Πλήρη διαχείριση ομολογιακών δανείων αναλαμβάνουν οι Εταιρείες Διαχείρισης

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πλήρη διαχείριση ομολογιακών δανείων αναλαμβάνουν οι Εταιρείες Διαχείρισης
Σε περίπτωση οργάνωσης των ομολογιούχων ως ομάδα, ορίζεται υποχρεωτικά από την εκδότρια εταιρεία εκπρόσωπος των ομολογιούχων με έγγραφη σύμβαση.

Τη διαχείριση και ομολογιακών δανείων θα μπορούν να κάνουν οι Εταιρείες Διαχείρισης, αναλαμβάνοντας εκπρόσωποι των ομολογιούχων στη θέση των τραπεζών.

Αυτό προβλέπει τροποποίηση του άρθρου 64 του ν. 4548/2018 η οποία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που κατέθεσε προχθές το Υπουργείο Οικονομικών και αναφέρει ότι και οι Εταιρείες Διαχείρισης μπορούν να αναλαμβάνουν την εκπροσώπηση των ομολογιούχων. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση οργάνωσης των ομολογιούχων ως ομάδα, ορίζεται υποχρεωτικά από την εκδότρια εταιρεία εκπρόσωπος των ομολογιούχων με έγγραφη σύμβαση. Μέχρι σήμερα, εκπρόσωποι των ομολογιούχων μπορούσαν να αναλάβουν μόνο τράπεζες, επιχείρηση επενδύσεων ή κεντρικό αποθετήριο τίτλων ή Διαχειριστής Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων και πλέον η δυνατότητα δίνεται και στις Εταιρείες Διαχείρισης.

Αν και ο ρόλος του εκπροσώπου των ομολογιούχων είναι διαδικαστικός, καθώς αυτός εκτελεί τις αποφάσεις τους (π.χ. να στραφούν κατά της εκδότριας εταιρείας), η διεύρυνση του πεδίου των δυνάμενων να αναλάβουν εκπρόσωποι, σηματοδοτεί τον ολοένα αυξανόμενο ρόλο των Εταιρειών Διαχείρισης στο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Οι τράπεζες σύναψαν κατά κόρον ομολογιακά δάνεια από το 2008 και μετά (πρακτικά, δανειοδοτήσεις άνω των 3 – 4 εκατ. ευρώ γίνονταν με μορφή ομολογιακών δανείων, ενώ γίνονταν και διμερή ομολογιακά δάνεια, δηλ. μεταξύ εκδότριας εταιρείας και ενός μόνο ομολογιούχου) για τα οποία όφειλαν να αναλάβουν οι ίδιες εκπρόσωποι.

Πλέον, με τις συνεχείς μεταβιβάσεις δανείων εκτός των ισολογισμών τους, μέσω τιτλοποιήσεων και πωλήσεων δανείων, οι τράπεζες δεν έχουν λόγο να παραμένουν εκπρόσωποι των ομολογιούχων στα ομολογιακά δάνεια που εκχωρούν. Σημειώνεται ότι ήδη οι Εταιρείες Διαχείρισης έχουν αναλάβει υπό τη διαχείρισή τους δάνεια που προσεγγίζουν τα 100 δις. ευρώ και έπεται συνέχεια με τις τιτλοποιήσεις που θα μεταβιβαστούν στον «Ηρακλή ΙΙ» ή θα πωληθούν μεμονωμένα σε επενδυτές. Όπως εκτιμάται, μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους, η αναλογία κατοχής δανείων από τράπεζες και επενδυτές θα έχει διαμορφωθεί στο 30% - 35% με 65% - 70%, καθώς ολοένα και περισσότερα δάνεια θα βγαίνουν από τους ισολογισμούς των τραπεζών (σήμερα η αναλογία διαμορφώνεται σε 55% τράπεζες – 45% επενδυτές).

Καθώς ενισχύεται ο ρόλος τους στο χρηματοοικονομικό σύστημα, οι Εταιρείες Διαχείρισης ενισχύουν και την εταιρική κοινωνική τους ευθύνη.

Η Ένωση των Εταιρειών Διαχείρισης από Δάνεια και Πιστώσεις ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην ανάπτυξη προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης μακροχρόνιου ορίζοντα, με αντικείμενο τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό. Στρατηγικός εταίρος της στο πρόγραμμα θα είναι το Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, το οποίο ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 2016 από τον καθηγητή στο τμήμα οργάνωσης και διοίκησης του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Νικόλαο Φίλιππα.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής, πρώτο βήμα θα αποτελέσει η υποστήριξη ειδικού εκπαιδευτικού προγράμματος για μαθητές 4ης - 6ης Δημοτικού, ηλικίας 9-11 ετών. Στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι η εκπαίδευση και η ενδυνάμωση των γνώσεων των νεαρών μαθητών και μαθητριών σε χρηματοοικονομικά θέματα. Το χορηγούμενο από την ΕΕΔΑΔΠ ειδικό πρόγραμμα «Χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός μαθητών ηλικίας 9-11 ετών» θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη δημιουργία εκπαιδευτικής ψηφιακής πλατφόρμας (microsite) που απευθύνεται στα παιδιά και τους γονείς τους, καθώς και εκπαιδευτικές περιοδείες σε σχολεία ανά την Ελλάδα, κ.α. Η πρωτοβουλία θα ξεκινήσει στα μέσα του 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider