Πώς το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) θα αξιοποιήσει τη Δημόσια Περιουσία

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) θα αξιοποιήσει τη Δημόσια Περιουσία
Προχωρά σε συντονισμένη και ομιλική αποτίμηση και εκμετάλλευση των κρατικών real estate assets και συμμετοχών. Τι ανέφερε ο CEO της ΕΕΣΥΠ, Γρ. Δ. Δημητριάδης, σε σχετικό συνέδριο.

Ολοένα πιο ενεργό, όπως και σημαντικό, ρόλο αρχίζει να διαδραματίζει το τελευταίο χρονικό διάστημα η ΕΕΣΥΠ, ή αλλιώς το «Υπερταμείο», στο μέτωπο της αξιοποίησης του χαρτοφυλακίου της. Όπως μάλιστα φαίνεται, «ψηλά στην ατζέντα» της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας αλλά και του επικεφαλής της, κ. Γρ. Δ. Δημητριάδη βρίσκεται η αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας που εντάσσεται υπό την «ομπρέλα» της ΕΕΣΥΠ και των θυγατρικών της.

Όπως επανέλαβε χτες ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΣΥΠ, στο πλαίσιο σχετικού συνεδρίου (στην 85η ΔΕΘ) με τίτλο «Βιώσιμη Ανάπτυξη: Ο ρόλος των Δημοσίων Επιχειρήσεων και η στρατηγική κατεύθυνσης προς το μέλλον», το «Υπερταμείο» προχωρά με γοργούς ρυθμούς τις διαδικασίες εκείνες που θα καταγράψουν και αποτιμήσουν το σύνολο της αξίας των επιχειρήσεων που βρίσκονται υπό την εποπτεία του, με την ακίνητη περιουσία να βρίσκεται σε προτεραιότητα.

Η ΕΕΣΥΠ είναι σε φάση… «valuation», δηλαδή όχι μόνο καταγραφής, αλλά και αποτίμησης, μέτρησης της αξίας του real estate «κομματιού» που της ανήκει, με στόχο μέσα στα προσεχή χρόνια (ένα πρώτος 3ετής μεσοπρόθεσμος επενδυτικός κύκλος, που θα έχει όμως συνέχεια) να επιτευχθεί η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Σημειώνεται ότι στην ΕΕΣΥΠ ανήκουν θυγατρικές εξειδικευμένες στο real estate, όπως η ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου), η ΓΑΙΑΟΣΕ και άλλες, ωστόσο, το πλάνο αξιοποίησης θα είναι ευρύτερο και «ομιλικό» καθώς θα περιλαμβάνει τρόπους αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας κάθε θυγατρικής και φορέα που βρίσκεται υπό το «Υπερταμείο», πάντα σε συνεννόηση με τη διοίκηση του, ώστε η ΕΕΣΥΠ να λειτουργήσει στα πρότυπα ξένων public wealth funds. Μάλιστα, η ΕΕΣΥΠ βρίσκεται ήδη σε στενή συνεργασία με φορείς όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας ώστε να επιτύχει την καλύτερη δυνατή καταγραφή της αξίας της περιουσίας της.

Σε συζήτηση σε σχετικό πάνελ (και με τον Νίκο Βέττα, Γενικό Διευθυντή ΙΟΒΕ και καθηγητή Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών), ο Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης ανέφερε ότι στοίχημα του Υπερταμείου είναι να αποτυπώσει αλλά και να αξιοποιήσει τη δημόσια περιουσία με πρόσημο αναπτυξιακό, τόσο για την οικονομία όσο και για τους πολίτες. «Έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε. Θέλουμε να είμαστε ενεργοί και το στρατηγικό μας σχέδιο- εφόσον εγκριθεί- θα είναι πιο επιθετικό. Θα κάνουμε αρκετά πράγματα με βάση και το τι γίνεται σε αντίστοιχα case studies του εξωτερικού. Θα προχωρήσουμε σε εκτίμηση της αξίας των επιχειρήσεων και των συμμετοχών που έχουμε. Στο κομμάτι του Real Estate, θα προχωρήσουμε μαζί με τις άλλες εταιρείες (ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ, ΓΑΙΟΣΕ) στο valuation όλου του χαρτοφυλακίου του Real Estate στο Υπερταμείο, ώστε να μπορέσουμε να υπολογίσουμε την αξία του, εντός του 2021. Είμαστε αποφασισμένοι να εμπλέξουμε όλες τις δυνάμεις που υπάρχουν στη χώρα (ιδιωτικό και δημόσιο τομέα)» επισήμανε ο κ. Δημητριάδης.

Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι «μέχρι πρότινος δεν υπήρχε η ευελιξία και η εμπιστοσύνη για να προχωρήσει η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Πλέον, είμαστε πολύ ενεργοί, με την – για πρώτη φορά- αποτίμηση της αξίας του real estate όλων των επιχειρήσεων και των συμμετοχών που έχουμε για να ξέρουμε πού βρίσκεται η κάθε εταιρεία αυτή τη στιγμή, ώστε να μπορούμε δούμε πώς μπορούμε να αυξήσουμε την αξία τους και συνεπώς να εκτιμήσουμε και το return που μπορεί να έχουν. Είμαστε ανοικτοί σε νέες προσεγγίσεις και προτάσεις. Πιστεύουμε πολύ στο δυναμικό των εταιρειών αλλά επειδή είναι μεγάλο το έργο θέλουμε να ενεργοποιήσουμε όλο το δυναμικό της χώρας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για να επιτύχουμε βέλτιστα αποτελέσματα».

Η ΕΕΣΥΠ, μαζί με τις θυγατρικές, δείχνει πρόθυμη να κινηθεί επιθετικά στον τομέα αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσία της, όπως και στο μέτωπο εκμετάλλευσης κάθε συμμετοχής της, προς όφελος και της οικονομίας αλλά και της κοινωνίας, να βρει τρόπους αύξησης των αποδόσεών της. Θα δοκιμάσει στον τομέα real estate κάθε πλάνο, μέσω εσωτερικών συμφωνιών, που μπορεί να αναδείξει τα assets της, πιλοτικά προγράμματα κ.α. Και βέβαια, θα επιχειρήσει να ξεκαθαρίσει προβλήματα όπως οι καταπατήσεις ακινήτων και εκτάσεων που «λιμνάζουν» αλλά γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τρίτους.

Στο πλαίσιο της αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας της η ΕΕΣΥΠ αναμένεται να «φουλάρει» μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, θα «τσεκάρει» ποιες περιπτώσεις αξίζουν, πως θα γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης, ενώ στο κομμάτι αυτό ενδεχομένως να αναζητήσει και την αρωγή του ιδιωτικού τομέα. Να σημειωθεί επίσης ότι σε συνεργασία με τον ΙΟΒΕ αναμένεται η δημιουργία και χρήση ενός δείκτη απόδοσης που θα «μετράει» και τις επιδόσεις της ΕΕΣΥΠ στον τομέα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Υπενθυμίζεται, όπως είχε αποκαλύψει το insider.gr τον περασμένο Μάιο, ότι η ΕΕΣΥΠ έχει ξεκινήσει διαδικασία για την εξεύρεση φορέα με σκοπό την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς την ΕΕΣΥΠ σχετικά με τον επικείμενο σχεδιασμό ολιστικής στρατηγικής για τη Δημόσια Ακίνητη Περιουσία, με σκοπό την επαύξηση της αξίας και τη βελτίωση της απόδοσης των περιουσιακών της στοιχείων, καθώς και τη δημιουργία εσόδων για το Ελληνικό Δημόσιο. Η πρωτοβουλία σχεδιασμού μίας Ολιστικής Στρατηγικής για τη Δημόσια Ακίνητη Περιουσία, όπως σημειώνονταν, θα έχει ως βασικούς άξονες την προστασία της, την ορθή διαχείρισή της, την επενδυτική αξιοποίησή της.

Το Υπερταμείο επιθυμεί να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στον εκσυγχρονισμό των δημοσίων επιχειρήσεων, στη δημιουργία υπεραξίας για τις θυγατρικές του, στη διασφάλιση αναβαθμισμένων υπηρεσιών και φυσικά στη δημιουργία επιπρόσθετης αξίας για τον μέτοχό του που είναι το ελληνικό κράτος.

«Θα είμαστε φιλόδοξοι αλλά πραγματιστές», σημείωσε ο κ. Δημητριάδης. «Θα κινηθούμε με πλάνο και χρονοδιαγράμματα. Άλλωστε, οι επενδυτές το ζητούν αυτό, θέλουν στρατηγική και σοβαρότητα», σημείωσε ο CEO της ΕΕΣΥΠ που συμπλήρωσε πάντως πως κάθε κίνηση από τον φορέα θα έχει ως σκοπό και την διάχυση της όποιας αξίας προς όφελος όχι μόνο της οικονομίας και των επιχειρήσεων αλλά και της κοινωνίας, των πολιτών και του περιβάλλοντος.

O κ. Βέττας τόνισε τη σημασία της μετρήσιμης αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και αναφέρθηκε στη συνεργασία με το Υπερταμείο υπογραμμίζοντας πως ό,τι δεν μετράς, η δύναμη της συνήθειας σε κάνει να το αγνοείς. Για να μπορέσεις να αναπτυχθείς είναι σημαντικό: α) να ξέρεις τι έχεις, β) πώς μπορείς να μετρήσεις την αξία του αλλά και γ) ποια είναι η επίδραση της αξίας του στην κοινωνία. Οι μετρήσεις που έχουν γίνει στο εξωτερικό, δείχνουν ότι οι χώρες που έχουν καλή διαχείριση της δημόσιας περιουσίας έχουν 3 έως 5 φορές περισσότερες δυνατότητες να ανταποκριθούν γρήγορα μετά από μία ύφεση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider