200 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 300 με 400 εκατ. ευρώ, θα εξασφαλιστούν από το ΕΣΠΑ. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι περίπου ένα δισ. ευρώ.
Όπως σημείωσε ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ κ. Ιωάννης Μάργαρης, μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2019, το έργο θα ολοκληρωθεί τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου του 2023. Μάλιστα, όπως σημείωσε, έως το τέλος του μήνα θα υπογραφούν οι συμβάσεις με τις εταιρείες που κέρδισαν τον διαγωνισμό για τα καλώδια της διασύνδεσης αλλά και για τους σταθμούς μετατροπής.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ενδιαφέρον των επενδυτών για είσοδο στην Αριάδνη Interconnection είναι σημαντικό. Εκτός από τη State Grid, η οποία ενδιαφέρεται για το 20% του μετοχικού κεφαλαίου της, παραμένει ζωντανό το ενδιαφέρον Διαχειριστών ευρωπαϊκών δικτύων (π.χ. TERNA, ELIA κλπ.), καθώς και εύρωστων χρηματοοικονομικά ομίλων με σημαντικό χαρτοφυλάκιο επενδύσεων.
Σε σχέση με τα οικονομικά αποτελέσματα, τα EBITDA ανήλθαν στα 224,1 εκατ. ευρώ, από 180,9 εκατ. ευρώ το 2018 και το συγκρίσιμο EBITDA διαμορφώθηκε στα 176,5 εκατ. ευρώ έναντι 165,4 εκατ. ευρώ το 2018.
Επίσης, ο ΑΔΜΗΕ σημείωσε ρεκόρ επενδύσεων (Capex) φτάνοντας στα 249,3 εκατ. ευρώ έναντι 178,2 εκατ. ευρώ το 2018. Η αύξηση προέρχεται από τις διασυνδέσεις των Κυκλάδων (81 εκατ. ευρώ), τη Διασύνδεση Κρήτης- Πελοποννήσου (62 εκατ. ευρώ) και τον Δυτικό Διάδρομο της Πελοποννήσου (45 εκατ. ευρώ).
Επιπλέον, η Διοίκηση του ΑΔΜΗΕ μίλησε για τις νέες πηγές εσόδων. Η συμβολή των θυγατρικών Αριάδνη Interconnection και Grid Telecom αποτυπώνεται στα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη του Ομίλου για το 2019, ποσού 78,7 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,7 εκατ. σε σχέση με της εταιρείας. Είναι αξιοσημείωτη η αύξηση των Λοιπών Εσόδων λόγω της συμφωνίας εκμίσθωσης οπτικών ινών της GridTelecom με πάροχο τηλεπικοινωνιών, καθώς και τα αυξημένα Χρηματοοικονομικά Έσοδα από την αξιοποίηση των χρηματικών διαθεσίμων της Αριάδνη Interconnection.
Ειδικότερα, σε σχέση με τη διείσδυση στην αγορά των τηλεπικοινωνιών μέσω της GRID Telecom, αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΑΔΜΗΕ εκδήλωσε ενδιαφέρον συμμετοχής στον διαγωνισμό «Ultra Fast Broadband» (UFBB), που αφορά την κατασκευή και λειτουργία δικτύου οπτικών ινών σε διάφορες περιοχές της χώρας και την παροχή υπηρεσιών χονδρικής σε τηλεπικοινωνιακές εταιρείες. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ (300 εκατ. ευρώ προέρχονται από δημόσια χρηματοδότηση) το οποίο αφορά 2,4 εκατ. πολίτες και επιχειρήσεις. Μάλιστα, ο Διαχειριστής αναμένεται να εμπλακεί ενεργά στις επόμενες φάσεις του διαγωνισμού στοχεύοντας στην αναδοχή των τμημάτων εκείνων στα οποία προσβλέπει επιχειρηματικό πλεονέκτημα.
Παράλληλα, η Grid Telecom εδραιώνει την παρουσία της στον χώρο των data centers μέσω της συνεργασίας με τη Lamda Hellix για τη δημιουργία κεντρικού, προστατευμένου σημείου παρουσίας (POP) στο Carrier-Neutral Data Center Campus της Lamda Hellix.