Στο Συμβούλιο της Επικρατείας, εφόσον προσφύγει σε αυτό η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ βάσει όσων τουλάχιστον αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, αναμένεται σε έναν βαθμό να κριθεί η «τύχη» του «χρυσού» συμβολαίου για τη λειτουργία του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας, μια σύμβαση ύψους σχεδόν 260 εκατ. ευρώ, το οποίο διεκδικούν η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ, αλλά και τα σχήματα Intrakat-ΤΕΡΝΑ-Suez και Μυτιληναίου-Κωνσταντινίδη. Τουλάχιστον για το… πόσοι τελικά μπορούν να συμμετέχουν στον περίφημο αυτό διαγωνισμό.
Όπως ανέφερε χτες το insider, η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ, ως αναμένονταν, είχε κινηθεί κατά της απόφασης της ΕΥΔΑΠ να προχωρήσει στη συνέχιση του διαγωνισμού με όλες τις υποψηφιότητες ώστε να ανοίξει και τις 3 οικονομικές προσφυγές. Οι πληροφορίες προηγούμενων ημερών ανέφεραν ότι η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ κατάφερε προς το παρόν να πετύχει τον στόχο της, καθώς η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΕΠ) έκανε δεκτή την προσφυγή της.
Κατά συνέπεια, «παγώνει» το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών, άρα παρατείνεται εκ νέου η διαδικασία. Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ αναμένεται να προσφύγει εκ νέου στο ΣτΕ προκειμένου ο διαγωνισμός να συνεχιστεί και με τους τρεις υποψηφίους, με την εισηγμένη να σημειώνει ότι αυτό είναι προς όφελος των πολιτών, του ανταγωνισμού και του δημοσίου συμφέροντος (δηλαδή, να πετύχει το καλύτερο δυνατόν τίμημα).
Πάντως, από την πλευρά της κοινοπραξίας ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ πηγάζει μια σχετικά… θετική αίσθηση για την εξέλιξη της υπόθεσης, αν και ουδείς μπορεί να προδικάσει τι θα αποφανθεί το ΣτΕ, εάν και όταν η ΕΥΔΑΠ προσφύγει σε αυτό. Όπως σημειώνουν στελέχη εταιρειών της κοινοπραξίας, η ΑΕΕΠ αναφέρει ότι μόνη αρμόδια για να πάρει απόφαση για τον διαγωνισμό είναι η Επιτροπή Διαγωνισμού (της ΕΥΔΑΠ). Η οποία υπενθυμίζεται ότι αρχικά είχε αποκλείσει τα σχήματα των Intrakat-ΤΕΡΝΑ-Suez και Μυτιληναίου-Κωνσταντινίδη, πριν στη συνέχεια προκύψει αλλαγή αλλά και γίνει αποδεκτή σχετική γνωμοδότηση του ΤΕΕ (αλλά και δικηγορικού γραφείου) υπέρ της συνέχισης των διαδικασιών και με τους 3 διαγωνιζόμενους.
Κατά πόσο αυτό «ζυγίζει» αυτό υπέρ των ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ ή αν απλά είναι ένα στοιχείο που προβάλλεται από την κοινοπραξία, θα φανεί στη συνέχεια. Προφανώς βέβαια, οι υπόλοιποι διεκδικητές δεν θα μείνουν με «σταυρωμένα τα χέρια» και θα επιζητήσουν τη συνέχιση της διαδικασίας με όλους τους εμπλεκόμενους. Άλλωστε, εξαρχής είχαν επισημάνει ότι είχαν αποκλειστεί από την Επιτροπή του διαγωνισμού για τυπικούς λόγους. Αυτή δε η απόφαση είχε προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση των Γάλλων της Suez αλλά και των εγχώριων ομίλων με την υπόθεση να φτάνει τότε μέχρι τα… υψηλότερα πολιτικά κλιμάκια.
Παράλληλα, και η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ είχε επισημάνει ότι κινείται βάσει σχετικής απόφασης του ΣτΕ που της άφηνε το περιθώριο να επιλέξει αν θα συνεχίσει τον διαγωνισμό με έναν ή όλους τους υποψήφιους, όπως και τελικά έκανε, δεχόμενη προφανώς τις όποιες διευκρινήσεις έδωσαν οι άλλες δύο κοινοπραξίες που αρχικά είχαν αποκλειστεί από την Επιτροπή.
Υπενθυμίζεται ότι στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο είχε προσφύγει και πέρυσι η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ, κατά της απόφασης της ΕΥΔΑΠ να ζητήσει τις επιπλέον γνωμοδοτήσεις.
Σε κάθε περίπτωση, μένει να φανεί αν ενδεχόμενη, όπως εκτιμάται ότι θα συμβεί, προσφυγή της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ στο ΣτΕ σημαίνει και σχετική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τον οποίο η εισηγμένη προσδοκούσε να έχει «νικητή» έως τα τέλη Σεπτεμβρίου (με τη συμμετοχή και των 3 σχημάτων).