Ακόμη πιο πολύτιμα assets γίνονται οι αγωγοί φυσικού αερίου λόγω ESG

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ακόμη πιο πολύτιμα assets γίνονται οι αγωγοί φυσικού αερίου λόγω ESG

Όλο και πιο πολύτιμοι γίνονται οι υφιστάμενοι αγωγοί καθώς τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης κριτήρια (ESG) στα οποία εστιάζουν οι επενδυτές, καθιστούν δυσκολότερη τη χρηματοδότηση νέων υποδομών.

Ο ρυπογόνος χαρακτήρας του ενεργειακού κλάδου, τα τελευταία χρόνια, έχει οδηγήσει στο να διοχετευθούν λιγότερα κεφάλαια στο midstream καθώς οι επενδυτές και το κοινό εστιάζουν όλο και περισσότερο στα κριτήρια ESG, δήλωσε ο Peter Bowden, παγκόσμιος επικεφαλής των τραπεζικών ενεργειακών επενδύσεων στο Jefferies, μιλώντας το συνέδριο CERAWeek της IHS Markit.

«Έχει καταστεί πολύ πιο δύσκολο να χρηματοδοτηθούν αυτά τα έργα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «όσον αφορά στο μετοχικό κεφάλαιο, οι αγορές πιέζονται έντονα».

Από το 2015 έως το 2015 η μέση ετήσια έκδοση νέων μετοχών και εταιρικών χρεογράφων για την κλάδο του midstream ήταν 25 δισ. δολάρια αλλά τα τρία χρόνια που ακολούθησαν έως το 2020, ήταν μόλις 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως, επεσήμανε.

Τα νέα έργα αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου αποτελούν ένα «τεράστιο άλμα καθώς οι εταιρείες δίνουν προτεραιότητα στην επανατοποθέτηση και την επέκταση των υπαρχόντων περιουσιακών στοιχείων», εκτίμησε ο Al Monaco, διευθύνων σύμβουλος της Enbridge Inc στον Καναδά μιλώντας στο συνέδριο.

«Η αξία των αγωγών αυξάνεται. Αυτό δεν έχει αντικατοπτριστεί ακόμη στις τιμές των μετοχών, αλλά θα φθάσουμε και εκεί », δήλωσε ο Μονακό.

Σημειώνεται ότι με βάση την πολιτική που έχει υιοθετήσει πρόσφατα η ΕΕ, η μόνη πλέον και περιορισμένη πηγή χρηματοδότησης για υποδομές ορυκτού αερίου κατά την επόμενη χρηματοδοτική περίοδο 2021-2027 είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ταμείο Συνοχής. Ο νέος Κανονισμός επιτρέπει, κατά μέγιστο, τη διάθεση του 1% των πόρων του Ταμείου για υποδομές ορυκτού αερίου και μόνο για τη θέρμανση των περιοχών υπό μετάβαση, όπως οι λιγνιτικές.

Παρόλα αυτά, εθνικές κυβερνήσεις (Πολωνία, Ελλάδα, Βουλγαρία, Τσεχία, Ρουμανία, Σλοβακία, Λιθουανία, Ουγγαρία) και παράγοντες της διεθνούς αγοράς τάσσονται υπέρ της διατήρησης της χρηματοδότησης των έργων φυσικού αερίου τονίζοντας το σημαντικό του ρόλο στην μετάβαση προς μια οικονομία κλιματικής ουδετερότητας .

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider