Μετά από μια δεκαετία καθυστερήσεων υπογράφονται αύριο στο Ηράκλειο της Κρήτης οι συμβάσεις για το πολυαναμενόμενο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, προϋπολογισμού ενός δισ. ευρώ, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).
Το έργο, το οποίο αναμένεται ότι, εκτός απροόπτου, θα έχει ολοκληρωθεί το 2023 από τη θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ, «Αριάδνη Interconnection», θα λύσει το μεγάλο ενεργειακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί ειδικά τα καλοκαίρια που, λόγω τουρισμού, ο πληθυσμός του αυξάνεται ραγδαία.
Να σημειώσουμε ότι, η πρώτη φάση της διασύνδεσης του νησιού με την Πελοπόννησο, προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ, αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του έτους και θα καλύψει περίπου το 30% με 40% της ζήτησης ρεύματος στην Κρήτη. Με τη δεύτερη φάση, το νησί αναμένεται να καλυφθεί πλήρως, ενώ παράλληλα θα επιτρέψει και τη μεγαλύτερη ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), αλλά και έργων αποθήκευσης ενέργειας.
Είναι αξιοσημείωτο ότι με τη λειτουργία της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης θα εξοικονομηθούν έως 400 εκατ. ευρώ από τα τιμολόγια ρεύματος, τα οποία καταβάλλουν οι καταναλωτές όλης της χώρας, μέσω των περίφημων χρεώσεων ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας). Παράλληλα, θα περιοριστούν και σταδιακά θα εξαλειφθούν οι εκπομπές ρύπων από τις πετρελαϊκές μονάδες παραγωγής ρεύματος που λειτουργούν σήμερα στην Κρήτη.
Για τη χρηματοδότηση του έργου, η «Αριάδνη Interconnection» έχει μετοχικό κεφάλαιο 200 εκατ. ευρώ ενώ έχουν υποβληθεί αιτήσεις για 300 με 400 εκατ. ευρώ στα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία της Κομισιόν. Τα υπόλοιπα θα καλυφθούν μέσω δανειακή σύμβασης με τη Eurobank. Να σημειωθεί ότι, αύριο με την υπογραφή των συμβάσεων αναμένεται ότι θα ανακοινωθούν από τον ΑΔΜΗΕ και τα αντισταθμιστικά έργα για την Κρήτη.
Όσον αφορά στις διασυνδέσεις των υπολοίπων νησιών του Αιγαίου, ο σχεδιασμός του Διαχειριστή έως το 2029 περιλαμβάνει την ηλεκτρική διασύνδεση σχεδόν όλων των νησιών του Αιγαίου με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ). Μετά τις πρώτες διασυνδέσεις των Κυκλάδων που έχουν ολοκληρωθεί (Ανδρος, Τήνος, Μύκονος, Πάρος και Σύρος), τον Σεπτέμβριο θα ακολουθήσει η Νάξος, ενώ θα ολοκληρωθεί και η δεύτερη διασύνδεση της Σύρου με το Λαύριο. Η τελευταία φάση, προϋπολογισμού 389 εκατ. ευρώ, θα ολοκληρωθεί το 2023-2024 με τα νησιά των Νότιων Κυκλάδων Σέριφος-Μήλος-Φολέγανδρος-Σαντορίνη.
Το 2027 θα διασυνδεθούν τα Δωδεκάνησα, έργο προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ που αφορά την Κω, τη Ρόδο και την Κάρπαθο. Όσον αφορά στη διασύνδεση των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου (έργο προϋπολογισμού 935 εκατ. ευρώ) θα διασυνδεθούν με το ΕΣΜΗΕ το 2029, μέσω της Σκύρου.