Στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής έρχεται σήμερα η επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς.
Τη σύγκληση της Επιτροπής έχουν ζητήσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μέλη της Επιτροπής, ενώ τα μέλη της Επιτροπής θα ενημερώσουν ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Στη συνεδρίαση θα συμμετάσχουν, με σχετικές εισηγήσεις ο Πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Ανδρέας Βερύκιος και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Χαντζηνικολάου.
Η συζήτηση αναμένεται «θερμή», καθώς η ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στο αίτημά τους προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Τασούλα για τη σύγκληση της Επιτροπής, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχουν υποστηρίξει ότι η επανιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς θα γίνει με πολύ ευνοϊκούς όρους για τους νέους ιδιώτες επενδυτές, εις βάρος των μικρομετόχων και με περαιτέρω ζημία στην περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου. Επίσης ότι η απόφαση που έλαβε η Τράπεζα Πειραιώς τον περασμένο Δεκέμβριο για την μη πληρωμή του τοκομεριδίου των CoCos προκάλεσε ανεπανόρθωτη ζημιά στο Ελληνικό Δημόσιο, καθώς υποτιμήθηκε η συνολική αξία των μετοχών που πέρασαν στην κυριότητα του ΤΧΣ. Το τελευταίο, σύμφωνα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., μπορεί να ασκήσει βέτο στην ΑΜΚ προκειμένου να προστατεύσει την περιουσία του και να διασφαλίσει τα δικαιώματα του Ελληνικού Δημοσίου.
Από ΤΧΣ και Τρ. Πειραιώς οι αποφάσεις για την ΑΜΚ
Τις αποφάσεις για την αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς θα λάβουν το αμέσως προσεχές διάστημα το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ και τα αρμόδια εταιρικά όργανα της Τράπεζας Πειραιώς.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πειραιώς Financial Holdings έχει συγκαλέσει έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων στις 7 Απριλίου 2021, προκειμένου να ζητήσει εξουσιοδότηση τριετούς διάρκειας για να μπορεί να αυξάνει το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος. Ως εκ τούτου, το Διοικητικό Συμβούλιο δεν έχει ακόμη εξουσιοδοτηθεί από τη Γενική Συνέλευση και δεν υπάρχει καμία απόφαση αρμόδιου εταιρικού οργάνου σχετικά με αύξηση κεφαλαίου.
Το φως της δημοσιότητας, ωστόσο, έχουν δει προκαταρκτικής φύσεως σχέδια της διοίκησης της Τράπεζας, τα οποία παρακολουθεί και θα αξιολογήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Πηγές του Ταμείου επισημαίνουν, όπως έγραφε το insider.gr, ότι η διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στο πλαίσιο του δημοσίου συμφέροντος, που είναι η πρωταρχική αποστολή του ΤΧΣ, εξυπηρετείται πλήρως με τις αποφάσεις που θα ληφθούν σχετικά με την συμμετοχή του ΤΧΣ στην ΑΜΚ της Πειραιώς. Επιπλέον, ότι στην περίπτωση αυτή, θα τηρηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες ώστε να πληρούνται αφενός τα κριτήρια ορθής διαχείρισης των διαθέσιμων πόρων και στήριξης της αξίας του χαρτοφυλακίου του Ταμείου, αφετέρου να επιταχυνθούν οι προσπάθειες μετασχηματισμού και ενδυνάμωσης της τράπεζας.
Η απόφαση του ΔΣ της Πειραιώς Financial Holdings για τη διενέργεια αύξησης κεφαλαίου θα ληφθεί περί τα μέσα Απριλίου.
Το προκαταρκτικό σχέδιο προβλέπει ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τάξεως του 1 δις. ευρώ θα γίνει με καταβολή μετρητών και με αποκλεισμό των δικαιωμάτων προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς, οι οποίοι, όμως, εφόσον συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου, θα έχουν προνομιακή κατανομή.
Η αύξηση προβλέπεται ότι θα πραγματοποιηθεί με συνδυασμένη προσφορά:
α) Μια διαδικασία Διεθνούς Προσφοράς, δηλαδή με ιδιωτική τοποθέτηση προς ειδικούς και λοιπούς θεσμικούς επενδυτές στο εξωτερικό μέσω βιβλίου προσφορών, και
β) Μια διαδικασία με Δημόσια Προσφορά στην Ελλάδα.
Οι δύο διαδικασίες θα πραγματοποιηθούν παράλληλα.
Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών της αύξησης θα προκύψει από το βιβλίο προσφορών της Διεθνούς Προσφοράς και θα είναι κοινή για όλους τους επενδυτές που θα συμμετάσχουν είτε στη Διεθνή Προσφορά είτε στην Ελληνική Προσφορά. Η τιμή διάθεσης αναμένεται να κυμανθεί εντός δεσμευτικού εύρους ελάχιστης και μέγιστης τιμής, το οποίο θα ανακοινωθεί πριν από την έναρξη της Συνδυασμένης Προσφοράς.
Οι συμμετέχοντες στην Ελληνική Προσφορά αναμένεται ότι θα εγγράφονται στο ανώτατο όριο του εύρους, αλλά το οριστικό ποσό εγγραφής τους θα υπολογίζεται με την τελική τιμή διάθεσης που θα προκύψει.
Η κατανομή των νέων μετοχών θα γίνει σύμφωνα με τα κριτήρια κατανομής που θα καθορίσει το αρμόδιο όργανο της Πειραιώς Financial Holdings που θα αποφασίσει την αύξηση κεφαλαίου. Η διοίκηση της εταιρείας προτίθεται να προτείνει στα αρμόδια εταιρικά όργανα την υιοθέτηση συστήματος προνομιακής κατανομής νέων μετοχών, μέσω του οποίου οι υφιστάμενοι μέτοχοι που θα εγγράφονται στην αύξηση μέσω της Ελληνικής Προσφοράς θα έχουν προτιμησιακή μεταχείριση. Η σχετική δυνατότητα εξετάζεται από νομικής και τεχνικής πλευράς.
Το ΤΧΣ και η προϊστορία του με την Τρ. Πειραιώς
Το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς είναι μεγάλο, καθώς η Τράπεζα έχει εξαγγείλει ένα σχέδιο δραστικής εξυγίανσής της, το οποίο αλλάζει τις προοπτικές της.
Το ύψος των νέων επενδυτικών κεφαλαίων που θα προσελκύσει η ΑΜΚ της Πειραιώς, θα καθορίσει και το ύψος του ποσοστού που θα διατηρήσει το ΤΧΣ στην Τράπεζα. Για την ακρίβεια, θα καθορίσει το πόσο κάτω της καταστατικής μειοψηφίας του 33,3% θα μειωθεί το ποσοστό του Ταμείου.
Σήμερα, το ποσοστό του ΤΧΣ ανέρχεται σε 61,3%, καθώς ενισχύθηκε από το 26,4% που διατηρούσε μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο όταν υφίσταντο ακόμη τα CoCos.
Υπενθυμίζεται ότι το 2015 το ΤΧΣ συμμετείχε με 2,7 δισ. ευρώ στην αναγκαστική ανακεφαλαιοποίηση της Τρ. Πειραιώς, ελλείψει ενδιαφέροντος από ιδιώτες επενδυτές. Πρέπει να σημειωθεί ότι στην τότε ΑΜΚ, το Ταμείο είχε υποχρεωθεί να αποδεχτεί την όποια τιμή διάθεσης των νέων μετοχών θα προέκυπτε από το book building. Αυτό έγινε διότι η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αναθεώρησε τον νόμο για τη σύσταση και λειτουργία του ΤΧΣ (3864/2010) με τον νέο νόμο 4346/2015, αλλάζοντας την αρχική πρόβλεψη του νόμου 3864 «το Ταμείο δύναται να δεχθεί» σε «το Ταμείο δέχεται». Με την μετατροπή αυτή, το ποσοστό του ΤΧΣ στην Τρ. Πειραιώς έπεσε από το 66,9% στο 26,4%.
Η συμμετοχή του ΤΧΣ με 2,7 δισ. ευρώ στην ΑΜΚ της Τρ. Πειραιώς το 2015 εμπεριείχε ποσό 2,04 δισ. ευρώ εν είδει δανείου προς την Τράπεζα. Επρόκειτο για τα CoCos – τα μετατρέψιμα σε μετοχές ομόλογα - που δημιούργησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην τιμή των 6 ευρώ. Ειδικότερα, εάν η Τρ. Πειραιώς δεν πλήρωνε το κουπόνι των CoCos για δύο φορές, όχι αναγκαστικά συνεχόμενες, τότε αυτά θα μετατρέπονταν υποχρεωτικά σε μετοχές στην τιμή των 6 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι η Τρ. Πειραιώς ήταν υποχρεωμένη να πληρώνει ετησίως 165 εκατ. ευρώ σε τόκους για τα CoCos, αποστερώντας πολύτιμους πόρους από τα κεφάλαια και την δυνητική κερδοφορία της. Με την επέλαση της πανδημίας του κορονοϊού, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απαγόρευσε σε όλες τις τράπεζες της ΕΕ να διανείμουν κεφάλαια για πάσης φύσεως μερίσματα ή επαναγορές μετοχών, καθώς έπρεπε να διαφυλάξουν ως κόρη οφθαλμού τα κεφάλαιά τους εν μέσω μιας πρωτόγνωρης κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό, απαγορεύτηκε και στην Τρ. Πειραιώς να πληρώσει το κουπόνι των CoCos, με αποτέλεσμα την αυτόματη μετατροπή των ομολόγων σε μετοχές και την ενίσχυση του ποσοστού του ΤΧΣ στο 61,3%.
Όπως είχε γράψει το insider.gr στην προηγούμενη ΑΜΚ του 2015, δεν υπήρχε αρκετό ενδιαφέρον από επενδυτές για την Τρ. Πειραιώς και επιτράπηκε στην τότε διοίκησή της να δώσει δάνεια σε μετόχους που συμμετείχαν στην αύξηση. Επρόκειτο για μετοχοδάνεια για τα οποία επιβλήθηκε αργότερα πρόστιμο στην Τρ. Πειραιώς από τον SSM.
Επιπλέον, στην ΑΜΚ του 2015 δεν είχε δοθεί στους μικρομετόχους η δυνατότητα συμμετοχής και αυτή επιτράπηκε μόνο στους μεγαλοεπενδυτές και στα υψηλά βαλάντια, στους high net worth individuals.