«Πονοκέφαλος» τα απούλητα ψάρια για τις ιχθυοκαλλιέργειες

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Πονοκέφαλος» τα απούλητα ψάρια για τις ιχθυοκαλλιέργειες
Οι εξαγωγές του κλάδου μειώθηκαν κατακόρυφα ειδικά σε αγορές-κλειδιά όπως η Ιταλία και η Ισπανία, σύμφωνα με όσα επισημαίνει στο insider.gr o πρόεδρος της ΕΛΟΠΥ.

Πτώση του τζίρου, μείωση της εξαγωγικής δραστηριότητας και χιλιάδες απούλητα ψάρια έφερε στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας η πανδημία του κορονοϊού.

Το πρώτο διάστημα της εμφάνισης κρουσμάτων, ο συνολικός τζίρος σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΟΠΥ, τα μέλη της οποίας αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 80% του κλάδου, άγγιξε το 40% κυρίως λόγω της παύσης των εμπορικών δραστηριοτήτων HORECA σε μεγάλες αγορές καθώς και τη μείωση της κατανάλωσης στα κανάλια λιανεμπορίου. Συνολικά την ίδια περίοδο η μείωση των πωλήσεων σε αγορές HORECA ξεπέρασε το 60%.

Σύμφωνα με όσα επισημαίνει στο insider.gr o πρόεδρος της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας Απόστολος Τουραλιάς «ειδικά κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, οι εξαγωγές μας που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 80% του κύκλου εργασιών μας μειώθηκαν κατακόρυφα, ειδικά σε αγορές-κλειδιά όπως η Ιταλία και η Ισπανία».

Όπως τονίζει, «μια από τις σημαντικότερες επιπτώσεις αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης, πέρα από τα αυτονόητα προβλήματα ρευστότητας, ήταν το γεγονός ότι ένας σημαντικός αριθμός ψαριών παραμένουν στους κλωβούς μας: αναπτύσσονται και μεγαλώνουν, απαιτώντας όλη την απαραίτητη φροντίδα με τα σχετικά έξοδα για τις εταιρείες, χωρίς να μπορούν να διατεθούν στην αγορά».

Μικρή ανάκαμψη από τις αρχές Μαΐου

Οι επιχειρήσεις του κλάδου αρχίζουν να βλέπουν από την αρχή του Μαΐου «μια μικρή ανάκαμψη στις αγορές με συνακόλουθη βελτίωση στις πωλήσεις» ωστόσο μέχρι στιγμής, αυτό δεν φαίνεται αρκετό για να αντιμετωπιστεί πλήρως το πρόβλημα με τα αδιάθετα ψάρια.

«Ως κλάδος είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και αναμένουμε απαντήσεις σε συγκεκριμένες προτάσεις που έχουμε καταθέσει για την καταβολή αποζημιώσεων για την κάλυψη του κόστους συντήρησης των αδιαθέτων ποσοτήτων» σημειώνει ο κ. Τουραλιάς.

Όπως τονίζει, «το ποσό των αποζημιώσεων προέρχεται από τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό (όχι έκτακτη ενίσχυση) του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλιείας και η ΕΕ έχει ολοκληρώσει από τα μέσα Απριλίου την τροποποίηση του σχετικού κανονισμού. Ο καθορισμός του μηχανισμού αποζημίωσης θα πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα ώστε εντός του Ιουνίου να ξεκινήσει η καταβολή τους. Επίσης ο κλάδος έχει καταθέσει πρόταση για τρόπους αποθεματοποίησης προϊόντων, για την οποία επίσης αναμένει απαντήσεις από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ. Και η συγκεκριμένη πρόταση βασίζεται στις κατευθύνσεις που έχουν εγκριθεί από την ΕΕ».

Τα συγκεκριμένα μέτρα, όπως εκτιμά ο πρόεδρος της ΕΛΟΠΥ, δεν θα λύσουν μεν το πρόβλημα με τις αδιάθετες ποσότητες αλλά θα βοηθήσουν τους παραγωγούς στη διαχείρισή του ενώ ο ίδιος θεωρεί πως είναι επιτακτική η ανάγκη λήψης αποφάσεων για την επιβίωση του κλάδου.

Ο Ιούνιος θα είναι ο μήνας κατά τον οποίο, σύμφωνα με τον κ. Τουραλιά θα πρέπει να αξιολογηθεί η δυναμική των Ευρωπαϊκών αγορών, μετά την αναμενόμενη χαλάρωση των μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας. «Θα έχουμε καλύτερη εικόνα για τις δυνατότητες πώλησης των επιπλέον ποσοτήτων που θα παραμένουν στις εγκαταστάσεις μας και θα αναπτύξουμε προτάσεις και πρωτοβουλίες για την επίλυση των προβλημάτων» τονίζει χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider