ΤΑΙΠΕΔ: Περνά μπροστά στα χρονοδιαγράμματα η ΔΕΠΑ Εμπορίας, ακολουθεί η Υποδομών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΤΑΙΠΕΔ: Περνά μπροστά στα χρονοδιαγράμματα η ΔΕΠΑ Εμπορίας, ακολουθεί η Υποδομών
Το VDR για την ΔΕΠΑ Εμπορίας αναμένεται ότι θα ανοίξει για τους επτά υποψήφιους μνηστήρες προς τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Στο τέλος Δεκεμβρίου αναμένονται οι δεσμευτικές προσφορές για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και στα τέλη Ιανουαρίου για τη ΔΕΠΑ Υποδομών. Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης (Asset Development Plan /ADP) το οποίο εγκρίθηκε από το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, το «πακέτο» της Εμπορίας φαίνεται ότι περνά μπροστά όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα. Κι αυτό παρότι οι διαγωνιστικές διαδικασίες της ΔΕΠΑ Υποδομών είχαν ξεκινήσει νωρίτερα, με τα έξι ενδιαφερόμενα επενδυτικά σχήματα (EPH, Italgas, First State Investments, Macquarie, KKR και Sino-CEEF & Shanghai Dazhong Public Utilities), ήδη από τα μέσα Αυγούστου να έχουν πρόσβαση στην εικονική βάση δεδομένων (Virtual Data RoomVDR).

Το VDR για την Εμπορία αναμένεται ότι θα ανοίξει για τους επτά υποψήφιους μνηστήρες, δηλαδή τις κοινοπραξίες Motor Oil Hellas-ΔΕΗ και ΕΛΠΕ-Edison, τη Mytilineos, τη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ τον όμιλο Κοπελούζου, την ολλανδική Shell και τη MET Group, προς τα τέλη Σεπτεμβρίου. Αυτήν τη στιγμή πάντως, συγκεντρώνονται ακόμη οι πληροφορίες, οι οποίες θα εμπλουτίσουν την εικονική βάση δεδομένων για την ενημέρωση των επενδυτών και των συμβούλων τους.

Σύμφωνα με την επιλεγείσα διαδικασία, για λόγους που σχετίζονται με την διασφάλιση του ανταγωνισμού στην αγορά, η άντληση στοιχείων για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας θα γίνει σε τρεις φάσεις. Στην πρώτη, που αφορά τα “μη ευαίσθητα δεδομένα”, η πρόσβαση θα είναι ελεύθερη. Στην δεύτερη για τα “ευαίσθητα δεδομένα”, πρόσβαση θα έχουν μόνο οι σύμβουλοι και όχι οι ενδιαφερόμενοι, ενώ στην τρίτη φάση, που αφορά τα απόρρητα στοιχεία, η διάθεση αυτών θα γίνει υπό όρους και με απαιτούμενη την φυσική παρουσία των ενδιαφερομένων.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στην περίπτωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας και σε αντίθεση με ό,τι ισχύει για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, οι συμμαχίες δυνάμεων επιτρέπονται. Έτσι - υπό την αίρεση πάντα του ΤΑΙΠΕΔ -, οι επτά συμμετέχοντες μπορούν να καταρτίσουν κοινοπρακτικά σχήματα. Στο πλαίσιο αυτό, εδώ και μήνες καταγράφεται έντονη κινητικότητα και θεωρείται βέβαιο ότι τελικώς θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις στην τελική λίστα όσων θα καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές.

Το ενδιαφέρον πάντως και για τις δύο εταιρείες παραμένει μεγάλο, καθώς παρά την υγειονομική κρίση της Covid-19 και της οικονομικής ύφεσης που έχει επιφέρει, οι αποτιμήσεις τους δεν επηρεάστηκαν. Μάλιστα, ειδικά για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, τα έσοδα της είναι ρυθμιζόμενα προσφέροντας εγγυημένη απόδοση κεφαλαίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider