Το παρατεταμένο lockdoown στον κλάδο της εστίασης προκαλεί ανησυχία στους επαγγελματίες για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους, με έναν στους δύο να εκφράζει φόβο για λουκέτο το επόμενο διάστημα και ενώ ο κλάδος μετρά ήδη σχεδόν 600 λουκέτα την περίοδο της πανδημίας.
Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έρευνα οικονομικού κλίματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για το δεύτερο εξάμηνο του 2020, συνολικά στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι 4 στις 10 εκφράζουν την ανησυχία τους για ενδεχόμενο λουκέτο. Στις επιχειρήσεις εστίασης καθώς και σε όσες γενικότερα έχουν αναστείλει τη δραστηριότητα τους με κρατική εντολή, το ποσοστό εμφανίζεται ακόμη πιο υψηλό.
Σύμφωνα με την έρευνα, η μεσοσταθμική μείωση του τζίρου για τα καταστήματα εστίασης έφτασε το 44,2%, με 9 στις 10 (91,2%) να δηλώνουν πως η οικονομική τους κατάσταση επιδεινώθηκε το Β εξάμηνο του 2020. Παράλληλα φαίνεται πως έχουν υπερδιπλασιαστεί οι επιχειρήσεις που δηλώνουν ετήσιο κύκλο εργασιών κάτω από 50.000 ευρώ καθώς από το 23,1% που ήταν το 2019, ανήλθε στο 48,5%.
Συνολικά, με ζημιές έκλεισε το 2020 για το 69,1% των επιχειρήσεων του κλάδου, με κέρδη μόλις για το 8,8% και με μηδενικό ισολογισμό για το 16,2%.
Μηδενική ρευστότητα για 4 στις 10 επιχειρήσεις
Ζοφερή είναι η εικόνα και σε ό,τι αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα των καταστημάτων εστίασης. Το 44,1% δεν έχει καθόλου ταμειακά διαθέσιμα, ενώ για το 19,2% επαρκούν το πολύ για ένα μήνα. Ρευστότητα για 5-6 μήνες δηλώνει πως έχει μόλις το 5,6%.
Από τα στοιχεία σχετικά με την απασχόληση προκύπτει ότι το 25% προχώρησε σε μείωση προσωπικού έναντι μόλις του 1,5% που έκανε προσλήψεις και του 72,1% που το διατήρησε σταθερό.
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω οι επιχειρηματίες της εστίασης εμφανίζονται περισσότερο απαισιόδοξοι για το μέλλον και τον χρόνο επιστροφής στα επίπεδα προ πανδημίας, σε σχέση με τους υπόλοιπους κλάδους. Συγκεκριμένα, το 72% εκτιμά ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 2 χρόνια προκειμένου να επανέλθουν στην κανονικότητα και την κατάσταση που βρίσκονταν πριν το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης.
Υπενθυμίζεται ότι ο κλάδος, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, αναμένεται να επαναλειτουργήσει μετά το Πάσχα και μόνο στους εξωτερικούς χώρους ενώ πρόσφατα ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση πρόγραμμα ενίσχυσης με παροχή κεφαλαίου κίνησης συνολικού ύψους 330 εκατ. ευρώ για τις επιχειρήσεις εστίασης προκειμένου να καλύψουν τα πρώτα έξοδα για την αγορά πρώτων υλών.
Διαβάστε επίσης:
O μεγάλος «γολγοθάς» της εστίασης – Τα τρία «αγκάθια» στον δρόμο προς το άνοιγμα