Με τα εμπορικά καταστήματα σε όλη τη χώρα να κατεβάζουν ρολά το πρωί του Σαββάτου, το λιανεμπόριο το οποίο ήδη μέτρα τις «πληγές» του από τους προηγούμενους μήνες της πανδημίας, βρίσκεται πλέον αντιμέτωπο με μία νέα δοκιμασία.
Σημειώνεται μάλιστα ότι το δεύτερο lockdown ξεκινά εν μέσω των ενδιάμεσων εκπτώσεων και κατά τη διάρκεια του μήνα που, λόγω της Black Friday, τα καταστήματα ήλπιζαν με τις προσφορές να τονώσουν την κίνηση στην αγορά και τον τζίρο τους.
Τις δύο τελευταίες μέρες πριν από το lockdown πάντως, η αγοραστική κίνηση στα καταστήματα αυξήθηκε, από καταναλωτές που πήγαν να κάνουν τα τελευταία ψώνια προτού μπει «λουκέτο». Οι έμποροι ωστόσο σημειώνουν ότι η μικρή αυτή άνοδος του τζίρου δεν αλλάζει τη γενικότερη εικόνα που υπάρχει στην αγορά το τελευταίο διάστημα.
Πλέον, η μοναδική διέξοδος είναι οι Online αγορές για όσα καταστήματα διαθέτουν e-shop. Σε σύγκριση άλλωστε με το προηγούμενο lockdown οι καταναλωτές είναι περισσότερο εξοικειωμένοι με τις ηλεκτρονικές αγορές, αρκετοί μάλιστα διατήρησαν τη συνήθεια να ψωνίζουν Οnline ακόμη και με ανοιχτά τα καταστήματα. Από την πλευρά τους και οι επιχειρήσεις σε σημαντικό βαθμό προχώρησαν σε επενδύσεις στα eshop τους.
Στελέχη του κλάδου τονίζουν στο insider.gr ότι οι προσφορές θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα μέσω του μοναδικού καναλιού που θα μπορούν πλέον να διαθέτουν τα προϊόντα τους και μάλιστα θα είναι γενναίες.
Ενοίκια και επιταγές προβληματίζουν τους εμπόρους
Με τις επιχειρήσεις τους κλειστές, οι έμποροι πλέον καλούνται να ανταπεξέλθουν σε όσες υποχρεώσεις συνεχίζουν να «τρέχουν» ώστε να είναι σε θέση να λειτουργήσουν κανονικά, μετά την άρση των περιορισμών.
«Το δεύτερο lockdown θέλει μια διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με το πρώτο» επισημαίνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης ο οποίος σημειώνει ότι τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση εμπεριέχουν μεν σωστά στοιχεία και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, απαιτείται ωστόσο μεγαλύτερη στήριξη σε ζητήματα, όπως της μείωσης των ενοικίων.
Οι έμποροι επισημαίνουν τη δύσκολη κατάσταση στην οποία θα βρεθούν όταν θα ανοίξουν ξανά τα καταστήματα τους και θα κληθούν να πληρώσουν το 60% του ενοικίου για έναν μήνα κατά τον οποίο δεν λειτούργησαν καθόλου.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών μάλιστα κατέθεσε την Παρασκευή επιστολή στον υπουργό Οικονομικών, κρίνοντας ως σημαντικότερους παράγοντες αποτροπής λουκέτων και χαμένων θέσεων εργασίας τα ενοίκια, τις επιταγές και την έγκαιρη καταβολή των επιδομάτων.
Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «εμμένει στην πρότασή του για απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου για όσους έχουν κλείσει υποχρεωτικά με κρατική εντολή, με ταυτόχρονη επιδότηση του κόστους των ιδιοκτητών επαγγελματικών ακινήτων». Παράλληλα επαναφέρει την πρότασή του για τη διαχείριση του θέματος των επιταγών: «Για τις επιταγές Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου προτείνουμε να μετατεθεί η αποπληρωμή τους 60 ημέρες μετά την λήξη του «lockdown» με ταυτόχρονη ισόποση χρηματοδότηση των κομιστών, λαμβάνοντας υπόψη και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις που θα πρέπει να καλυφθούν έως το τέλος του έτους».
Απαιτείται ένα πρόγραμμα άμεσων και δραστικών μέτρων στήριξης ταχείας απόδοσης, τονίζει σε ανακοίνωσή του και ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά προκειμένου όπως λέει, το «lockdown να μην γίνει game over».
«Όχι στον αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων»
Από την πλευρά της η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας θέτει ένα ακόμη ζήτημα που προβληματίζει τον εμπορικό κόσμο ζητώντας μάλιστα και την παρέμβαση της κυβέρνησης για την αποτροπή, όπως επισημαίνει, «δημιουργίας συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού για δεύτερη φορά σε βάρος των χιλιάδων μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων, που θα παραμείνουν κλειστές λόγω του νέου lockdown».
Συγκεκριμένα η ΕΣΕΕ με επιστολή της προς το υπουργείο Ανάπτυξης ζητά να μην επιτραπεί στη διάρκεια του lockdown στα σουπερμάρκετ και τις υπεραγορές τροφίμων να πωλούν, «εκτός από τα τρόφιμα και τα λοιπά είδη πρώτης ανάγκης, τα αναρίθμητα διαρκή προϊόντα που διαθέτουν, όπως ενδύματα, υποδήματα, ηλεκτρικές συσκευές, είδη σπιτιού και άλλα, σε μία περίοδο που τα εξειδικευμένα εμπορικά καταστήματα θα είναι υποχρεωτικά κλειστά με κρατική εντολή».
Όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας για να αποτραπούν φαινόμενα «κανιβαλισμού» ενός κλάδου σε βάρος ενός άλλου και των ισχυρών του εμπορίου σε βάρος των μικρών και ευάλωτων, είναι απολύτως επίκαιρη, ισορροπημένη και δίκαιη η πρόταση της ΕΣΕΕ προς το Υπουργείο Ανάπτυξης, να παρέμβει και με απόφασή του οι μεγάλες επιχειρήσεις τροφίμων και σουπερμάρκετ να μην πωλούν άλλα προϊόντα, πέρα από τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, έως το πέρας του lockdown».
Ο ίδιος προσθέτει πως «σε αντίθετη περίπτωση, η πανδημία καθίσταται στην πράξη εργαλείο μεγέθυνσης της κερδοφορίας για τις υπεραγορές τροφίμων και των σουπερμάρκετ και «ανταγωνιστής» του λιανικού εμπορίου».