Στο 64,37% το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική τον Αύγουστο

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στο 64,37% το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική τον Αύγουστο
Οριακή μείωση κατά 0,88% του ποσοστού της επιχείρησης από τον προηγούμενο μήνα. Αμετάβλητη η κατάταξη των ιδιωτών προμηθευτών ρεύματος.

Μικρή αποκλιμάκωση, κατά 0,88%, παρουσίασε τον Αύγουστο το μερίδιο της ΔΕΗ στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΧΕ).

Έτσι, με βάση το δελτίο το ποσοστό της εταιρείας άγγιξε το 64,37% τον προηγούμενο μήνα, ελαφρώς μειωμένο σε σχέση με το 65,25% που είχε τον Ιούλιο. Μία υποχώρηση που, όπως είναι φυσικό, «κέρδισαν» οι ιδιώτες πάροχοι, το συνολικό μερίδιο των οποίων ανήλθε τον Αύγουστο σε 35,63%, από 34,75% ένα μήνα νωρίτερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση για τον δεσπόζοντα «παίκτη» της αγοράς προήλθε από την ελάττωση του μεριδίου του στην υψηλή και τη μέσα τάση, όπου κατέλαβε ποσοστό 9,94% και 8,86%, αντίστοιχα. Στη χαμηλή τάση, διατήρησε σχεδόν σταθερό το ποσοστό του, στο 45,56%.

Από την άλλη πλευρά, αμετάβλητη παρέμεινε η κατάταξη των ιδιωτών προμηθευτών, με τους τρεις καθετοποιημένους ενεργειακούς Ομίλους να καταλαμβάνουν την πρώτη τριάδα. Έτσι, στην πρώτη θέση βρέθηκε η Protergia (Mytilineos) με 7,67%, ακολουθούμενη από την Ήρων με 6,4% και την Elpedison (5,69%).

Στην τέταρτη θέση βρέθηκε η NRG (θυγατρική της Motor Oil) με 4,42%, ενώ στις αμέσως επόμενες θέσεις βρέθηκαν οι Watt & Volt (2,67%), Volterra (2,05%), Αέριο Αττικής (1,87%), ZeniΘ (1,56%), Volton (1,46%) και ΚΕΝ (0,75%).

Μικρή μείωση της κατανάλωσης

Την ίδια στιγμή, ελαφρώς μειωμένη έναντι του προηγούμενου μήνα ήταν η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας τον Αύγουστο, καθώς διαμορφώθηκε στις 5,56 TWh (Τεραβατώρες), από 5,67 TWh. Στο «μίγμα» ηλεκτροπαραγωγής που κάλυψε αυτή την κατανάλωση, την πρωτοκαθεδρία είχε το φυσικό αέριο, με μερίδιο 44%.

Ακολούθησαν οι ΑΠΕ με 24%, με την τρίτη μεγαλύτερη συμμετοχή (14%) να προέρχεται από τις εξαγωγές. Σε διψήφιο ποσοστό (11%) κινήθηκε και το μερίδιο του λιγνίτη, με την υδροηλεκτρική παραγωγή να είναι περιορισμένη (7%).

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, το δελτίο του ΕΧΕ αποτύπωσε επίσης τη συνέχιση του ανοδικού ράλι του χονδρεμπορικού κόστους, με την τιμή στην αγορά Επόμενης Ημέρας να αυξάνεται κατά 19,5% μέσα σε έναν μόλις μήνα, καταγράφοντας μία ακόμη αρνητική πρωτιά. Έτσι, η τιμή διαμορφώθηκε στα 101,86 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Ιουλίου, όταν είχε αγγίξει τα 101,86 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Το ανοδικό αυτό ράλι, που καταγράφεται σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές, πυροδοτείται από από την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και των τιμών των δικαιωμάτων ρύπων. Μάλιστα, τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους δεν αναμένεται σημαντική μείωση των τιμών του φυσικού αερίου, γεγονός που κάνει όλες τις εκτιμήσεις των ειδικών να συγκλίνουν στο ότι δεν αναμένεται μεγάλη μείωση του χονδρεμπορικού κόστους εντός του 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider