Τράπεζες: Τι δείχνει ο «χάρτης» των δραστηριοτήτων εξωτερικού

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τράπεζες: Τι δείχνει ο «χάρτης» των δραστηριοτήτων εξωτερικού
Στα 30,4 δισ. ευρώ το εκτός Ελλάδος ενεργητικό, σε Κύπρο και Βουλγαρία η μερίδα του λέοντος. Κέρδη προ φόρων 83 εκατ. ευρώ απέδωσαν οι θυγατρικές εξωτερικού το 2020. Στα 2,5 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια.

Ενεργητικό 30,4 δισ. ευρώ, δάνεια 18,7 δισ. ευρώ, καταθέσεις 21,5 δισ. ευρώ, 557 μονάδες και προσωπικό 9.203 εργαζομένων, διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες εκτός συνόρων.

Οι δραστηριότητες των θυγατρικών των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό καταλαμβάνουν ποσοστό λίγο άνω του 10% του συνολικού ενεργητικού τους σε ενοποιημένη βάση, με τη μερίδα του λέοντος να ανήκει στις δραστηριότητες σε Κύπρο και Βουλγαρία, οι οποίες συμμετέχουν με ποσοστά 32,9% και 20,3% αντίστοιχα.

Τον Δεκέμβριο του 2020, συνολικά το ενεργητικό των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό ανήλθε σε 30,4 δισ. ευρώ, σχεδόν αμετάβλητο σε σύγκριση με το 2019, ενώ το μερίδιο των διεθνών δραστηριοτήτων στο συνολικό ενεργητικό σε ενοποιημένη βάση μειώθηκε σε 10,4% τον Δεκέμβριο του 2020 από 11,7% τον Δεκέμβριο του 2019.

Όπως καταγράφεται στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2020 η γεωγραφική παρουσία των ελληνικών τραπεζικών ομίλων στο εξωτερικό επηρεάστηκε από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ενέργειες εταιρικού μετασχηματισμού τους. Συγκεκριμένα, η Alpha Bank τον Ιανουάριο του 2020 μετέφερε στο Λουξεμβούργο τις δραστηριότητες του υποκαταστήματος που διατηρούσε στο Λονδίνο. Επίσης, τον Δεκέμβριο του 2020 η Τράπεζα Πειραιώς έπαυσε τη λειτουργία του υποκαταστήματός της στο Λονδίνο και μετέφερε τις τραπεζικές του εργασίες στην Ελλάδα.

Ως προς τη γεωγραφική κατανομή, η Νοτιοανατολική Ευρώπη (ΝΑ Ευρώπη) αντιπροσωπεύει το 78,6% του συνολικού ενεργητικού των διεθνών δραστηριοτήτων με κυριότερη παρουσία στην Κύπρο και τη Βουλγαρία. Τα χρηματοοικονομικά κέντρα, δηλαδή η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Λουξεμβούργο, αντιπροσωπεύουν ποσοστό 19,5%, με τη μεγαλύτερη παρουσία να εμφανίζεται στο Λουξεμβούργο. Το μερίδιο της ΝΑ Ευρώπης (θυγατρικές σε Αλβανία, Βουλγαρία, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Κύπρο, Ρουμανία και Σερβία) στις καταθέσεις και στα δάνεια εξωτερικού είναι ακόμη μεγαλύτερο (87,9% και 82,7% αντίστοιχα), ενώ εκεί συγκεντρώνεται και ο μεγαλύτερος αριθμός υπηρεσιακών μονάδων και προσωπικού.

Το 2020 τα κέρδη προ φόρων των θυγατρικών των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό ανήλθαν σε 83 εκατ. ευρώ (έναντι 236 εκατ. ευρώ το 2019 σε συγκρίσιμη βάση, μειωμένα κατά 65%). Ζημιογόνες ήταν οι δραστηριότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία. Η κερδοφορία των διεθνών δραστηριοτήτων μειώθηκε κυρίως εξαιτίας του σχηματισμού αυξημένων προβλέψεων για τον πιστωτικό κίνδυνο στο πλαίσιο εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου δανείων.

Τα δάνεια των θυγατρικών εξωτερικού που βρίσκονταν σε καθυστέρηση τον Δεκέμβριο του 2020 ανήλθαν σε 2,5 δισ. ευρώ (μειωμένα κατά 19% σε σχέση με το 2019 σε συγκρίσιμη βάση), αντιπροσωπεύοντας το 13% του δανειακού χαρτοφυλακίου. Αναλυτικότερα, το ποσοστό δανείων σε καθυστέρηση στο σύνολο των δανείων ανέρχεται σε 9% για τα επιχειρηματικά, 11% για τα καταναλωτικά δάνεια και σε 26% για τα στεγαστικά δάνεια. Τα δάνεια σε καθυστέρηση μειώθηκαν σε όλες τις κατηγορίες δανείων (-29% για τα επιχειρηματικά δάνεια, -13% για τα στεγαστικά δάνεια και -3% για τα καταναλωτικά δάνεια σε συγκρίσιμη βάση). Το ποσοστό κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από συσσωρευμένες προβλέψεις αυξήθηκε σε 73% από 63% τον Δεκέμβριο του 2019.

Όσον αφορά τη ρευστότητα, ο δείκτης δάνεια προς καταθέσεις μειώθηκε (Δεκέμβριος 2020: 86,9%, Δεκέμβριος 2019: 87,4%,). Αναλυτικότερα, οι καταθέσεις αυξήθηκαν οριακά ταχύτερα από τις χορηγήσεις (κατά 2,1% και 1,8% αντίστοιχα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2019 σε συγκρίσιμη βάση).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider