Η παραχώρηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ συνοδεύεται με τη διατήρηση από τη ΔΕΗ του ελέγχου του Δ.Σ. καθώς και του μάνατζμεντ του Διαχειριστή, όπως επανέλαβε η διοίκηση της επιχείρησης την Πέμπτη, στο conference call με αναλυτές για τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου, καθώς και το αναθεωρημένο business plan 2022-2026 για το οποίο προορίζονται και τα κεφάλαια ύψους 750 εκατ. ευρώ από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Περιγράφοντας το μοντέλο διοίκησης του Διαχειριστή μετά την «είσοδο» της αυστραλιανής Macquarie, η διοίκηση της ΔΕΗ επισήμανε πως η εισηγμένη θα επιλέγει τον CEO, τον COO (Διευθυντή Διοίκησης Επιχειρησιακών Λειτουργιών) και έξι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Από την άλλη πλευρά, ο επενδυτής μειοψηφίας θα επιλέγει τον CFO (Οικονομικό Διευθυντή) και τέσσερα μέλη του Συμβουλίου.
«Κλείσιμο» της συναλλαγής στο τέλος 2021
Υπενθυμίζεται ότι η Macquarie επικράτησε στον διαγωνισμό για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ υποβάλλοντας προσφορά 2,116 δισ. ευρώ, στην οποία συμπεριλαμβάνεται το αντίστοιχο (pro-rata) καθαρό χρέος ύψους 804 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει πως στα ταμεία της ΔΕΗ θα εισρεύσουν 1,312 δισ. ευρώ. Κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ ανέδειξε προτιμητέο επενδυτή το αυστραλιανό fund (μέσω του μέλους του Spear WTE Investments).
Η απόφαση του Δ.Σ. θα τεθεί προς έγκριση στην έκτακτη Γενική Συνέλευση που προγραμματίζεται για τις 19 Οκτωβρίου 2021, η οποία αναμένεται να λάβει απόφαση και για την απόσχιση των παγίων του δικτύου διανομής από τη ΔΕΗ και τη «μεταφορά» τους στον ΔΕΔΔΗΕ.
Όπως αναφέρθηκε στο conference call, η συναλλαγή αναμένεται να «κλείσει» προς τα τέλη του έτους, υπό την προϋπόθεση ότι έως τότε θα έχουν επίσης ληφθεί οι εγκριτικές αποφάσεις των αρμόδιων αρχών. Επίσης, επαναλήφθηκε ότι η ΔΕΗ θα συνεχίσει να ενσωματώνει στα ενοποιημένα αποτελέσματά της τα αποτελέσματα του ΔΕΔΔΗΕ.
Επενδύσεις 1 δισ. έως το 2026
Σύμφωνα με την παρουσίαση στους αναλυτές, η ΔΕΗ «βλέπει» τα έσοδα από το 51% του ΔΕΔΔΗΕ ως σημαντικό «πυλώνα» της λειτουργικής της κερδοφορίας. Είναι ενδεικτικό ότι στις εκτιμήσεις της για ενίσχυση των EBITDA στα 1,3 δισ. ευρώ το 2024, τα 415 εκατ. αφορούν τον κλάδο διανομής, με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προμήθεια ρεύματος να εισφέρουν από 430 εκατ. ευρώ.
Επίσης, οι επενδύσεις για την αναβάθμιση του δικτύου διανομής αποτελούν σημαντικό ποσοστό του εκτιμώμενου CAPEX ύψους 5,4 δισ. ευρώ της περιόδου 2022-24, καθώς για αυτό τον σκοπό πρόκειται να διατεθούν κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ.
Έτσι, υπολείπονται μόνον έναντι των επενδυτικών σχεδίων στις ΑΠΕ, όπου προβλέπεται να διοχετευθούν 2,9 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, η απόδοση αυτών των επενδύσεων (IRR) εκτιμάται στο 7%.