Αναμφίβολα η ευρύτερη επένδυση στην έκταση του Ελληνικού που προωθεί η Lamda Development, ιδίως τα οικιστικά projects με τις παραλιακές βίλες και τον «πράσινο» ουρανοξύστη κεντρίζουν το ενδιαφέρον της αγοράς σε μέγιστο βαθμό. Ωστόσο, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τα πλάνα της εισηγμένης αναφορικά με το retail, ιδίως με τα σχέδιά της για τις αναπτύξεις των Malls στο Ελληνικό. Και τούτοι γιατί τα δύο εμπορικά κέντρα που θα αναπτυχθούν στο Ελληνικό, το Vouliagmeni Mall και η Marina Galleria, θα προστεθούν στο «καλάθι» των υφιστάμενων Malls του ομίλου με στόχο την απόσχιση του φορέα και την εισαγωγή της Lamda Malls στο ελληνικό Χρηματιστήριο.
Κάτι βέβαια που ήδη έχει αναδείξει από το Σάββατο το insider.gr, μεταφέροντας μεγάλο εύρος από τα όσα «παρουσίασε» σε αναλυτές, στο πλαίσιο σχετικής investor day, ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου.
Όλα αυτά τα σχέδια αναδεικνύουν και την αξία της Lamda Malls, του εταιρικού βραχίονα στον οποίο θα εισφερθούν οι εμπορικές αναπτύξεις των εμπορικών κέντρων του ομίλου Lamda.
Με αφορμή όμως τη σημερινή παρουσίαση της Lamda για το εμπορικό κέντρο «Marina Galleria», το μικρό εμπορικό κέντρο στο παράκτιο μέτωπο, έχει ενδιαφέρον να δούμε (ή να θυμηθούμε) αναλυτικότερα τα όσα σημείωσε ο επικεφαλής του ομίλου προ ημερών για τα Malls του γκρουπ.
Το μεγάλο εμπορικό κέντρο στο Ελληνικό θα είναι το Vouliagmeni Mall, με μισθώσιμο χώρο 85.500 τ.μ., εκτιμώμενης αξίας 620 – 760 εκατ. ευρώ και θα αποφέρει στην εταιρεία ετήσια EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) της τάξεως των 41 έως 50 εκατ. ευρώ. Η δε εκτιμώμενη απόδοσή του (yield) αναμένεται να είναι 6,5%. Για το Vouliagmeni Mall υπάρχει ήδη εκδήλωση ενδιαφέροντος από μισθωτές για το 60% των χώρων του, ενώ επένδυση σε αυτό (capex) εκτιμάται σε 335 – 410 εκατ. ευρώ.
Η Marina Galleria, την οποία θα παρουσιάσει σήμερα η εισηγμένη στο «κοινό», θα είναι 19.000 τ.μ. και θα αποφέρει ετήσια EBITDA της τάξεως των 13 έως 16 εκατ. ευρώ. Η απόδοσή του θα είναι 6,75%, η αξία του 190 με 235 εκατ. ευρώ και το ύψος της επένδυσης 100 έως 125 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Αθανασίου επανέλαβε στους αναλυτές πως ο στόχος είναι η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο της Lamda Malls μέσα στο 2022. Η συμμετοχή της εταιρείας στην εν λόγω θυγατρική θα μειωθεί στο 35% (από 85% που είναι τώρα κατά μέσο όρο). Από την κίνηση αυτή εκτιμάται ότι θα δημιουργηθεί ρευστότητα 340 εκατ. έως 370 εκατ. ευρώ και όπως είπε στόχος είναι η απόδοση κεφαλαίου στους μετόχους έως το 2024.
H Lamda Malls ελέγχει τα εμπορικά κέντρα Golden Hall και
Να σημειωθεί ότι, βάσει της πρόσφατης παρουσίασης, τα Malls θα εισφέρουν NAV 300 εκατ. ευρώ (1,5 ευρώ ανά μετοχή επιπλέον) σε βάθος 5ετίας.
Στην παρουσίαση αναφέρονταν χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση σημαντικών projects. Για παράδειγμα, ξεκινάει στο β’ εξάμηνο 2022 και ολοκληρώνεται στο β’ εξάμηνο 2025 το Vouliagmenis Mall ενώ η Marina Galleria ξεκινάει στο α’ εξάμηνο 2023 με ορίζοντα ολοκλήρωσης το β’ εξάμηνο 2025.
Τα εμπορικά κέντρα στην Ελλάδα εξακολουθούν να αποτελούν μέρος της λιανικής κατανάλωσης. Οποιαδήποτε αύξηση της διαδικτυακής κατανάλωσης θα μειώσει τον κατακερματισμό της αγοράς, αναφέρεται. Σημειώνεται η χαμηλή πυκνότητα εμπορικών χώρων ανά κατοίκους σε διάφορες χώρες, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην τελευταία θέση (πηγή: Cushman & Wakefield) με 56.000 τ.μ. ανά 1.000 κατοίκους όταν στη Γερμανία υπάρχουν 177.000 τ.μ., στην Ισπανία 248.000 τ.μ., στην Ιταλία 229.000 τ.μ., σε Βαλκανικές χώρες από 88.000 έως 107.000 τ.μ. και σε χώρες του βορρά από 380.000 τ.μ. (Σουηδία) έως 857.000 τ.μ. (Νορβηγία).
Αξίζει να σημειωθεί ότι πληρότητα των υφιστάμενων εμπορικών κέντρων της LAMDA έμεινες σχεδόν αμετάβλητη κατά την ελληνική οικονομική κρίση, με τα yields να ανέρχονται κατά μέσο όρο στο 7%, υψηλότερα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 5,2%. Τα υφιστάμενα Malls (The Mall