Μπορεί να μην έφτασε τα 3.457 επεισόδια της «Λάμψης» του Φώσκολου, αλλά όταν μέσα στις επόμενες 2 – 3 εβδομάδες θα ρίξει αυλαία, η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής θα μας αφήσει με την αίσθηση ότι τελείωσε ένα καθημερινό σήριαλ.
Ένα σήριαλ που ξεκίνησε να «παίζεται» από τις αρχές του 2017, με φλερτ και αρραβώνες που διαλύονταν επεισοδιακά πριν τον γάμο, μνηστήρες που κονταροχτυπιούνταν για μια πολύφερνη νύφη, αλλά δεν κρίνονταν ομόφωνα αποδεκτοί από το σόι ή έστριβαν οι ίδιοι δια του αρραβώνος, και τελικά έναν γάμο επιβεβλημένο από τις συνθήκες.
Το τελευταίο διάστημα, με τις τηλεδιασκέψεις να έχουν αντικαταστήσει τα παραδοσιακά διοικητικά συμβούλια, μόνο αυτή την εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν τρία εξ αποστάσεως Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας για να πιστοποιήσουν ότι αυτή τη φορά, με τις ευλογίες Διοίκησης και Εκτελεστικής Επιτροπής, ο γάμος της Εθνικής Ασφαλιστικής συμφωνήθηκε με «γαμπρό» το CVC Capital Partners Fund και θα τελεστεί το αργότερο μέχρι το τέλος Μαρτίου. Ο ένας και μοναδικός υποψήφιος θα καταβάλει περί τα 410 εκατ. ευρώ για το 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής, με την ΕΤΕ να διατηρεί το υπόλοιπο 10% και να συνάπτει με το CVC δωδεκαετή συνεργασία στο bancassurance. Ο γάμος θα επικυρωθεί με την έγκριση του ΤΧΣ, που ελέγχει το 40,6% της μητρικής ΕΤΕ, μέσα στις επόμενες 2 – 3 εβδομάδες. Όπως είχε γράψει το insider.gr, μετά από ένα ακόμη επεισοδιακό διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΕ στις 12 Φεβρουαρίου, το ΤΧΣ ζήτησε έκθεση από την Deloitte για το εύλογο του προσφερόμενου τιμήματος.
Έτσι, ένα χρόνο μετά την υποβολή της δεσμευτικής προσφοράς από το CVC, στις 5 Μαρτίου του 2020, το ξέσπασμα της κρίσης του κορονοϊού που «πάγωσε» τις διαπραγματεύσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο και πέντε μήνες μετά την επανεκκίνησή τους την επίτευξη συμφωνίας, η Εθνική Ασφαλιστική μπαίνει σε νέο κεφάλαιο.
Σημειώνεται ότι η πώληση (ποσοστού 75%) της Εθνικής Ασφαλιστικής επιβλήθηκε στην Εθνική Τράπεζα μετά την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση το 2015. Ο πρώτος διαγωνισμός άνοιξε το 2017 και στις αρχές Μαρτίου, στη φάση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών, κατατέθηκαν τρεις προσφορές από την Κίνα – Gongbao, Wintime, Fosun – και μία ακόμη από την κοινοπραξία Calamos – Exin. Ακολούθησε διπλός γύρος διαπραγματεύσεων με τους δύο επικρατέστερους υποψήφιους, Fosun και J. Calamos – Exin Group. Σε ένα έντονο παρασκήνιο, τον Ιούνιο, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΕ πρότεινε ως προτιμητέο αγοραστή την κοινοπραξία J. Calamos – Exin Group που πρόσφερε τίμημα 718,5 εκατ. ευρώ για το 75% της ασφαλιστικής.
Το deal, ωστόσο, δεν έμελλε να κλείσει, αφού επήλθε ρήγμα εντός των κόλπων του ενδιαφερόμενου αγοραστή. J. Calamos και J. Koudounis κίνησαν διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων κατά του Matt Fairfield και των υπόλοιπων επενδυτών της Exin, ζητώντας την έκδοση διαταγής πληρωμής για ποσό 41 εκατ. δολαρίων συν τους τόκους, ως ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις από την Exin Financial Services.
Μετά την εξέλιξη αυτή, η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής οδηγήθηκε σε ναυάγιο. Περί τα μέσα Μαΐου του 2018, η Fosun επανήλθε δυναμικά στο προσκήνιο προκειμένου να κάνει νέο due diligence στην Εθνική Ασφαλιστική και να υποβάλει νέα προσφορά. Στο «παιχνίδι» μπήκε και η Gongbao, η οποία κέρδισε έδαφος, με προσφερόμενο τίμημα στα 676 εκατ. ευρώ. Ύστερα από πέντε μήνες διαπραγματεύσεων, και ενώ η Fosun είχε αποσυρθεί από την κούρσα διεκδίκησης, και η πρόταση της Gongbao απορρίφθηκε από την ΕΤΕ. Το αιτιολογικό ήταν ότι ο ενδιαφερόμενος αγοραστής δεν είναι ασφαλιστική εταιρεία, ενώ κρίθηκε επίσης ότι δεν ήταν σε θέση να καταβάλει το τίμημα των 676 εκατ. ευρώ.
Ύστερα και από αυτό το ναυάγιο, η Εθνική Τράπεζα ζήτησε παράταση από την DGComp για να μπορέσει να πουλήσει την Εθνική Ασφαλιστική το 2019 (κατόπιν με δεύτερο αίτημα, η παράταση ανανεώθηκε μέχρι τέλος του 2020). Η χορήγηση της παράτασης συνοδεύτηκε από την υποχρέωση πώλησης τουλάχιστον του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Παράλληλα, τέθηκε στο τραπέζι και plan Β, για την περίπτωση νέας αποτυχίας πώλησης της ασφαλιστικής σε ιδιώτη, το οποίο αφορούσε στην διάθεση ποσοστού της Εθνικής Ασφαλιστικής μέσω δημόσιας εγγραφής ή private placement στο Χρηματιστήριο.
Στη διαδικασία του νέου διαγωνισμού που άνοιξε τον Μάιο του 2019, οι σύμβουλοι πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, Goldman Sachs και Morgan Stanley, διερεύνησαν πολύ εξονυχιστικά για υποψήφιους αγοραστές, αλλά στην φάση των δεσμευτικών προσφορών, εμφανίστηκε μόνο ένας ενδιαφερόμενος, το CVC Capital. Οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν από χαμηλότερη αφετηρία τιμήματος (σημειώνεται ότι για το προφανές ενδεχόμενο πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής κάτω από τη λογιστική της αξία, η Εθνική Τράπεζα είχε σχηματίσει πρόβλεψη (impairment) 500 εκατ. ευρώ) συνεχίστηκαν με αρκετά μπρος – πίσω μέχρι την υποβολή δεσμευτικής προσφοράς στις 5/3/2020. Ωστόσο, το ξέσπασμα της πανδημίας «πάγωσε» τις περαιτέρω συζητήσεις και αυτές επανεκκίνησαν τον Σεπτέμβριο, με δυσκολίες, αλλά με την ζυγαριά να κλίνει πάντα υπέρ μιας, έστω και ελαφρώς εκπρόθεσμης, συμφωνίας πώλησης.