Έπειτα από σχεδόν ένα εξάμηνο με τα καταστήματά τους κλειστά, οι επιχειρηματίες της εστίασης αρχίζουν να βλέπουν σιγά σιγά ένα «φως» στον ορίζοντα σχετικά με την επαναλειτουργία του κλάδου το επόμενο διάστημα. Επιπλέον, μετά το πρόγραμμα ύψους 330 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός για τις επιχειρήσεις της εστίασης, οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών μιλώντας στο insider.gr κάνουν λόγο για «ανάσα» και «μεγάλη ανακούφιση». Τονίζουν ωστόσο την ανάγκη να υπάρξει στήριξη και την επόμενη μέρα μέχρι την ομαλή μετάβαση του κλάδου σταδιακά στην κανονικότητα.
Σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις, η δράση που θα εφαρμόσει το Υπουργείο Ανάπτυξης και χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ έχει στόχο την παροχή κεφαλαίου κίνησης με σκοπό την αγορά πρώτων υλών στις επιχειρήσεις για τους 2-3 πρώτους μήνες επανεκκίνησης της εστίασης. Το ποσό της ενίσχυσης, το οποίο είναι μη επιστρεπτέο, ανέρχεται στο 7% επί του τζίρου του 2019, με μέγιστο ποσό ενίσχυσης τα 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ. Αφορά στις επιχειρήσεις με μείωση ετήσιου τζίρου το 2020 σε σχέση με το 2019, τουλάχιστον κατά 30%. Επίσης, για πρώτη φορά το πρόγραμμα περιλαμβάνει και επιχειρήσεις franchise.
Η έλλειψη ρευστότητας για τις επιχειρήσεις εστίασης αποτελούσε το μεγαλύτερο τους πρόβλημα ώστε να ανεβάσουν ρολά όταν δοθεί το πράσινο φως, καθώς περίπου 4 στις 10 αυτή τη στιγμή διαθέτουν μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα, σύμφωνα με στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ.
«Είναι μία ανάσα για τον κλάδο καθώς καλύπτει ένα μεγάλο πρόβλημα για πολλές επιχειρήσεις που χωρίς αυτό το ποσό δεν θα μπορούσαν να επαναλειτουργήσουν» τονίζει στο insider.gr o Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς ο οποίος συμμετείχε στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, το 7% επί το τζίρου των καταστημάτων που θα δοθεί είναι ένα σημαντικό ποσό, ο υπολογισμός του χαρακτηρίζεται «δίκαιος» ενώ το θετικό για τις επιχειρήσεις είναι πως πρόκειται για κεφάλαιο στήριξης που είναι μη επιστρεπτέο.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ τονίζει ωστόσο ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι σημαντικό να «τρέξει» πριν ανοίξει ο κλάδος της εστίασης ώστε οι επιχειρήσεις να διαθέσουν αυτά τα χρήματα για την αγορά προμηθειών απαραίτητων για την επαναλειτουργία τους κάτι που, όπως είπε, επισημάνθηκε και στον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Περαιτέρω στήριξη για την επόμενη μέρα
Παράλληλα κατά τη σύσκεψη τέθηκαν από την πλευρά του κλάδου ζητήματα περαιτέρω στήριξης που αφορούν στην επόμενη μέρα μετά το άνοιγμα, όπως μεταξύ άλλων, η παράταση μισθώσεων επαγγελματικής στέγης και απαγόρευση εξώσεων μέχρι το τέλος του έτους, απαλλαγή Δημοτικών τελών για το διάστημα του lockdown καθώς και η χρηματοδότηση αποστειρωτών αέρα για τους εσωτερικούς χώρους. Σύμφωνα με κ. Καββαθά, η ζημιά που έχει υποστεί ο κλάδος μέσα στην πανδημία είναι πολύ δύσκολο να καλυφθεί και για να συνεχίσουν να είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις και τους επόμενους μήνες, θα χρειαστούν τη βοήθεια της Πολιτείας.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης, Γιάννης Λιάρος ο οποίος χαρακτήρισε σημαντικό και προς τη σωστή κατεύθυνση το πρόγραμμα, υπό την προϋπόθεση, όπως είπε, ότι θα συνοδευτεί από μέτρα που θα βοηθήσουν, στην ομαλή μετάβαση του κλάδου προς την κανονική επαναλειτουργία. Το παρατεταμένο lockdown άλλωστε αφήνει πολλές επιχειρήσεις με συσσωρευμένες υποχρεώσεις και εάν την επόμενη μέρα τους ανοίγματος αυτές μείνουν χωρίς καμία στήριξη δεν θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν.
«Θα χρειαστεί χρόνος να επανέλθουμε στην κανονικότητα μετά το άνοιγμα» σημείωσε ο κ. Λιάρος παρομοιάζοντας την κατάσταση της εστίασης με έναν ασθενή που νοσεί για καιρό και χρειάζεται βοήθεια αλλά και χρόνο για σταθεί ξανά στα πόδια του. Τέλος ο κ. Λιάρος εξέφρασε τον προβληματισμό του σχετικά με τις επιχειρήσεις franchise και υπό ποιες προϋποθέσεις θα ενταχθούν στο πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ, σημειώνοντας ότι αναμένονται οι σχετικές διευκρινίσεις ώστε να μην υπάρξουν τελικά στον κλάδο επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων.
Διαβάστε επίσης:
Αγωνία στην εστίαση για την επόμενη μέρα – Τι μέτρα στήριξης περιμένει