ΔΕΗ: Ανάσα ρευστότητας 500 με 600 εκατ. ευρώ από τιτλοποιήσεις

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΔΕΗ: Ανάσα ρευστότητας 500 με 600 εκατ. ευρώ από τιτλοποιήσεις
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης και το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης ενέκριναν προ ημερών, την πρόταση ενός επίσης μεγάλου διεθνούς χρηματοοικονομικού οίκου για το δεύτερο πακέτο τιτλοποίησης των υψηλού ρίσκου απαιτήσεων.

Ανάσα ρευστότητας παίρνει η ΔΕΗ από τις τιτλοποιήσεις των απλήρωτων λογαριασμών. Δεν έχει συμπληρωθεί καν ένας μήνας μετά από την πρώτη απόφαση για την αποδοχή της προσφοράς της JP Morgan να χρηματοδοτήσει με περίπου 200 με 250 εκατ. ευρώ για το μικρό πακέτο των ανεξόφλητων λογαριασμών διάρκειας έως 60 ημερών και η εταιρεία προχώρησε και στο επόμενο βήμα.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης και το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης ενέκριναν προ ημερών, την πρόταση ενός επίσης μεγάλου διεθνούς χρηματοοικονομικού οίκου για το δεύτερο πακέτο τιτλοποίησης των υψηλού ρίσκου απαιτήσεων διάρκειας άνω των 90 ημερών, από το οποίο η ΔΕΗ θα αντλήσει ποσό 300 με 350 εκατ. ευρώ. Η προσφορά προήλθε από τον διεθνή επενδυτικό οίκο PIMCO, ενώ ο διοργανωτής της συναλλαγής είναι η Deutsche Bank.

Για το πρώτο πακέτο, η JP Morgan προσέφερε επιτόκιο 3,5% και τριετή διάρκεια χρηματοδότησης ενώ η έκδοση των ομολογιών θα γίνει από εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) της ΔΕΗ. Μέσω άλλης SPV θα γίνει και η συναλλαγή για το δεύτερο πακέτο, ενώ και οι δύο χρηματοδοτήσεις θα είναι ανοικτές ώστε η ΔΕΗ να μπορεί να αντλεί κεφάλαια για μακρύ χρονικό διάστημα.

Για το δεύτερο πακέτο, το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 6,8%, σημαντικά χαμηλότερο από το αντίστοιχο επιτόκιο δανεισμού εταιρειών με πιστοληπτική αξιολόγηση B (7,5%), ενώ σημαντικό είναι και το γεγονός ότι η ΔΕΗ δεν δίνει πρόσθετες εγγυήσεις. Σημειώνεται ότι σε πρόσφατες συναλλαγές ελληνικών εταιρειών το επιτόκιο διαμορφώθηκε στην περιοχή του 6,3% με παροχή εσόδων από πολύ σημαντικά assets ως εγγύηση.

Η διαχείριση των οφειλών παραμένει στη ΔΕΗ, με συνεργασία υπεργολάβου. Το πλεονέκτημα του συγκεκριμένου χρηματοδοτικού εργαλείου είναι ότι το ποσό που αντλείται δεν εγγράφεται στο δανεισμό της εταιρείας και δεν προσαυξάνει το χρέος.

Ουσιαστικά, με τις δύο συναλλαγές τιτλοποίησης (έως 60 και άνω των 90 ημερών) η ΔΕΗ γίνεται η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που δεν πουλάει ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά αντλεί ρευστότητα χωρίς εγγυήσεις και με τη διαχείριση των οφειλών να παραμένει στην ίδια την επιχείρηση. Επομένως, οποιαδήποτε καλύτερη εισπραξιμότητα είναι και παραμένει πρόσθετο όφελος της ΔΕΗ. Παράλληλα, είναι η πρώτη φορά που μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι (JP Morgan, Pimco, Deutsche Bank) προσέρχονται και επενδύουν σε ελληνικό project διαχείρισης οφειλών, το οποίο μπορεί να αποτελέσει μοντέλο και για άλλες περιπτώσεις.

Η προσπάθεια για την τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ είχε ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2017 επί προεδρίας Μανόλη Παναγιωτάκη, ωστόσο, έως τον Σεπτέμβριο του 2019 δεν είχε ολοκληρωθεί. Τη σκυτάλη πήρε η νέα διοίκηση της ΔΕΗ καταφέρνοντας μέσα σε 10 μήνες να υλοποιήσει τελικά τα δύο πακέτα συναλλαγών συνολικού ύψους 500-600 εκατ. ευρώ προσελκύοντας διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον και ευνοϊκό επιτόκιο. Η συναλλαγή αυτή με έναν τόσο μεγάλο διεθνή επενδυτή διευκολύνει και τους θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού να βάλουν στο «ραντάρ» τους τη μετοχή της ΔΕΗ.

Το ποσό που θα δίνουν οι δύο διεθνείς οίκοι θα αναπροσαρμόζεται σε μηνιαία βάση ανάλογα με την πορεία των εισπράξεων και των εκδόσεων νέων απαιτήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μισά έσοδα που θα αντλήσει η ΔΕΗ θα τα διοχετεύσει για την ισόποση μείωση υπολοίπων κοινοπρακτικών δανείων. Η προσέλκυση των δύο χρηματοοικονομικών οίκων σηματοδοτεί την εμπιστοσύνη της επενδυτικής κοινότητας απέναντι στη ΔΕΗ.

Ρευστότητα και από τις τρεις νέες δανειακές συμβάσεις

Πέρα από τις τιτλοποιήσεις, η ρευστότητα της ΔΕΗ ενισχύεται και από τις τρεις δανειακές συμβάσεις που υπέγραψε συνολικού ύψους 205 εκατ. ευρώ. Ο δανεισμός από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), ύψους 160 εκατ. ευρώ, είναι διετούς διάρκειας, από την Optima Βank, ύψους 15 εκατ. ευρώ, είναι διάρκειας τριών ετών, και από την Alpha Bank, ύψους 30 εκατ. ευρώ, που θα δοθεί μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19 με εγγύηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας, είναι πενταετούς διάρκειας. Παράλληλα, η επιχείρηση κατάφερε (σε συνεννόηση με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, με τις οποίες είχε συνάψει το κοινοπρακτικό δάνειο του 1.085.750.000) να αναστείλει την καταβολή των δύο δόσεων της τάξεως των 25 εκατ. ευρώ η καθεμία δίνοντάς της άλλη μια ανάσα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider