Η δρομολόγηση σημαντικών έργων ανάπτυξης και υποδομών μεγάλης εμβελείας, όπως το Ελληνικό αλλά και άλλου είδους projects σε διάφορους τομείς του real estate (logistics, γραφεία, οικιστικά, αυτοτελή συγκροτήματα εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων, τουριστικά, αναπλάσεις, κοινωνικά κτίρια κ.α.) που θα ανέλθουν συνολικά σε υψηλά «νούμερα» (έως και κάποια δις ευρώ) αναμφίβολα έχει προκαλέσει διεργασίες και ζυμώσεις στους ομίλους του κλάδου των ακινήτων και σε ΑΕΕΑΠ (εισηγμένες ή μη).
Όπως ήδη έχει αναδείξει το insider.gr, οι εκπρόσωποι του κλάδου του real estate έχουν επιδοθεί σε κινήσεις ενίσχυσης της... «δύναμης πυρός» τους ή σχεδιάζουν ανάλογες διεργασίες, μέσω αυξήσεων κεφαλαίου, έκδοσης ομολογιακών δανείων, πώλησης μετοχών (placements) ή συμμετοχών. Με στόχο να βρούνε κεφάλαια και ρευστότητα ώστε να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις δεκάδων ή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ η κάθε εταιρεία, σε μία συγκυρία κατά την οποία η ζήτηση ενισχύεται συνεχώς και οι αποδόσεις βελτιώνονται.
Οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία οι όμιλοι που δραστηριοποιούνται στο real estate αλλά και τα κατασκευαστικά γκρουπ βρίσκονται επί ποδός για την αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών, ενώ πολλά σχήματα ήδη υλοποιούν ή προγραμματίζουν επενδύσεις σε όλο το φάσμα του χώρου.
Για αυτό και στην αγορά γίνεται λόγος περί πιθανών νέων διαδικασιών ώστε να χρηματοδοτηθούν επενδυτικά πλάνα, με τις Premia και Noval (θυγατρική της Viohalco) να θεωρούνται ως υποψήφιες για έκδοση ομολογιακού δανείου, με την πρώτη μάλιστα να έχει ήδη στη «φαρέτρα» της επιτυχημένη κεφαλαιακή ενίσχυση αλλά και γρηγορότερη του αναμενόμενου, και αρχικώς σχεδιαζόμενου, επέκταση του χαρτοφυλακίου της. Η εταιρεία επιδιώκει να αυξήσει στο 1 δισ. ευρώ, σε ορίζοντα πενταετίας, την αξία του χαρτοφυλακίου της, ενώ και η Noval προωθεί επενδυτικό πλάνο περίπου 150 εκατ. ευρώ.
Αλλά και η Prodea Investments, η μεγαλύτερη εγχώρια ΑΕΕΑΠ με ενεργητικό σχεδόν 2,1 δισ. ευρώ, φέρεται να αναζητάει περαιτέρω ενίσχυση «πυρός», με μια ομολογιακή έκδοση να φαντάζει, προς ώρας τουλάχιστον, πιθανότερη σε σχέση με μια ΑΜΚ. Ωστόσο, η εισηγμένη φέρεται να σχεδιάζει και αύξηση του free float, όπως ήδη έχει προαναγγείλει η διοίκησή (π.χ. στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης, περί μεριδίου κάπου στο 15%) με μια τέτοια κίνηση βέβαια να αφορά στον βασικό μέτοχο, την Castlelake, που θα πάρει την ρευστότητα από ένα placement. Άλλωστε, μετά την επιτυχή έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου για επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα τον Ιούλιο, η Prodea έχει την απαραίτητη ρευστότητα για την υλοποίηση «πράσινων» επενδύσεων. Εξάλλου, η εισηγμένη μπορεί να εξασφαλίσει και από αλλού κεφάλαια. «Η Διοίκηση πάντα αξιολογεί τη βέλτιστη διαχείριση των ακινήτων του χαρτοφυλακίου του Ομίλου, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής πώλησης αν οι συνθήκες της αγοράς είναι κατάλληλες. Στο πλαίσιο αυτό, εντός του α’ εξαμήνου 2021 η εταιρεία ολοκλήρωσε την πώληση δύο ακινήτων της στην Ελλάδα. Το συνολικό τίμημα της πώλησης ανήλθε σε €18.778 και η λογιστική τους αξία ανερχόταν σε €18.780», σημειώνονταν στην οικονομική έκθεση 6μληνου 2021.
Κατά πόσο θα εξετάσει κάποια κίνηση ενίσχυσης (π.χ. ομόλογο) η BriqProperties (ΑΕΕΑΠ), συμφερόντων ομίλου Φέσσα, δεν είναι απολύτως σαφές στην αγορά, ωστόσο, το βέβαιο είναι ότι η εισηγμένη επιθυμεί περαιτέρω επέκταση στον χώρο, ιδίως στον τομέα των logistics. Στοχεύοντας, γενικότερα, να αυξήσει την αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων της από τα 114,2 εκατ. ευρώ (περιλαμβάνει ήδη 28 ακίνητα) στα 150 εκατ. ευρώ.
Πάντως, σε ευρύτερο επίπεδο παρατηρούνται επενδυτικά σχέδια αλλά και καταγράφονται σκέψεις περί ενίσχυσης (π.χ. ομολογιακά) από διάφορες εταιρείες του κλάδου ακινήτων, μεγαλύτερου ή μικρότερου μεγέθους. Οι δε εισηγμένες ποντάρουν στις υψηλές αποδόσεις που προσφέρουν συγκεκριμένοι τομείς, σε ενίσχυση της εσωτερικής αξίας (NAV) τους και της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (ROE), με την κεφαλαιοποίησή τους στο ταμπλό συνήθως να είναι χαμηλότερα (discount) από την αξία των χαρτοφυλακίων τους και της NAV, παρά το γεγονός ότι εσχάτως αναπτύσσονται ταχέως.