Ένα μεγάλο βήμα κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με την απόφασή της να εξετάσει την κυκλοφορία του ευρώ σε ψηφιακή μορφή, ακολουθώντας τον δρόμο που έχουν χαράξει στην Ευρώπη η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Όπως αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση, εξετάζει την έκδοση ψηφιακού ευρώ ως χρήμα κεντρικής τράπεζας σε ηλεκτρονική μορφή, το οποίο θα είναι προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Το ψηφιακό ευρώ θα επιτρέπει στους πολίτες και τις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης να κάνουν τις καθημερινές πληρωμές τους γρήγορα, εύκολα και με ασφάλεια. Τονίζεται δε ότι θα συμπληρώνει τα μετρητά, δεν θα τα αντικαταστήσει.
Οι διεργασίες για την προετοιμασία του ψηφιακού «άλματος» της ευρω-τράπεζας έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια, όπως επιβεβαιώνει σχετικό ρεπορτάζ του insider.gr. Υπέρμαχη της ψηφιοποίησης του ενιαίου νομίσματος ήταν από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων της στο τιμόνι του Ευρωσυστήματος η Κριστίν Λαγκάρντ. «Το ευρώ ανήκει στους Ευρωπαίους και η αποστολή μας είναι να το διαφυλάσσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Οι Ευρωπαίοι στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς ψηφιακές επιλογές όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνουν, αποταμιεύουν και επενδύουν. Ο ρόλος μας είναι να διασφαλίζουμε την εμπιστοσύνη στο χρήμα. Γι’ αυτό πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι το ευρώ είναι κατάλληλο για την ψηφιακή εποχή. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να εκδώσουμε ψηφιακό ευρώ, εφόσον προκύψει η ανάγκη».
Προκειμένου να προετοιμαστεί η ΕΚΤ για την ψηφιακή μετάβαση του ενιαίου νομίσματος, έχει σχηματιστεί εδώ και καιρό ειδική ομάδα δράσης που αποτελείται από εμπειρογνώμονες από την ΕΚΤ και τις 19 εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ. Η ομάδα εντόπισε πιθανά σενάρια που θα απαιτούσαν την έκδοση ψηφιακού ευρώ, όπως η αυξημένη ζήτηση για ηλεκτρονικές πληρωμές στη ζώνη του ευρώ η οποία θα απαιτούσε ένα ψηφιακό μέσο πληρωμής με μηδενικό κίνδυνο.
Άλλοι παράγοντες επίσπευσης μιας τέτοιας απόφασης είναι η σημαντική μείωση της χρήσης μετρητών για πληρωμές στη ζώνη του ευρώ, η εισαγωγή ενός παγκόσμιου ιδιωτικού μέσου πληρωμής που θα μπορούσε να εγείρει ανησυχίες ρυθμιστικής φύσης και να θέσει κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την προστασία των καταναλωτών – όπως το Libra που σχεδίαζαν ψηφιακοί κολοσσοί όπως το Facebook, καθώς και η ευρεία χρησιμοποίηση ψηφιακών νομισμάτων εκδιδόμενων από ξένες κεντρικές τράπεζες.
«Η τεχνολογία και η καινοτομία αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνουμε, εργαζόμαστε και αλληλεπιδρούμε», είπε ο Φάμπιο Πανέτα, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ και πρόεδρος της ομάδας δράσης. «Το ψηφιακό ευρώ θα στήριζε τη ροπή της Ευρώπης για διαρκή καινοτομία. Θα συνέβαλε επίσης στη χρηματοπιστωτική κυριαρχία της και θα ενίσχυε τον διεθνή ρόλο του ευρώ».
Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, το ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να συμβάλλει στη διατήρηση του δημόσιου αγαθού που το ευρώ παρέχει στους πολίτες: δωρεάν πρόσβαση σε ένα απλό, καθολικά αποδεκτό, αξιόπιστο μέσο πληρωμής με μηδενικό κίνδυνο. Τίθενται βέβαια και προκλήσεις, τις οποίες όμως το Ευρωσύστημα μπορεί να αντιμετωπίσει ακολουθώντας τις κατάλληλες στρατηγικές κατά τον σχεδιασμό του ψηφιακού ευρώ, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Υπογραμμίζεται, πάντως, ότι η Φρανκφούρτη δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση για την εισαγωγή ψηφιακού ευρώ. Όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, το Ευρωσύστημα θα πραγματοποιήσει εκτενή διάλογο με πολίτες, πανεπιστημιακούς, τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τις δημόσιες αρχές προκειμένου να αξιολογήσει αναλυτικά τις ανάγκες τους, καθώς και τα οφέλη και τις προκλήσεις που αναμένουν κατόπιν της έκδοσης ψηφιακού ευρώ. Η δημόσια διαβούλευση θα ξεκινήσει στις 12 Οκτωβρίου. Ταυτόχρονα θα ξεκινήσουν δοκιμές, με την επιφύλαξη της τελικής απόφασης.