Μπορεί κατά καιρούς το προηγούμενο χρονικό διάστημα οι μετοχές κατασκευαστικών ομίλων (π.χ. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, ΑΒΑΞ νωρίτερα, ή και μικρότερων εταιρειών σαν τις Τεχν. Ολυμπιακή, ΕΚΤΕΡ, Δομική κ.α.) να είχαν ανεβάσει στροφές στο χρηματιστηριακό ταμπλό, σε διαφορετικά χρονικά στάδια η κάθε μία, ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες την «παράσταση έκλεψε» μάλλον ο τίτλος της INTRAKAT, της άλλης «μεγάλης» του κλάδου που κινείται δυναμικά υπό την καθοδήγηση του Π. Σουρέτη, πλέον σε «στενή» συνεργασία με τον ιδρυτή του γκρουπ Σ. Κόκκαλη, αλλά και του Δ. Κούτρα.
Ιδίως μέσα στον Αύγουστο, και κατόπιν της ολοκλήρωσης των διαδικασιών (λήψη εγκρίσεων κ.α.) για τη συγχώνευση με την ενεργειακή ΓΑΙΑ ΑΝΕΜΟΣ, η μετοχή έχει δείξει ισχυρά αντανακλαστικά καθώς κινήθηκε από τα επίπεδα των 1,7 με 1,9 ευρώ που κυμάνθηκε το αμέσως προηγούμενο «θερινό δίμηνο» (με κάποιες διακυμάνσεις) φτάνοντας προς τα τέλη του περασμένου μήνα έως τα υψηλά των 2,4-2,5 ευρώ.
Επίπεδο που για την ώρα δεν έχει καταφέρει να υπερβεί ή να κατοχυρώσει, καθώς σταδιακά η μετοχή έχασε λίγο έδαφος. Πλην όμως πρόλαβε να δώσει μια σημαντική κίνηση, πάνω από 50-60 σεντ, ενώ αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το χαρτί την Άνοιξη του 2021, όπως και στις πρώτες συνεδριάσεις του έτους, βρίσκονταν κάπου στα 1,2 με 1,4 ευρώ, άρα έχει προλάβει να δώσει κέρδη 1 «γεμάτου» ευρώ μέσα στους τελευταίους μήνες ή και να «διπλώσει» (από χαμηλό έως υψηλό έτους).
Μετά από καιρό η κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης ξεπερνούσε τα 100-120 εκατ. ευρώ, στον απόηχο μιας νέας εποχής που φαίνεται να διαγράφεται συνολικά για τον κλάδο. Αρκετά από τα έργα και τα δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης σχετίζονται με ενεργειακές μπίζνες, με υποδομές, με ΣΔΙΤ, με αντιπλημμυρικά, με αναπλάσεις, με ψηφιακά έργα και άλλες δράσεις που βρίσκονται στο «στόχαστρο» του γκρουπ, ενώ υπάρχουν και οι προσδοκίες για χρηματοδοτικά πακέτα και διαγωνισμούς που σχετίζονται με ΕΣΠΑ, με ΣΔΙΤ ή άλλα προγράμματα. Κατά συνέπεια, η Intrakat, όπως και τα άλλα σχήματα του χώρου, θα επιχειρήσουν μέσα στα επόμενα 5-7 χρόνια να διεκδικήσουν μέρος μιας «πίτας» που μπορεί δυνητικά να ανέλθει στα 45-50 δισ. ευρώ.
Τη νέα στρατηγική του ομίλου, είχε αναλύσει ο Διευθύνων Σύμβουλος της εισηγμένης, Πέτρος Σουρέτης, στην ετήσια γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα το καλοκαίρι. Εξειδικεύοντας την στρατηγική αναφέρθηκε σε επικείμενες «συγχωνεύσεις και στρατηγικές συνεργασίες ξεκινώντας από την κίνηση συγχώνευσης με την εταιρεία ΓΑΙΑ Άνεμος που διαθέτει μοναδική τεχνογνωσία στον κλάδο των ΑΠΕ και άδειες παραγωγής ενέργειας από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής δυναμικότητας περίπου 1 GW. Το πλαίσιο ωρίμανσης περιλαμβάνει 93 MW έργων έτοιμων προς κατασκευή, 400 MW έργων υπό ωρίμανση με ετοιμότητα για κατασκευή έως το 2024 και 600 MW έργων διαθέσιμων προς κατασκευή μετά το 2024. Στόχος είναι η κεφαλαιοποίηση υπεραξίας από το development, την κατασκευή και την λειτουργία των έργων αυτών.
Η χρηματοδότηση αυτού του εξαιρετικά μεγαλόπνοου σχεδίου θα γίνει με μόχλευση ίδιων κεφαλαίων, δανειακών, αλλά και μέσω στρατηγικών συνεργασιών με διεθνείς κεφαλαιουχικούς επενδυτές», είχε τονίσει μεταξύ άλλων ο κ. Σουρέτης. Το δε ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων Intrakat έχει διαμορφωθεί σε 748,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 402,4 εκατ. είναι έργα προς υπογραφή. Το 57% των υπογεγραμμένων συμβάσεων είναι με το δημόσιο και το υπόλοιπο με τον ιδιωτικό τομέα. Το 53% αφορά υποδομές, κτιριακά 19%, δίκτυα 13% και ενεργειακά 11%.
Η νέα στρατηγική της εταιρείας δίνει ξεκάθαρα έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά δεν αφήνει πίσω άλλους τομείς όπως την ανάπτυξη ακινήτων στον κλάδο του τουρισμού με χαρακτηριστικά project παραδείγματα το πεντάστερο Xenodocheio Milos στο κέντρο της Αθήνας και το παραθαλάσσιο θέρετρο στο Kαλό Λιβάδι της Μυκόνου μεταξύ άλλων.
Αξίζει δε να αναφερθεί ότι πλέον η Intrakat προχωράει στην επόμενη ημέρα ενισχυμένη διοικητικά καθώς δίπλα στους Π. Σουρέτη (CEO) και Δ. Κούτρα (Αντιπρόεδρος) ήρθε να «κουμπώσει» η είσοδος του ιδρυτή του Ομίλου Intracom κ. Σωκράτη Κόκκαλη στο διοικητικό συμβούλιο στη θέση του Προέδρου.
Στο σημείο αυτό, με αφορμή την αναφορά στον Σ. Κόκκαλη, πρέπει να σημειωθεί ότι και οι άλλες μετοχές του ομίλου έχουν δώσει αποδόσεις σε όσους επενδυτές πόνταραν σε ενδεχόμενο come back του γκρουπ και σε χρηματιστηριακό επίπεδο. Όσον αφορά στην Intralot βέβαια στο επίκεντρο βρέθηκε το πλάνο αναδιάρθρωσης της εισηγμένης και κυρίως η συμφωνία με τους ομολογιούχους που έδειχνε να αποτελεί ένα «στοίχημα» τόσο για την εταιρεία όσο και προσωπικό για τον επιχειρηματία. Η μετοχή της Intralot έχει επιχειρήσει, δίχως επιτυχία, 2-3 φορές να υπερβεί το πρόσφατο υψηλό των 0,5 ευρώ αλλά από την άλλη έρχεται από τα 14-15 σεντ (προ μηνών) ή τα περίπου 0,10 ευρώ (χαμηλό 12μήνου). Κατά συνέπεια, η απόδοση είναι ήδη σημαντική και η χρηματιστηριακή αξία λίγο κάτω των 70 εκατ. ευρώ.
Η δε Intracom, στον απόηχο της κίνησης των μετοχών του γκρουπ αλλά και των προσδοκιών για ανάληψη έργων όχι μόνο στον τομέα άμυνας, αλλά και σε άλλου κλάδους (πληροφορική, ψηφιακά έργα, έργα της Intrasoft όπως αυτού του ΤΕΕ που αφορά στους ψηφιακούς χάρτες, τα ακίνητα του Κέκροπα, οι εξελίξεις για τη μεταφορά του Καζίνο Πάρνηθας κ.α.) όπως και σε πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης επίσης αντέδρασε ανοδικά. Η δε Intracom από τα 0,8 ευρώ στις αρχές του έτους «δίπλωσε» τιμή στις αρχές καλοκαιριού, για να «σπάσει» τα 2 ευρώ τον Αύγουστο, να δυσκολευτεί στα 2,5 ευρώ αλλά να «παλεύει» μέσα στον Σεπτέμβριο λίγα σεντ χαμηλότερα και στην αποτίμηση των 175-180 εκατ. ευρώ.
Πάντως, αθροιστικά, η συνολική κεφαλαιοποίηση και των 3 βασικών εισηγμένων εταιρειών συμφερόντων Σ. Κόκκαλη στην παρούσα φάση είναι λίγο άνω των 350-360 εκατ. ευρώ, μακριά από τα επίπεδα άλλων εποχών.
Βέβαια, η πορεία των τελευταίων μηνών στο ταμπλό «δεν σβήνει μονοκονδυλιά», όπως λένε στην αγορά, τα προβλήματος του παρελθόντος, τα οικονομικά ανοίγματα, τις παλιές ζημίες, την πτώση το ΧΑ που έχει προηγηθεί κ.λπ., πλην όμως, το come back του 82χρονου επιχειρηματία που έχει αναλάβει προσωπικά να «σουλουπώσει» τον όμιλο και να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση δραστηριοτήτων και διεκδίκηση νέων συμβολαίων, δεν έχει περάσει απαρατήρητο.