Κατά της οριζόντιας αναστολής των πλειστηριασμών που ισχύει εδώ και 5 μήνες ως κυβερνητικό μέτρο προστασίας από τις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης, τάχθηκε ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της doValue Greece, Θεόδωρος Καλαντώνης, μιλώντας στο Fin Forum.
Εκφράζοντας την θέση που έχουν διατυπώσει και με επιστολές τους στην κυβέρνηση, τόσο οι εταιρείες διαχείρισης, όσο και οι τράπεζες, ο κ. Καλαντώνης είπε ότι κάθε μέτρο που λαμβάνεται έχει επιπτώσεις και πρέπει να σταθμίζονται θετικά και αρνητικά. Προστασία, είπε ο κ. Καλαντώνης, πρέπει να υπάρχει για εκείνους που πλήττονται από την πανδημία.
«Ο αντίκτυπος της κρίσης είναι ασύμμετρος. Αυτό είναι το βασικό χαρακτηριστικό της. Άλλους πλήττει αλύπητα, άλλοι “κρατάνε”, άλλοι ωφελούνται – ακόμη και μεταξύ παρόμοιων κλάδων πχ στο εμπόριο όσοι είχαν τεχνολογικό υπόβαθρο ωφελούνται έναντι όσων στηρίζονταν στις φυσικές αγορές. Τα οριζόντια μέτρα από τη φύση τους δεν κάνουν διαφοροποίηση. Άρα είναι εξ ορισμού ακατάλληλα για να αντιμετωπίσουν ένα ασύμμετρο φαινόμενο.
Για παράδειγμα, θα ήταν λογικό να ζητήσει μορατόριουμ στα δάνειά της μια φαρμακευτική εταιρεία που είδε το τζίρο της να αυξάνεται; Ή μια εταιρία τεχνολογίας; Όλοι συμφωνούν πως όχι. Το ίδιο ισχύει παντού, σε όλες τις χώρες, σε όλους τους τομείς. Δεν είναι τυχαίο ότι μέτρα γενικής αναστολής εφαρμόζονται μόνο στην Ελλάδα και την Ουγγαρία, χώρα που σπάνια αναφέρεται ως πρότυπο…
Άρα τι θέλουμε; Θέλουμε να αυξήσουμε το συνολικό κόστος, δηλαδή να ξεκινήσουμε από πιο χαμηλή βάση την επανεκκίνηση, και για ποιο λόγο; Για να παρέχουμε προστασία σε κάποιους που δεν την χρειάζονται ή σε άλλους που την επιδιώκουν χωρίς να έχει σχέση η επίδοσή τους και η στάση τους με την πανδημία;», είπε ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της doValue Greece.
Όπως διευκρίνισε, το «πάγωμα» έχει διαβαθμίσεις. Είναι άλλο να αναστέλλονται συγκεκριμένα μέτρα πχ οι εξώσεις ή ακόμη και οι πλειστηριασμοί κι άλλο να αναστέλλεται κάθε σχετική ενέργεια. Όπως ανέφερε, ενδεικτικά, έχει παγώσει και η ολοκλήρωση πλειστηριασμών που έχουν ήδη γίνει. Ο πλειοδότης βλέπει τα χρήματά του παγωμένα σε μια συναλλαγή που δεν ολοκληρώνει και μπορεί τελικά να μην την επιθυμούσε σε τόσο διαφορετική χρονική στιγμή. Ο κάτοχος της εγγύησης, η τράπεζα π.χ., δεν παίρνει το ποσό που της οφείλεται. Ο ιδιοκτήτης συνεχίζει να πληρώνει τόκους, αφού η συναλλαγή δεν έχει ολοκληρωθεί και η οφειλή παραμένει. Και έτσι χάνουν όλοι και δεν κερδίζει κανένας.
Αναφερόμενος στον επικείμενο νέο γύρο τιτλοποιήσεων με τον «Ηρακλή 2», ο κ. Καλαντώνης είπε ότι το 2021 θα είναι μια χρονιά-ορόσημο για τη διαχείριση δανείων. Όπως είπε, μέχρι σήμερα οι διαχειριστές δανείων έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους περίπου 100 δις.δανεια από τιτλοποιήσεις . Θα υπάρξει μια μαζική ζήτηση υπηρεσιών διαχείρισης και ο ανταγωνισμός θα καθορίσει και τους βασικούς παίκτες για τα επόμενα χρόνια. Η σχετική θέση στο τέλος αυτής της χρονιάς θα είναι λίγο-πολύ η κατάταξη σε ορατό βάθος χρόνου.
«Ταυτόχρονα, υπάρχουν τα νέα δάνεια που θα προκύψουν από την πανδημική κρίση. Αυτονόητα μια τέτοιας έκτασης κρίση θα φέρει αθετήσεις και τώρα πια ξέρουμε ότι όσο πιο γρήγορα φύγει αυτό το βάρος από τις τράπεζες, τόσο πιο εύκολο θα είναι να χρηματοδοτήσουν την ανάκαμψη της οικονομίας στον ανοδικό κύκλο, που αυτό τελικά είναι και το ζητούμενο.
Επομένως βλέπουμε το 2021 ως καθοριστική χρονιά. Θα είμαστε παρόντες σε όλα τα χαρτοφυλάκια που πιστεύουμε ότι ταιριάζουν στη στρατηγική μας και μπορούμε να διαχειριστούμε αποτελεσματικά, αυτά δεν θα είναι λίγα, και στοχεύουμε να διευρύνουμε σημαντικά το δικό μας υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο. Δεν έχουμε αριθμητικό στόχο, αλλά θέλουμε να είμαστε πρωταγωνιστές στον κλάδο. Δεν το κρύβω. Είμαστε στην κορυφή και δεν παύουμε να στοχεύουμε στην κορυφή», είπε ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της doValue Greece.
Τέλος, ανέφερε ότι σημαντική αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης των δανείων θα σημάνει η είσοδος των servicers στη διαχείριση ακινήτων που αποτελεί μείζονα εξέλιξη. Η σωστή γνώση της διαχείρισης και της αξίας των ακινήτων δίνει την δυνατότητα στους servicers να προσαρμόζουν καλύτερα τις λύσεις που προτείνονται καθώς μέσα στις προτάσεις τους στους δανειολήπτες υπάρχει και η παράμετρος της πραγματικής αξίας του ακινήτου.
Ο κ. Καλαντώνης εκτίμησε ότι η δράση των εταιρειών διαχείρισης στη διαχείριση ακινήτων, θα επηρεάσει θετικά και τις τιμές στην αγορά ακινήτων. «Περίπου 1.000.000 ακίνητα αποτελούν σήμερα εξασφαλίσεις σε κόκκινα δάνεια μεταξύ των διαφόρων τραπεζών και σε περίπου 20%-25% από αυτά δεν θα είναι εφικτό να βρεθεί κάποια λύση με τους δανειολήπτες, οι servicers θα κληθούν τα επόμενα χρόνια μέσω των εταιρειών διαχείρισης ακινήτων να βρουν λύσεις και να διαχειριστούν ακίνητα που θα ξεπερνούν τις 200.000», είπε ο κ Καλαντώνης.
Αναφερόμενος ειδικά στην doValue, είπε ότι μέσω της τεχνογνωσίας που έχει από την ισπανική θυγατρική του ομίλου, την Altamira είναι σε θέση να προτείνει καινοτόμες λύσεις που ήδη έχουν δοκιμαστεί και εφαρμόζονται με επιτυχία σε χώρες όπου η στεγαστική αγορά ήταν το επίκεντρο της κρίσης, όπως η Ισπανία. Η doValue, με την βοήθεια της Altamira, παρουσίασε στην αγορά τον Δεκέμβριο και την πλατφόρμα προώθησης ακινήτων Altamiraproperties.gr.