Ο εκσυγχρονισμός των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, αλλά και το πρόγραμμα εγκατάστασης «έξυπνων» μετρητών σε όλες τις παροχές χαμηλής τάσης στη χώρα μας, συγκαταλέγονται σύμφωνα με πληροφορίες στις ενεργειακές επενδύσεις που συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να λάβουν χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).
Οι επενδύσεις αυτές προέρχονται από τη δέσμη δράσεων που είχε καταρτίσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατά την εκπόνηση του προκαταρκτικού ελληνικού Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ωστόσο, όσο μπαίνει στην τελική ευθεία η οριστικοποίηση του τελικού Εθνικού Σχεδίου που θα υποβληθεί, και με βάση και τις επαφές με τα στελέχη της Ε.Ε. που έχουν αναλάβει την αξιολόγηση των εθνικών σχεδίων, αρχίζουν σταδιακά να αποκρυσταλλώνονται ποιες από τις αρχικά προτεινόμενες δράσεις στον κλάδο της ενέργειας αποτελούν τα μεγαλύτερα φαβορί προς ένταξη στο Ταμείο.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, ψηλά στη σχετική λίστα αξιολόγησης βρίσκονται οι νησιωτικές διασυνδέσεις που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ, με δεδομένο ότι αποτελούν κατεξοχήν έργα που προωθούν την πράσινη μετάβαση, έναν σημαντικό πυλώνα στρατηγικής του Ταμείου. Σε αυτό το πλαίσιο, για τη διασύνδεση Κρήτη-Αττική, προϋπολογισμού της τάξης του 1 δισ. ευρώ, σχεδιάζεται να αντληθούν κεφάλαια ύψους 430 εκατ. ευρώ από το RRF.
150 εκατ. για «στοχευμένες» υπογειοποιήσεις του δικτύου διανομής
Στην ίδια κατηγορία υπάγεται και η χρηματοδότηση της Δ΄ φάσης διασύνδεσης των Κυκλάδων, με προβλεπόμενα κεφάλαια 140 εκατομμυρίων από το Ταμείο, για τα έργα που δρομολογεί ο ΑΔΜΗΕ ώστε η Σαντορίνη, η Φολέγανδρος, η Μήλος και η Σέριφος να ενταχθούν στο ηπειρωτικό δίκτυο. Επίσης, 30 εκατ. ευρώ σχεδιάζεται να καταλήξουν στη χρηματοδότηση της αναβάθμισης του ΚΥΤ Κουμουνδούρου, το οποίο παίζει κρίσιμο ρόλο τόσο στη διασύνδεση Κρήτη-Αττική, όσο και στον «Ανατολικό Διάδρομο» της Πελοποννήσου (δηλαδή τη γραμμή μεταφοράς υπερυψηλής τάσης που θα φτάνει έως τη Μεγαλόπολη).
Από το RRF αναμένεται να προέλθουν κεφάλαια και για το δίκτυο διανομής του ΔΕΔΔΗΕ, με ένα κονδύλι ύψους 100 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών και ένα ποσό 150 εκατ. για την υπογειοποίηση του δικτύου σε «στοχευμένες» περιοχές. Όπως έχει γράψει το insider.gr, η πρόβλεψη για χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης αναφέρεται και στην προκήρυξη του διαγωνισμού προϋπολογισμού 1,6 δισ. ευρώ που ενέκρινε το Δ.Σ. του ΔΕΔΔΗΕ την περασμένη εβδομάδα, για την υλοποίηση των έργων εκσυγχρονισμού και συντήρησης σε όλη την Ελλάδα.
Στην προκήρυξη αναφερόταν επίσης η άντληση κονδυλίων μέσω του RRF και για την εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας στο σύνολο των 7,5 εκατομμυρίων παροχών χαμηλής τάσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι μέσω του Ταμείου να χρηματοδοτηθούν οι 4 εκατ. «έξυπνοι» μετρητές, με το υπόλοιπο ποσό να καλύπτεται κατά το ήμισυ από δάνεια. Έτσι, με δεδομένο ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του πρότζεκτ εκτιμάται σε 530 εκατ. ευρώ, η προσδοκώμενη στήριξη από το RRF εκτιμάται στα 280 εκατ. περίπου.
Κεφάλαια για μονάδες αποθήκευσης ενέργειας
Συγκρατημένη αισιοδοξία υπάρχει για ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης και της εφάπαξ επιχορήγησης στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, δηλαδή στον λογαριασμό από τον οποίο αποζημιώνονται οι μονάδες ΑΠΕ για την ηλεκτροπαραγωγή τους. Ο λόγος είναι πως στις συνομιλίες με τα κοινοτικά επιτελεία, φαίνεται να αναγνωρίζεται από την Κομισιόν πως τα έσοδα του Ειδικού Λογαριασμού επιβαρύνθηκαν από την πανδημία, λόγω της μείωσης τόσο της κατανάλωσης ρεύματος, όσο και των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά. Η ελληνική πλευρά προσδοκά σε ένα ποσό 200 εκατομμυρίων ευρώ.
Επίσης, φαίνεται πως από το Ταμείο θα διασφαλισθούν κεφάλαια για την ανάπτυξη ενός πανελλαδικού δικτύου δημόσια προσβάσιμων σταθμών φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα, ενώ είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν κονδύλια και για τη στήριξη των επενδύσεων σε έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Στον αντίποδα, τα έργα αποκατάστασης των παλιών λιγνιτωρυχείων της ΔΕΗ φαίνεται πως θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Επίσης, μικρές είναι οι πιθανότητες να εξασφαλισθεί χρηματοδότηση για υποδομές φυσικού αερίου, δηλαδή για την άντληση κονδυλίων για έργα όπως η επέκταση του συστήματος του ΔΕΣΦΑ στη Δυτική Μακεδονία, ή η ανάπτυξη δικτύων διανομής από τη ΔΕΔΑ.
Πέρα πάντως από τις αμιγώς ενεργειακές επενδύσεις, στην αρμοδιότητα του ΥΠΕΝ βρίσκονται αρκετές ακόμη δράσεις πράσινης ανάπτυξης που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο – με προεξάρχουσα το μαζικό «κύμα» ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων. Μάλιστα, στο κάδρο των προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης θα μπουν κατοικίες, εγκαταστάσεις επιχειρήσεων, όπως και δημόσια κτίρια. Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι, σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), έως το 2030 προγραμματίζεται να αναβαθμισθούν 600.000 κτίρια στη χώρα μας.