Ανοίγει τις επόμενες ημέρες το VDR για την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανοίγει τις επόμενες ημέρες το VDR για την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα
Στο επόμενο έτος τοποθετούνται οι δεσμευτικές προσφορές στον διαγωνισμό, στον οποίο συμμετέχουν η Energean και η κοινοπραξία ΔΕΣΦΑ-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Στην τελική φάση βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες η ανάρτηση στο Virtual Data Room (VDR) των δεδομένων για το εξαντλημένο κοίτασμα φυσικού αερίου της Ν. Καβάλας, στο πλαίσιο του διαγωνισμού παραχώρησης για τη μετατροπή του στην πρώτη Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου (ΥΑΦΑ) στη χώρα. Έτσι, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να δοθεί πρόσβαση στο VDR στους δύο «μνηστήρες» που συμμετέχουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, δηλαδή την κοινοπραξία ΔΕΣΦΑ-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την Energean.

Αν και η πρόσβαση στο VDR αποτελεί σημαντικό βήμα για την «ωρίμανση» της τελικής φάσης της διαδικασίας, πηγές που παρακολουθούν από κοντά την ιδιωτικοποίηση εκτιμούν ότι η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών τοποθετείται στις αρχές του επόμενου έτους. Κι αυτό γιατί ακόμη υπάρχουν σημαντικές τεχνικοοικονομικές εκκρεμότητες αναφορικά με τις παραμέτρους εμπορικής εκμετάλλευσης της υποδομής, οι οποίες είναι απαραίτητες ώστε οι επενδυτές να καθορίσουν τα προσφερόμενα τιμήματα.

Έως τέλη Σεπτεμβρίου οι τεχνικές μελέτες

Ενδεικτικό είναι ότι, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο ADP του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο διενεργεί τον διαγωνισμό, έως τις 30 Σεπτεμβρίου αναμένεται να εκδοθούν οι αναγκαίες τεχνικές μελέτες για την αξιοποίηση της υποδομής. Έτσι, αναμένεται ότι το VDR θα παραμείνει ανοικτό για ένα εξάμηνο.

Την ίδια στιγμή, εκκρεμεί από τη Ρυθμιστική Αρχή ενέργειας το ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας της υπόγειας αποθήκης, στο οποίο θα συμπεριλαμβάνεται και ο κανονισμός τιμολόγησης. Μάλιστα, ο κανονισμός αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για το οικονομικό προφίλ του έργου, καθώς θα καθορίζει το ποσοστό ανάκτησης του κόστους της επένδυσης που θα είναι ρυθμιζόμενο και το οποίο θα μετακυλισθεί στις χρεώσεις του συνόλου των καταναλωτών φυσικού αερίου.

Ο παραχωρησιούχος θα αναλάβει να προχωρήσει στις απαιτούμενες επενδύσεις, ώστε να μετατρέψει το εξαντλημένο κοίτασμα σε υπόγεια αποθήκη καυσίμου, με τον προκαταρκτικό σχεδιασμό να προβλέπει πως η χωρητικότητά της θα ανέρχεται σε 360 εκατ. κυβ. μέτρα φυσικού αερίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ύψος των επενδύσεων αυτών ανέρχεται σε 240 εκατ. ευρώ. Σε αυτό το ποσό θα προστεθεί επίσης το κόστος του αερίου βάσης (cushion gas), δηλαδή των μη αντλήσιμων ποσοτήτων καυσίμου που θα είναι απαραίτητες για τη λειτουργία της αποθήκης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το κόστος αυτό αναμένεται να αγγίξει τα 80 εκατ. ευρώ.

Ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας

Η υποδομή, η οποία είναι η πρώτη ανάλογη που υλοποιείται στη χώρα μας, πρόκειται να ενισχύσει σημαντικά την ασφάλεια τροφοδοσίας της εγχώριας αγοράς με φυσικό αέριο. Παράλληλα, θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των διακυμάνσεων ζήτησης, ενώ θα δώσει τη δυνατότητα αξιοποίησης των ευκαιριών διαφοροποίησης των τιμών, με την αποθήκευση καυσίμου σε περιόδους χαμηλού κόστους και την πώληση σε χρονικά διαστήματα υψηλών τιμών.

Την ίδια στιγμή, η αποθήκη θα ενισχύσει τον ρόλο της Ελλάδας ως «πύλης εισόδου» καυσίμου για τις βορειότερες αγορές. Κάτι που σημαίνει ότι θα συμβάλει στην εξέλιξη της χώρας μας σε κόμβου φυσικού αερίου στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider