Με εντατικούς ρυθμούς στήνεται το οικοσύστημα του 5G

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Με εντατικούς ρυθμούς στήνεται το οικοσύστημα του 5G
5g
Νέες συνεργασίες θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα

Με βήμα ταχύ προχωρά η επέκταση των 5G δικτύων ενώ μπαίνουν τα θεμέλια και για την δημιουργία ενός οικοσυστήματος γύρω από αυτά, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να υπογραμμίζουν τα πλεονεκτήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν για την οικονομία από το εν λόγω εγχείρημα.

Οι επενδύσεις των παρόχων για την γεωγραφική επέκταση της κάλυψης του 5G δικτύου προχωρούν και μάλιστα ανά περιπτώσεις ανεβάζουν ταχύτητα μειώνοντας αισθητά τον χρονοδιάγραμμα που προέβλεπε ο διαγωνισμός - ο στόχος την πληθυσμιακής κάλυψης που τέθηκε στο διαγωνισμό ήταν το 60% για την επόμενη τριετία και το 94% τα επόμενα έξι χρόνια.
Για την ακρίβεια η Cosmote ανακοίνωσε μέσα στην εβδομάδα ότι ο στόχος που είχε θέσει για το 2021 επιτεύχθηκε ήδη από τους πρώτους μήνες της χρονιάς, με την πληθυσμιακή κάλυψη του COSMOTE 5G στην ελληνική επικράτεια να ξεπερνά ήδη το 50%. Πλέον η εταιρεία έθεσε νέο στόχο, δρομολογώντας πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη του Cosmote 5G sto 60% έως το τέλος της χρονιάς.

Το δίκτυο της καλύπτει σήμερα 29 πόλεις με τις τελευταίες προσθήκες να αφορούν το Ηράκλειο Κρήτης, το Πόρτο Χέλι Αργολίδας, την Σαντορίνη, την Αμοργό, τα Κουφονήσια και τη Σίκινο καθώς και τα νησιά του Αργοσαρωνικού (Σαλαμίνα, Αίγινα, Ύδρα, Πόρος, Σπέτσες και Αγκίστρι). Επιπλέον, οι συνδρομητές COSMOTE μπορούν να απολαμβάνουν 5G και στην Εθνική Οδό Αμφιλοχίας – Ιωαννίνων. Όσο για την πληθυσμιακή κάλυψη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ήδη ξεπερνά το 90% σύμφωνα με τα όσα έχει αναφέρει η εταιρεία.

Με σταθερά βήματα προχωρούν και οι σχετικές επενδύσεις των υπόλοιπων παρόχων, Vodafone και Wind, οι οποίοι προσφέρουν προς το παρόν 5G σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κι ετοιμάζονται να επεκταθούν σύντομα και σε πόλεις της περιφέρειας.

Το παραπάνω έχει αρχίσει ήδη να προσθέτει πόντους στην ψηφιακή ωριμότητα της χώρας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από την τελευταία θέση στην οποία βρισκόταν η χώρα μας πέρυσι στον δείκτη DESI για τη δημοπρασία των απαραίτητων συχνοτήτων πέρασε στην πρώτη τριάδα τον Μάρτιο του 2021. Σύμφωνα με την Κομισιόν Φινλανδία, Ελλάδα και Γερμανία είναι οι τρεις ψηφιακά ώριμες χώρες στην ανάπτυξη του φάσματος, με την Ελλάδα να βαθμολογείται μάλιστα με 99% γιατί ένα μέρος του φάσματος δεν δημοπρατήθηκε προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για δοκιμές στις διάφορες εφαρμογές που θα δημιουργηθούν.

Έρχονται νέες συνεργασίες για το Φαιστός

Πέρα από την ανάπτυξη των δικτύων προχωρούν και οι πρωτοβουλίες για την δημιουργία ενός οικοσυστήματος 5G, με ανακοινώσεις να αναμένονται το αμέσως επόμενο διάστημα και προς αυτή την κατεύθυνση.

Για την ακρίβεια μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας της Συμμετοχές 5G με τον Σύνδεσμο Εταιρειών Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ). Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο νέος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΚΕΕ, Γιώργος Μαρκατάτος, σε εκδήλωση προς τους δημοσιογράφους, ο σύνδεσμος θα επικεντρωθεί στην δημιουργία του οικοσυστήματος εφαρμογών γύρω από το 5G και για το λόγο αυτό θα συνεργαστεί με την Συμμετοχές 5G, η οποία τρέχει και το Ταμείο Φαιστός.

Να θυμίσουμε ότι η ελληνική πρωτοβουλία που κέρδισε τα εύσημα των Ευρωπαίων και ακούει στο όνομα Ταμείο Φαιστός στοχεύει στη δημιουργία καινοτόμων υπηρεσιών κι εφαρμογών τόσο σε B2C όσο και σε B2B επίπεδο, γύρω από τα δίκτυα πέμπτης γενιάς. Όλη την προηγούμενη περίοδο το Ταμείο Φαιστός βρίσκεται σε εντατικές διεργασίες αρχικά για την σύναψη συνεργασιών που θα βοηθήσουν στην εκπλήρωση του στόχου του κι αφετέρου για την συγκέντρωση πρόσθετων ιδιωτικών κεφαλαίων ώστε να ενισχύσει την προίκα των 93 εκατ. που αποκόμισε από τον διαγωνισμό του φάσματος συχνοτήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα το ποσό που θα συγκεντρωθεί από ιδιώτες επενδυτές εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 30% των αρχικών κεφαλαίων, όπου ήταν και ο αρχικός στόχος του Ταμείου.

Την πόρτα του Ταμείου έχουν αρχίσει ήδη να χτυπούν και εταιρείες με ιδέες εφαρμογών που αξιοποιούν το 5G. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχοντας βάλει τα θεμέλια για τα δίκτυα 5ης γενιάς αναμένει για την επόμενη δεκαετία επενδύσεις ως και 5 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη εφαρμογών.

Το μόνο που υπολείπεται είναι η προσέλκυση πελατών αυτού του οικοσυστήματος, δηλαδή μεγάλων επιχειρήσεων που θα θελήσουν να χρησιμοποιήσουν τις 5G υπηρεσίες κι εφαρμογές που θα δημιουργηθούν για να κερδίσουν σε ανταγωνιστικότητα.

Παράγοντες της αγοράς όμως εκτιμούν ότι άπαξ και δημιουργηθούν αυτό θα αποτελέσει ένα «εύκολο στοίχημα», ειδικά με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που στοχεύουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Να σημειωθεί ότι παρότι οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι ψηφιακά ανώριμες όπως προκύπτει από σχετικές έρευνες, ή μάλλον εξαιτίας αυτού, το Ταμείο Ανάκαμψης περιλαμβάνει επιδοτήσεις ύψους 375 εκατ. ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους και για επενδύσεις σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, cloud και big data, γεγονός που αναμένεται να επιταχύνει την διαδικασία όταν οι προϋποθέσεις δημιουργηθούν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider