Σε τουλάχιστον 50 λεπτά ανά πακέτο αναμένεται να είναι οι ανατιμήσεις που θα δουν οι καταναλωτές στην αγορά των τσιγάρων, από τις αρχές του νέου έτους.
Μάλιστα, στελέχη του κλάδου προειδοποιούν για απότομη μείωση της κατανάλωσης που τελικά θα επιφέρει κατακόρυφη πτώση των εσόδων για το κράτος.
Σύμφωνα με υπολογισμούς, ο φόρος που θα αντιστοιχεί σε ένα πακέτο τσιγάρα από περίπου 80-81% που ήταν μέχρι τις αρχές Ιουνίου, μετά την αύξηση του ΦΠΑ στο 24% έφτασε να καλύπτει το 84% της τελικής τιμής, ενώ όταν ισχύσει ο νέος ειδικός φόρος θα εκτιναχθεί στο 90%. Με απλά λόγια, εάν ένα πακέτο τσιγάρα κόστιζε 10 ευρώ, η άξια του προϊόντος θα ήταν μόλις 1 ευρώ και τα υπόλοιπα 9 ευρώ φόροι.
Η εμπειρία μέχρι σήμερα έχει δείξει ότι αύξηση ενός φόρου λειτουργεί πάντα αρνητικά για τα έσοδα του Δημοσίου, αλλά και για τις πωλήσεις των επιχειρήσεων. Μόνο από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα τσιγάρα, οι εισπράξεις από τα 2,982 δισ. ευρώ που ήταν το 2012, έπεσαν στα 2,24 δισ. ευρώ το 2015. Δηλαδή, χάθηκαν από τα δημόσια ταμεία πάνω 1 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ.
Η αύξηση των φορών όμως δεν πλήττει μόνο τα δημόσια ταμεία επιφέρει αυτόματα μείωση της κατανάλωσης εξαιτίας της στροφής των καταναλωτών σε φθηνότερα προϊόντα αλλά και σε παράνομα προϊόντα.
Σύμφωνα με στοιχεία της Philip Morris International, η παράνομη αγορά των τσιγάρων είναι ένα αναπτυσσόμενο και πολύπλοκο πρόβλημα, που αντιστοιχεί στο 10% της συνολικής κατανάλωσης τσιγάρων στην ΕΕ. Μόνο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης , η παράνομη αγορά ανέρχεται σε περισσότερα από 53 δισ. τσιγάρα, που μεταφράζονται σε χαμένους φόρους περίπου 11,3 δισ. ευρώ.
Επιπλέον, το παράνομο εμπόριο επηρεάζει αρνητικά την καπνοβιομηχανία καθώς και όλη την εφοδιαστική αλυσίδα εξαιτίας της απώλειας κερδών. Έρευνα της KPMG έδειξε ότι επταπλασιάστηκε το παράνομο εμπόριο προϊόντων καπνού στην Ελλάδα στα χρόνια της ύφεσης, καθώς από 3% της εγχώριας αγοράς το 2009 έφθασε το 2015 να αποτελεί το 19,8% των εγχώριων πωλήσεων.