Κατεβάζουν ρολά από το πρωί της Τρίτης και για έναν μήνα τα καταστήματα εστίασης στις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» λόγω κορονοϊού, με τους επιχειρηματίες να κάνουν λόγο για «ξαφνικό θάνατο» του κλάδου.
Τα προβλήματα για τις επιχειρήσεις της εστίασης συσσωρεύονταν όλους τους προηγούμενους μήνες της πανδημίας και οι επαγγελματίες έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου ότι το επόμενο διάστημα θα έρθουν λουκέτα και απολύσεις. Μετά το δύσκολο καλοκαίρι, ακολούθησε ένα ακόμη πιο δύσκολο φθινόπωρο καθώς με τον περιορισμό του ωραρίου λειτουργίας, στην πτώση του τζίρου που ήδη έφτανε το 40%. ήρθε να προστεθεί ένα επιπλέον 20%.
Πλέον οι επιχειρήσεις της εστίασης, βαρύτατα πληγωμένες από την πανδημία καλούνται να βάλουν «λουκέτο» για έναν μήνα στο πλαίσιο των μέτρων κατά του κορονοϊού. Στελέχη του κλάδου σημειώνουν στο insider.gr ότι για κάποιες επιχειρήσεις είναι αβέβαιο εάν θα ανοίξουν ξανά. Ήδη στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ έδειχναν ότι 1 στις 3 επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ως προς τη βιωσιμότητά της το επόμενο διάστημα
Για τους επιχειρηματίες της εστίασης πάντως, τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών ήταν ανεπαρκή. «Είναι ελάχιστα. Ουσιαστικά πρόκειται για τα ίδια που είχαν ληφθεί τον περασμένο Μάρτιο, σε ένα περιβάλλον βέβαια σήμερα, εντελώς διαφορετικό σε σχέση με τότε» επεσήμανε στο insider.gr o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς.
Από την πλευρά του το σωματείο επιχειρήσεων εστιατορίων, μπαρ και καφέ «BARECA» κάνει λόγο για «στοχοποίηση» της εστίασης τονίζοντας πως «η κυβέρνηση συμπεριφέρεται ως "ώριμη" Ευρώπη ως προς το Υγειονομικό σκέλος των μέτρων και ως επιπόλαια Ψωροκώσταινα στο "πακέτο" οικονομικής στήριξης.
Υπενθυμίζεται, ότι μεταξύ άλλων οι επιχειρηματίες της εστίασης ζητούν, μείωση ενοικίων κατά 40% έως το Μάρτιο του 2021, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για το επόμενο 6μηνο, απαλλαγή από τα Δημοτικά Τέλη για το ίδιο διάστημα, ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης του Κλάδου με μη επιστρεπτέα προκαταβολή καθώς και μεταφορά όλων των υποχρεώσεων προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες στο τέλος Απριλίου 2021.
Μόνο delivery και take away
Κανονικά θα λειτουργούν ωστόσο οι υπηρεσίες delivery και take away. Αυτό σημαίνει ότι τα καταστήματα που διαθέτουν τις συγκεκριμένες υπηρεσίες, θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν τους καταναλωτές μόνο για παράδοση κατ' οίκον και παραλαβή από το κατάστημα.
Τη λύση της επέκτασης στο delivery αρχίζουν μάλιστα να σκέφτονται και να δρομολογούν αρκετοί επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης που μέχρι σήμερα δεν διέθεταν αντίστοιχη υπηρεσία.
Άλλωστε και σε όλη την περίοδο της πανδημίας αρκετά καταστήματα εστίασης, από ταβέρνες, αλυσίδες έως και πολυτελή εστιατόρια στράφηκαν στο delivery βλέποντας και την τάση των καταναλωτών να μένουν περισσότερο στο σπίτι ακόμη και μετά την άρση του lockdown. Οι περισσότερες εξ αυτών επέλεξαν τη λύση της συνεργασίας με Online πλατφόρμες διανομής φαγητού και μάλιστα παρά το γεγονός ότι καλούνται να καταβάλλουν προμήθεια για την συγκεκριμένη υπηρεσία.
Από την πλευρά του πάντως ο κ. Καββαθάς σημειώνει ότι «πρόκειται για μια απέλπιδα κίνηση των επιχειρηματιών να συγκρατήσουν τον τζίρο τους καθώς με τις προμήθειες που θα δίνουν, θα χάνουν όλο το περιθώριο του κέρδους». Εκτιμά επίσης ότι ο χώρος είναι ήδη καλυμμένος λόγω της εισόδο αρκετών επαγγελματιών στο delivery το προηγούμενο διάστημα.
Διαβάστε επίσης:
Στο delivery «ποντάρουν» οι επιχειρήσεις εστίασης μετά τα νέα μέτρα