Ρεκόρ όλων των εποχών κατέγραψαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά οι εξαγωγές ελληνικής φράουλας, τόσο σε ποσότητα όσο και σε αξία, καθώς ανήλθαν σε 65.689 τόνους έναντι 49.885 τόνων πέρσι, σημειώνοντας αύξηση κατά 31,7%.
Όπως επισημαίνει στο insider.gr o Γιώργος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος-εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS οι κυριότεροι προορισμοί αυτή τη στιγμή είναι η αγορά της Γερμανίας όπου κατευθύνεται το 30%, η Βουλγαρία με 21%, η Ρουμανία με 11% και η Εσθονία με 11%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εξαγωγές ελληνικών φρούτων και ιδιαίτερα των εσπεριδοειδών αλλά και όσων είναι πλούσια σε βιταμίνη C, όπως το ακτινίδιο, κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ήδη από το 2020 εμφανίζουν ανοδική πορεία σημειώνοντας ιστορικά ρεκόρ, λόγω της στροφής των καταναλωτών σε προϊόντα που βοηθούν στη διατήρηση της καλής υγείας.
Τι συμβαίνει όμως στην περίπτωση της φράουλας που φέτος καταγράφει εντυπωσιακή πορεία στις ευρωπαϊκές αγορές και σε σύγκριση με τα υπόλοιπα φρούτα συνεχίζει σε υψηλούς ρυθμούς και το 2021; Ο κ. Πολυχρονάκης εξηγεί ότι αφενός φέτος υπάρχει αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων φράουλας και αφετέρου, παρατηρείται μία στροφή των παραγωγών στην καλλιέργεια ποικιλιών που ανταποκρίνονται περισσότερο στις προτιμήσεις των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης, όπως η ποικιλία Victory και αντίθετα μείωση σε εκείνες που προτιμώνται στη ρωσική αγορά.
Παράλληλα καταγράφηκε και ρεκόρ ως προς την αξία τους καθώς φέτος οι ελληνικές φράουλες πωλήθηκαν ακριβότερα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Συγκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονάκη, μεσοσταθμικά το πρώτο τετράμηνο του 2021 πωλήθηκαν προς 1,90 ευρώ όταν η αντίστοιχη τιμή το 2020 ήταν 1,30 και το 2019, 1,20 ευρώ. Εκτιμάται τέλος ότι η καλή πορεία θα συνεχιστεί ιδιαίτερα μάλιστα όσο υπάρχει η πανδημία και οι ευρωπαίοι καταναλωτές συνεχίζουν να επιλέγουν προϊόντα πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες αλλά και όσο τα ελληνικά φρούτα και λαχανικά παραμένουν σε υψηλή ποιότητα.