Με αισιόδοξα νέα για τις τράπεζες από το μέτωπο των κόκκινων δανείων, προχωρούν οι διεργασίες στο πλαίσιο των πανευρωπαϊκών stress tests.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες εκτιμούν ότι τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα αφήσει πίσω της η πανδημική κρίση δεν θα ξεπεράσουν τα 4 – 5 δισ. ευρώ στα τέλη του 2021, καθώς στη «φαρέτρα» των τραπεζών θα προστεθεί και το πρόγραμμα «Γέφυρα 2» για την κρατική επιδότηση, από τα τέλη Μαΐου, επιχειρηματικών δανείων μεσαίων, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών. Οι εκτιμήσεις των τραπεζών φέρουν το τελικό ποσό των νέων NPLs ακόμη και χαμηλότερα των αρχικών εκτιμήσεών τους για νέα NPLs της τάξεως των 5 – 6 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει εκτιμήσει ότι η νέα γενιά κόκκινων δανείων της πανδημικής κρίσης θα ανέλθει σε 8 – 10 δισ. ευρώ, εκτίμηση που επανεπιβεβαίωσε ο Διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας, παρουσιάζοντας την προηγούμενη εβδομάδα την Έκθεσή του για την Οικονομία.
Η επιβεβαίωση των αρχικών εκτιμήσεων των τραπεζών έρχεται μετά την ολοκλήρωση του α΄ τριμήνου 2021, χρονικού διαστήματος που επέτρεψε στις τράπεζες (αλλά και στις εταιρείες διαχείρισης) να σχηματίσουν ακριβή εικόνα για τη συμπεριφορά των δανείων που είχαν τεθεί σε μορατόριουμ πληρωμών.
Όπως αναφέρουν τραπεζίτες στο insider.gr, από δάνεια ύψους 20 – 25 δισ. ευρώ, που είχαν τεθεί σε πρόγραμμα αναστολής πληρωμών, το 50% επιστρέφει σε κανονική αποπληρωμή της δόσης. Ένα ποσοστό της τάξεως του 15% επιστρέφει σε ομαλή εξυπηρέτηση, αλλά λαμβάνοντας πρόγραμμα step – up (στα προγράμματα αυτά οι τράπεζες προσφέρουν κλιμακωτή αύξησης της δόσης μέχρι τα τέλη του 2021 και συνήθως πληρωμή της μισής δόσης) και ένα 10% εξυπηρετείται διότι έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Γέφυρα» για την κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης στεγαστικών δανείων για περίοδο μέχρι 9 μήνες. Χωρίς να έχει κάνει εκκίνηση το πρόγραμμα «Γέφυρα 2», απομένει ποσό δανείων, της τάξεως των 5 – 6 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι δεν θα μπορέσει να επανέλθει σε ομαλή αποπληρωμή.
Οι τράπεζες θα υποβάλουν στον SSM τις εκτιμήσεις τους για την πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα τέλη Απριλίου. Στην χρονική αυτή περίοδο θα υποβάλουν όλο το πρώτο «σετ» παραδοχών και επιδόσεων όχι μόνο για τα δανειακά χαρτοφυλάκια, αλλά και για τα ακίνητα, τα οποία αποτελούν επίσης κρίσιμη παράμετρο για το αποτέλεσμα των πανευρωπαϊκών stress tests.
Το δεύτερο σετ στοιχείων των τραπεζών θα παραδοθεί στον SSM τον Μάιο, τον Ιούνιο θα σταλούν στις τράπεζες οι απαντήσεις του επόπτη, αρχές Ιουλίου θα ανταπαντήσουν οι τράπεζες και τα αποτελέσματα των stress tests θα ολοκληρωθούν στα μέσα – τέλος Ιουλίου.
Σε επίπεδο κόκκινων δανείων, οι τράπεζες κινούνται πλέον με ακόμη μεγαλύτερη σιγουριά, μετά την έγκριση στην παράταση του «Ηρακλή» που έδωσε την περασμένη Παρασκευή η Κομισιόν. Ο «Ηρακλής 2» θα μπορεί να αναλάβει την εκκαθάριση επιπλέον μη εξυπηρετούμενων δανείων 30 – 32 δισ. ευρώ, έχοντας ήδη βγάλει κατά την πρώτη περίοδο λειτουργίας του από τους ισολογισμούς των τραπεζών κόκκινα δάνεια 31,3 δισ. ευρώ.
Όπως είχε γράψει το insider.gr, εκτός από την πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και την πορεία των τιμών των ακινήτων οι οποίες άντεξαν στην κρίση, οι τράπεζες αισιοδοξούν για το αποτέλεσμα των stress tests διότι, κατά τη διάρκεια του 2020, προχώρησαν επίσης σε κεφαλαιακές ενέσεις για τη δημιουργία «μαξιλαριών» ώστε να μην ανησυχούν ότι απειλούνται με «έλεγχο» κεφαλαιακού ελλείμματος στα πανευρωπαϊκά τεστ. Μέσω των swap κρατικών ομολόγων με το Ελληνικό Δημόσιο, η Εθνική Τράπεζα έχει εξασφαλίσει 489 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank 170 εκατ. ευρώ και η Eurobank 155 εκατ. ευρώ, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς (γλυτώνοντας και 165 εκατ. ευρώ από την μη πληρωμή του κουπονιού των CoCos), αναμένει περίπου 400 εκατ. ευρώ από υπεραξίες ομολόγων το 2021, μέρος των οποίων θα προέλθει από κέρδος από swap με το Ελληνικό Δημόσιο.