Νέα μεγάλα κτιριακά έργα με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), στον ευρύτερο χώρο της Παιδείας, που θα εξυπηρετήσουν ανάγκες στέγασης φοιτητών ετοιμάζονται προς δημοπράτηση. Ο λόγος για το έργο της κατασκευής φοιτητικών κατοικιών που προωθείται από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, που πρόσφατα μάλιστα προσέλαβε και σύμβουλο που θα βοηθήσει τη διαδικασία αλλά και το αντίστοιχο project που, όπως φημολογείται στην αγορά, προωθεί και το Πανεπιστήμιο Δυτικής αττικής στον Δήμο Φυλής. Και τα δύο εγχειρήματα βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και υπό επεξεργασία, αν και για το πρώτο ήδη έχουμε κάποιες διεργασίες.
Ειδικότερα, όπως έχει αναρτηθεί στη «Διαύγεια» (με ημερομηνία 17/03/2021), το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας προχώρησε ήδη τον διαγωνισμό με θέμα «παροχή υπηρεσιών συμβούλου υποστήριξης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην κατάρτιση και υποβολή φακέλου για την ένταξη του έργου των Φοιτητικών Εστιών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στις διατάξεις του ν. 3389/2005», ήτοι, προωθεί το project με μοντέλο ΣΔΙΤ. Παράλληλα, ακούγεται ότι ανάλογη πρόθεση έχει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, που αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα σε αριθμό εγγεγραμμένων φοιτητών, σχεδιάζοντας και αυτό ανάπτυξη φοιτητικής εστίας μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.
Αν και ακόμα οι σχεδιασμοί είναι σε αρχικό στάδιο, φαίνεται ότι αρκετοί πανεπιστημιακοί φορείς «κοιτούν» προς τον τομέα των ΣΔΙΤ, ακολουθώντας τον δρόμο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων σε Θεσσαλία (νέες εστίες σε Βόλο και Λαμία, συνολικού ύψους 92 εκατ. ευρώ), Θράκη (στην Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή και την Ξάνθη, εκτιμώμενου κόστους συνολικά άνω των 105 εκατ. ευρώ) αλλά και Κρήτη (σε φάση δημοπράτησης βρίσκεται η κατασκευή φοιτητικών εστιών σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο με το συνολικό κόστος επένδυσης να φτάνει άνω των 205 εκατ. ευρώ) όπου έχουν εγκριθεί από τη διυπουργική ΣΔΙΤ ή προκηρυχτεί τρεις αντίστοιχοι μεγάλοι διαγωνισμοί για φοιτητικές εστίες, συνολικού ύψους κοντά στα 400 εκατ. ευρώ. Οι διαγωνισμοί περιλαμβάνουν τη μελέτη, κατασκευή και 30ετή εκμετάλλευση συγκροτημάτων κλινών για φοιτητές καθώς και άλλων εγκαταστάσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για αυτά τα κτηριακά projects μέσω ΣΔΙΤ έχουν δείξει ενδιαφέρον σχήματα όπως οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΑΒΑΞ, Intrakat αλλά και η κοινοπραξία Μυτιληναίος-ΑΤΕΣΕ.