Κίνα: Επώνυμες δυτικές μάρκες μόδας κατηγορούνται για εμπλοκή στον καταναγκασμό των Ουιγούρων σε εργασία

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κίνα: Επώνυμες δυτικές μάρκες μόδας κατηγορούνται για εμπλοκή στον καταναγκασμό των Ουιγούρων σε εργασία
Η έρευνα δείχνει πώς η εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση γύρω από την κατάσταση των Ουιγούρων στην Κίνα έχει αποκτήσει «ρεύμα» στην Ευρώπη.

Kορυφαίες μάρκες μόδας βρίσκονται αντιμέτωπες με γαλλική έρευνα πάνω σε ισχυρισμούς ότι επωφελήθηκαν από την εκμετάλλευση της καταναγκαστικής εργασίας της κινεζικής κοινότητας των Ουιγούρων για την κατασκευή των προϊόντων τους.

Μια γαλλική εισαγγελική αρχή ξεκίνησε την έρευνα τον περασμένο μήνα εξετάζοντας κατηγορίες ότι η μητρική εταιρεία της Claudie Pierlot, SMC, η ιδιοκτήτρια της Zara, Inditex, η Skechers και η Uniqlo επωφελήθηκαν από την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της μουσουλμανικής εθνοτικής ομάδας, σύμφωνα με αξιωματούχο της γαλλικής εισαγγελίας. Είχε προηγηθεί μια κοινή καταγγελία που υποβλήθηκε τον Απρίλιο από διάφορες πλευρές, συμπεριλαμβανομένων των μη κυβερνητικών οργανώσεων, Sherpa και Ethique sur letetette.

Η έρευνα δείχνει πώς η εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση γύρω από την κατάσταση των Ουιγούρων στην Κίνα έχει αποκτήσει «ρεύμα» στην Ευρώπη. Οι επώνυμες μάρκες της Δυτικής μόδας έχουν επικριθεί έντονα στις εγχώριες αγορές τους για τη διατήρηση των δραστηριοτήτων τους στην Κίνα παρά τους ισχυρισμούς ότι η κυβέρνηση αναγκάζει τους Ουιγούρους και άλλες μειονότητες να εργαστούν ενάντια στη θέλησή τους.

Από την πλευρά της, η Κίνα αρνήθηκε τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι είναι μια προσπάθεια να υπονομεύσουν τις επιτυχημένες επιχειρήσεις και κατηγόρησε τις μάρκες ότι διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες εν μέσω μιας έντασης του εθνικιστικού κλίματος στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Η περιοχή Σινγιάνγκ παράγει περισσότερο από το 80% του βαμβακιού της χώρας.

Η SMCP και η Inditex αμφισβήτησαν έντονα τις κατηγορίες και δήλωσαν ότι θα συνεργαστούν πλήρως με τη γαλλική έρευνα, ενώ η μητρική της Uniqlo, Fast Retailing, είπε ότι γνωρίζει την έρευνα, αλλά δεν έχει επικοινωνήσει με τις αρχές.

«Εάν και όταν ειδοποιηθούμε, θα συνεργαστούμε πλήρως με την έρευνα για να επιβεβαιώσουμε ότι δεν υπάρχει καταναγκαστική εργασία στις αλυσίδες εφοδιασμού μας», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση της. Η Skechers αρνήθηκε να σχολιάσει.

Οι H&M και Nike αντιμετωπίζουν μποϊκοτάζ στην Κίνα καθώς το «δίλημμα της Σινγιάνγκ» βαθαίνει

Η εκστρατεία υποστηρίζεται από τον Ραφαέλ Γκλούκσμαν, έναν ευρωβουλευτή που χαρακτήρισε την απόφαση να ξεκινήσει η έρευνα ως «ιστορική».

«Οι πολυεθνικές κινούνται εδώ και πολύ καιρό πάνω από τους νόμους. Θα τους δείξουμε ότι το κράτος δικαίου ισχύει για όλους, ακόμη και για τους πλουσιότερους και ισχυρότερους », ανέφερε στο Twitter την Πέμπτη. «Αυτή η έρευνα είναι μια σημαντική στιγμή σε μια ευρύτερη μάχη».

Η καταγγελία υποβλήθηκε τον Απρίλιο από τον δικηγόρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων Γουίλιαμ Μπουρντόν εξ ονόματος των ΜΚΟ καθώς και του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ουιγούρων.

Νωρίτερα φέτος, ορισμένες δυτικές μάρκες, όπως η H&M, στοχοποιήθηκαν σε εκκλήσεις για μποϊκοτάζ από τα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφού η σουηδική μάρκα μόδας δημοσίευσε μια δήλωση σχετικά με τις ανησυχίες της για τις κατηγορίες καταναγκαστικής εργασίας στο Σινγιάνγκ στην Κίνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider