Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας από κοινού με την εταιρεία cosmoONE έλαβαν το χάλκινο βραβείο στο πλαίσιο του ετήσιου θεσμού των Impact Bite Awards στην κατηγορία «Έργα & Πρωτοβουλίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης-Οργανισμοί Δημόσιου Τομέα».
Το νέο πληροφοριακό σύστημα των ΑΠΕ, που αναπτύχθηκε και τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία στα τέλη του 2020, είναι καινοτόμο, απολύτως ασφαλές, αξιόπιστο και εξαιρετικά φιλικό προς το χρήστη. Ταυτόχρονα, ενισχύει τη διαφάνεια και μειώνει δραστικά τη γραφειοκρατία.
Το βασικό του χαρακτηριστικό είναι η πλήρης διαλειτουργικότητα με άλλα πληροφοριακά συστήματα που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της συνολικής διαδικασίας έκδοσης βεβαίωσης παραγωγού, ήτοι:
- της ΑΑΔΕ καθώς η είσοδος και η πιστοποίηση χρηστών πραγματοποιείται με χρήση των Κωδικών ΤΑΧΙS, γεγονός που το καθιστά απολύτως ασφαλές.
- του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ για την ενημέρωση των πληρωμών, είτε του προβλεπόμενου τέλους υπέρ ΡΑΕ, είτε του προβλεπόμενου τέλους υπέρ ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ από τους κωδικούς πληρωμής που εκδίδονται μέσω του συστήματος
- του πληροφοριακού συστήματος GIS της ΡΑΕ για την ανταλλαγή αρχείων που αφορούν στα χωρικά δεδομένα
- της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ για την αυτόματη δημοσίευση των σχετικών Βεβαιώσεων Παραγωγού εφόσον πληρούνται προηγουμένως όλα τα κριτήρια
- του πληροφοριακού συστήματος της ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ για ενημέρωση των πληρωμών
Μέσω αυτού του πληροφοριακού συστήματος κατέστη εφικτή αρχικά η έκδοση 1.420 Βεβαιώσεων Παραγωγού – σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4685/2020 - των παλαιών αιτημάτων των έξι (6) κύκλων (Σεπτεμβρίου 2018 έως και Δεκεμβρίου 2019) συνολικής ισχύος 24,5GW. Εν συνεχεία, μέσω του πληροφοριακού συστήματος, πραγματοποιήθηκε η ηλεκτρονική υποβολή νέων αιτήσεων στους κύκλους Δεκεμβρίου 2020 (1865 αιτήσεις – 45,5GW), Φεβρουαρίου 2021(479 αιτήσεις – 9,3GW) και Ιουνίου 2021 (743 αιτήσεις – 14,45GW) και συνολικά έως σήμερα έχουν εκδοθεί 2.765 Βεβαιώσεις παραγωγού για συνολική ισχύ 55,3GW καθιστώντας το πληροφοριακό σύστημα ένα σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης των έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα.
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας συνεχίζει τον ψηφιακό της μετασχηματισμό, βελτιστοποιώντας τη λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος ΑΠΕ και ενσωματώνοντας νέες απλοποιήσεις της αδειοδότησης ΑΠΕ προς όφελος της ενεργειακής αγοράς και εν τέλει των καταναλωτών.