Το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παγκόσμια ηλεκτροπαραγωγή έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας κορονοϊού, σύμφωνα με μια ανασκόπηση των δεδομένων του Reuters, κάτι το οποίο υποδηλώνει ότι η απομάκρυνση από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα θα μπορούσε να επιταχυνθεί τα επόμενα χρόνια.
Οι υποστηρικτές των συμβατικών μορφών ενέργειας υποστηρίζουν εδώ και πολύ καιρό ότι οι καθαρές πηγές ενέργειας, όπως είναι η αιολική και η ηλιακή, εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες και δεν είναι αξιόπιστες για παροχή σταθερής τροφοδοσίας ηλεκτρικής ενέργειας σε εθνικά δίκτυα που σχεδιάστηκαν για να λειτουργούν σε συνδυασμό με αξιόπιστες γεννήτριες άνθρακα και φυσικού αερίου.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν ειδικοί του κλάδου, τους τελευταίους τρεις μήνες έχει αποδειχθεί ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν γίνει πιο αξιόπιστες αντιπροσωπεύοντας πάνω από το ήμισυ της παραγωγής σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ οι φορείς εκμετάλλευσης δικτύου απέδειξαν ότι θα μπορούσαν να διαχειριστούν επιτυχώς μεγαλύτερες δόσεις κυμαινόμενων ενεργειακών ροών.
«Αυτό ήταν ένα πραγματικό τεστ για το πόσο ανθεκτικά είναι τα δίκτυα και ξέρουμε ότι η κατάσταση αντιμετωπίστηκε επειδή τα φώτα παρέμειναν αναμμένα», δήλωσε ο Rory McCarthy, ανώτερος αναλυτής αποθήκευσης ενέργειας στην παγκόσμια εταιρεία συμβούλων Wood Mackenzie.
«Ίσως αυτό θα ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής», προσθέτει.
«Δεν μπορούμε να βασιστούμε εξ ολοκλήρου στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας»
Παρ' όλα αυτά, προτού οι κυβερνήσεις λάβουν αποφάσεις με βάση τις πρόσφατες εμπειρίες, θα πρέπει να απαντήσουν σε διάφορες ερωτήσεις, λέει η Michelle Manook, διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Ένωσης Άνθρακα.
«Αυτό που φαίνεται λίγο γνωστό ή κατανοητό είναι ότι ένα σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς άνθρακα που βασίζεται εξ ολοκλήρου σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ... δεν είναι επί του παρόντος εφικτό», δήλωσε η Manook στο Reuters.
Η πρόσφατη ώθηση για στην αιολική και ηλιακή ενέργεια συνέβη για λάθος λόγους: η υγειονομική κρίση έχει οδηγήσει τον κόσμο σε ύφεση, μειώνοντας τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας κατά περισσότερο από το ένα πέμπτο σε ορισμένες χώρες, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA) με έδρα το Παρίσι.
Οι περισσότεροι φορείς εκμετάλλευσης δικτύου στράφηκαν αυτόματα στις φθηνότερες προμήθειες ενέργειας για να καλύψουν τη μείωση της ζήτησης. Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια κοστίζουν πολύ λίγο όταν δημιουργηθούν οι εγκαταστάσεις και συχνά υποστηρίζονται από κυβερνητικές πολιτικές και επιδοτήσεις. Ως αποτέλεσμα, οι πιο ακριβές πηγές ορυκτών καυσίμων ήταν οι πρώτες που τραβήχτηκαν από το σύστημα.
Ο Ben Backwell, Διευθύνων Σύμβουλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας, μια ένωση που εδρεύει στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εισαγάγουν μια σειρά από τέτοιες πρωτοβουλίες εάν θέλουν να αξιοποιήσουν τις πρόσφατες εμπειρίες και να ενισχύσουν περαιτέρω τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Πηγή: Reuters