Η αύξηση απασχόλησης και μισθών έφερε πλεόνασμα σε ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ - Υψηλότερες δαπάνες στον ΟΠΕΚΑ λόγω επιδομάτων

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η αύξηση απασχόλησης και μισθών έφερε πλεόνασμα σε ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ - Υψηλότερες δαπάνες στον ΟΠΕΚΑ λόγω επιδομάτων
Η αύξηση της απασχόλησης, των ασφαλιστικών εισφορών και η άνοδος των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα «εκτόξευσαν» τα έσοδα των οργανισμών ασφάλισης στα 52,17 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,19 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2024.

Αυξημένο κατά 161 εκατ. ευρώ (σε σύγκριση με το 2024) θα είναι το συνολικό πλεόνασμα των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης για το 2025.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή, οι ΟΚΑ (ΕΦΚΑ, ΕΟΠΥΥ, ΔΥΠΑ, ΝΑΤ, ΟΠΕΚΑ) εκτιμάται ότι θα εμφανίσουν μικρότερο πλεόνασμα το επόμενο έτος (της τάξης των 999 εκατ. ευρώ), έναντι πλεονάσματος 1,16 δισ. ευρώ που είχε προβλεφθεί για το 2024.

Η αύξηση της απασχόλησης, των ασφαλιστικών εισφορών και η άνοδος των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα «εκτόξευσαν» τα έσοδα των οργανισμών ασφάλισης στα 52,17 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,19 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2024.

Το ισοζύγιο των ασφαλιστικών ταμείων για το 2025 προβλέπεται να παρουσιάσει πλεόνασμα ύψους 647 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 311 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις εκτιμήσεις για το οικονομικό έτος 2024.

Ειδικότερα, τα έσοδα προβλέπεται να είναι αυξημένα κατά 206 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω της αύξησης κατά 1.047 εκατ. ευρώ των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές (συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από ρυθμίσεις οφειλών), γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο:

  • στην αύξηση των μισθών και της απασχόλησης ως αποτέλεσμα του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας,
  • στη νέα αναμενόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα εντός του 2025 και
  • στην αύξηση του μισθολογίου του δημόσιου τομέα από τον Απρίλιο 2025 σε συνέχεια της αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού.

Οι εισπράξεις και αντίστοιχα οι αποδόσεις εσόδων υπέρ τρίτων, αντίθετα, προβλέπεται να είναι μειωμένες κατά 592 εκατ. ευρώ κυρίως εξαιτίας της μείωσης κατά μία ποσοστιαία μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών για την υγειονομική περίθαλψη που εισπράττονται και αποδίδονται υπέρ του ΕΟΠΥΥ. Το σύνολο των δαπανών σε σχέση με το 2024 προβλέπεται να είναι αυξημένο κατά 441 εκατ. ευρώ.

Η δαπάνη των κύριων συντάξεων προβλέπεται να είναι αυξημένη κατά 880 εκατ. ευρώ ως αποτέλεσμα:

  1. της αναπροσαρμογής των συντάξεων με βάση τον συντελεστή που προκύπτει από τον μέσο όρο του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ και του ποσοστού μεταβολής του μέσου ετήσιου ΓΔΤΚ του προηγούμενου έτους,
  2. της προβλεπόμενης αύξησης του ρυθμού απονομής νέων συντάξεων, γεγονός που συμπαρασύρει και τη δαπάνη για τις επικουρικές συντάξεις, η οποία αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση κατά 80 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2024.

Τέλος, σημειώνεται ότι κατά το 2025 ο e-ΕΦΚΑ προβλέπεται να ενισχυθεί με 240 εκατ. ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό για την κάλυψη της απώλειας εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές του κλάδου επικουρικής ασφάλισης, που εκτιμάται ότι θα προκύψει εξαιτίας της λειτουργίας του ΤΕΚΑ.

Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης

Το ισοζύγιο της ΔΥΠΑ για το 2025 προβλέπεται να ανέλθει σε πλεόνασμα ύψους 3 εκατ. ευρώ, βελτιωμένο κατά 142 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο εκτιμώμενο ισοζύγιο του 2024.

Τα συνολικά έσοδα του φορέα σε ταμειακή βάση ύψους 3.614 εκατ. ευρώ προβλέπεται να είναι αυξημένα κατά 224 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2024.

Ειδικότερα, οι ασφαλιστικές εισφορές για το 2025, συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από τη ρύθμιση οφειλών, αναμένεται να παρουσιάσουν μείωση ύψους 61 εκατ. ευρώ, υπολογιζόμενες με βάση την αναπροσαρμογή του ποσοστού των συνεισπραττόμενων εισφορών για τα λοιπά ασφαλιστικά ταμεία επί του συνόλου των εισφορών που εισπράττει ο e-ΕΦΚΑ.

Επιπλέον, αύξηση κατά 335 εκατ. ευρώ προβλέπεται να παρουσιάσουν οι μεταβιβάσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό για τη διασφάλιση της κάλυψης των υποχρεώσεων του φορέα και για την απρόσκοπτη άσκηση των πολιτικών ενίσχυσης της απασχόλησης και της στήριξης των ανέργων (επιδόματα ανεργίας, επέκταση του επιδόματος μητρότητας στους εννέα μήνες για το σύνολο των ασφαλισμένων κ.λπ.).

Αντίθετα, μειωμένες κατά 57 εκατ. ευρώ προβλέπονται οι μεταβιβάσεις από τον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων, οι οποίες αναμένεται να διαμορφωθούν σε 422 εκατ. ευρώ.

Οι συνολικές δαπάνες της ΔΥΠΑ προβλέπεται να διαμορφωθούν σε 3.611 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 82 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2024, κυρίως εξαιτίας της αυξημένης δαπάνης για την υλοποίηση προγραμμάτων απασχόλησης που χρηματοδοτούνται από το ΤΑΑ. Επίσης, προβλέπεται αύξηση των δαπανών για τα επιδόματα ανεργίας κατά 31 εκατ. ευρώ και για τις λοιπές προνοιακές παροχές κατά 18 εκατ. ευρώ.

Τέλος, μειωμένες κατά 68 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2024 προβλέπεται να είναι οι επενδυτικές δαπάνες του φορέα.

ΟΠΕΚΑ - NAT

Το ισοζύγιο του ΟΠΕΚΑ και του ΝΑΤ για το έτος 2025 ανέρχεται σε πλεόνασμα ύψους 19 εκατ. ευρώ (έναντι πλεονάσματος ύψους 17 εκατ. ευρώ για το 2024).

Τα συνολικά έσοδα προβλέπεται να είναι αυξημένα κατά 40 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2024 εξαιτίας των αυξημένων μεταβιβάσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό για την καταβολή των προνοιακών παροχών και των οικονομικών ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΑ.

Αντίστοιχα, οι δαπάνες προβλέπεται να αυξηθούν κατά 38 εκατ. ευρώ. Η μεταβολή αυτή αποτυπώνει:

- την προβλεπόμενη αύξηση κατά 181 εκατ. ευρώ της δαπάνης για την καταβολή των προνοιακών παροχών και οικονομικών ενισχύσεων που έχουν ήδη νομοθετηθεί και υλοποιούνται, όπως:

  • η παροχή σε ανασφάλιστους υπερήλικες,
  • το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων,
  • το επίδομα παιδιού,
  • το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα,
  • η επιδότηση στέγασης,
  • οι προνοιακές παροχές σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία,
  • το επίδομα γέννησης,
  • το πρόγραμμα «Σχολικά γεύματα»,
  • το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία»
  • το πρόγραμμα «Προσωπικός Βοηθός» και
  • λοιπά προγράμματα και δράσεις που αφορούν σε προνοιακές πολιτικές,

- την καταβολή έκτακτων παροχών συνολικού ύψους 143 εκατ. ευρώ κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2024 σε δικαιούχους επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και ειδικότερα, σε δικαιούχους του επιδόματος παιδιού, των επιδομάτων ατόμων με αναπηρία και του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος καθώς και σε ανασφάλιστους υπερήλικες.

Επισημαίνεται ότι στις ανωτέρω προβλέψεις έχει ενσωματωθεί και η αναμενόμενη επίπτωση της μεταρρύθμισης σε προνοιακά επιδόματα προς την κατεύθυνση της αύξησης των ποσών των παροχών και της εφαρμογής στοχευμένων κριτηρίων για τη χορήγησή τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συντάξεις: Αυξάνονται κατά 2,4% από το 2025 - Τα νέα διευρυμένα όρια της εισφοράς αλληλεγγύης

Όλα τα μέτρα του 2025 για τις οικογένειες και τη στέγαση - Τα προγράμματα που θα «τρέξουν»

Αυξήσεις μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μείωση εισφορών και υψηλότερα κοινωνικά επιδόματα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider