Standard & Poor's: Ανθεκτικότητα από τις ελληνικές τράπεζες στα stress test

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Standard & Poor's: Ανθεκτικότητα από τις ελληνικές τράπεζες στα stress test
Εύλογη ανθεκτικότητα επέδειξαν οι εγχώριες συστημικές τράπεζες στα stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όπως επισημαίνει η Standard & Poor's.

Εύλογη ανθεκτικότητα επέδειξαν οι εγχώριες συστημικές τράπεζες στα stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όπως επισημαίνει η Standard & Poor's, με βασικό στήριγμα τις προσπάθειες που καταγράφουν για την εξυγίανση των ισολογισμών τους.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, υπήρξαν μεγάλες αποκλίσεις ως προς τις επιπτώσεις στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών στο δυσμενές σενάριο, για τις τράπεζες που βρίσκονται στο «κάτω μέρος» του τμήματος, με τους χαμηλότερους κεφαλαιακούς δείκτες, με την ΕΚΤ να μην προβαίνει σε περαιτέρω λεπτομέρειες ως προς σε ποιο βαθμό οι δείκτες CET1 υποχώρησαν κάτω από το όριο του 8%. Ωστόσο, ορισμένες από τις τράπεζες εξέδωσαν ανεξάρτητα δελτία τύπου για να εξηγήσουν τα λεπτομερή αποτελέσματα.

S&P

Έτσι, όπως αναφέρει η Standard & Poor's, στήριγμα των ελληνικών τραπεζών ως προς την επιτυχία των stress test ήταν οι προσπάθειες που κατέβαλαν τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση των παλαιών μη εξυπηρετούμενων στοιχείων ενεργητικού (NPAs). Η Alpha Bank, η Eurobank, η Τράπεζα Πειραιώς και η Εθνική Τράπεζα ανέφεραν δείκτες βασικών εποπτικών κεφαλαίων Fully Loaded στο τέλος του 2023 της τάξεως του 8,3%, 7,6%, 6,5% και 6,4%, αντίστοιχα.

Την ίδια στιγμή, συνέχισαν να πραγματοποιούν πωλήσεις παλαιών μη εξυπηρετούμενων στοιχείων ενεργητικού από τις αρχές του 2021, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε σε αύξηση κεφαλαίου, όπως και η Alpha Bank. Σύμφωνα με τα δεδομένα της S&P, η Eurobank ήταν σε καλύτερη θέση με μικρότερη αρνητική επίδραση αλλά η Alpha Bank είχε καλύτερους δείκτες κεφαλαίων, ενώ αντιθέτως η Τράπεζα Πειραιώς και η Εθνική Τράπεζα βρίσκονται στο ίδιο πλαίσιο με υψηλότερη αρνητική επίδραση στα κεφάλαια και χαμηλότερους δείκτες CET1.

Ευρύτερα, η S&P επισημαίνει, πως τα stress test έδειξαν, ότι το μεγαλύτερο μέρος του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος θα διατηρήσει μια άνετη κερδοφορία αλλά από την άλλη η διαρθρωτική κερδοφορία μπορεί να παραμείνει αδύναμη με δείκτη αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων, ROE κοντά στο 5% - 6%, χωρίς καμία βελτίωση ακόμη και έως το 2023.

S&P
S&P

Σκληρές αλλά ρεαλιστικές οι παραδοχές από τα stress test

Σε κοινή βάση με τις ασκήσεις του 2016 και του 2018, στη μεθοδολογία της ΕΒΑ/ΕΚΤ διατηρήθηκαν παραδοχές οι οποίες είναι απίθανο να ισχύουν στην πραγματικότητα, όπως για παράδειγμα, ο στατικός ισολογισμός, καμία διορθωτική δράση διαχείρισης πέραν της παύσης μερισμάτων και κουπονιών AT1 (εάν υποχωρήσουν οι δείκτες κεφαλαίου κάτω από την ισχύουσα συνολική κεφαλαιακή απαίτηση), και καμία επεξεργασία ή «θεραπεία» των ανοιγμάτων του Σταδίου 3. Υποθέτει επίσης ότι δεν θα αποδεσμευτούν οι προβλέψεις του Σταδίου 3, δεν θα μειωθεί η συνολική κάλυψη των πιστώσεων του Σταδίου 1, θα γίνουν εξαιρετικά περιορισμένες παραδοχές σχετικά με τα έσοδα από συναλλαγές και άλλα έσοδα από προμήθειες και άλλα. Αυτοί οι περιορισμοί χρησιμοποιήθηκαν για να διασφαλιστεί η συνοχή μεταξύ των τραπεζών, αλλά παρέχουν επίσης ένα κάπως μη ρεαλιστικό αποτέλεσμα, όπως επισημαίνει η Standard & Poor's.

Παράλληλα, η ΕΒΑ και η ΕΚΤ χρησιμοποίησαν τα ίδια βασικά και δυσμενή σενάρια, αφού τα δημοσίευσαν στις αρχές του 2021. Το βασικό σενάριο της ΕΒΑ αντανακλούσε τις προσδοκίες που είχαν τότε οι εθνικές κεντρικές τράπεζες: μια τριετής σωρευτική επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας κατά σχεδόν 11% στην ΕΕ, η οποία ακολούθησε την έντονη οικονομική ύφεση το 2020 που συνδεόταν με την πανδημία. Παρόλο που έχουν περάσει έξι μήνες από τότε, η S&P θεωρεί ότι το βασικό σενάριο εξακολουθεί να ευθυγραμμίζεται αρκετά στενά με τις τρέχουσες προσδοκίες των οικονομολόγων της, αν και η ΕBA ήταν πιο «bearish» όσον αφορά τις προοπτικές της ανεργίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider