Ο παγκόσμιος οργανισμός της Ernst & Young ανακοίνωσε ότι έχει πλέον αρνητικό αποτύπωμα άνθρακα – ένα μεγάλο και σημαντικό βήμα προς την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου της EY για μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών άνθρακα έως το 2025. Το αρνητικό αποτύπωμα άνθρακα σημαίνει ότι η EY παγκοσμίως, σήμερα, μειώνει τις συνολικές εκπομπές και, παράλληλα, αντισταθμίζει και αφαιρεί περισσότερο άνθρακα από αυτόν που εκπέμπει.
Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, για να υλοποιήσει την ατζέντα της για τον άνθρακα, η EY στοχεύει στην επιθετική μείωση των εκπομπών άνθρακα του οργανισμού κατά 40% έως το 2025, σε σχέση με το 2019, μέσω επτά βασικών δράσεων. Πρόκειται για ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια απανθρακοποίησης, όχι μόνο μεταξύ των εταιρειών παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών, αλλά γενικότερα στο παγκόσμιο επιχειρείν. Παράλληλα, η EY συνεχίζει να επενδύει σε ένα χαρτοφυλάκιο πρωτοβουλιών αντιστάθμισης εκπομπών άνθρακα.
Συνεχής μείωση των απόλυτων εκπομπών άνθρακα της EY
Οι παγκόσμιες εκπομπές της EY κατά το οικονομικό έτος 2021 (ΟΕ21) – 394 χιλιάδες τόνοι CO2e – ήταν μειωμένες κατά 60% σε σύγκριση με το ΟΕ20 (976 χιλιάδες τόνοι CO2e), στόχος που επιτεύχθηκε μέσω της σημαντικής μείωσης των επαγγελματικών ταξιδιών, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του COVID-19, αλλά και της συνεχιζόμενης υλοποίησης του σχεδίου δράσης επτά σημείων της EY. Αυτό αντιπροσωπεύει μια μείωση κατά 71% σε σχέση με τους 1.354 χιλιάδες τόνους εκπομπών CO2e κατά το ΟΕ19, που αποτελεί και το έτος αναφοράς.
Καθώς ο παγκόσμιος οργανισμός της EY μπαίνει πάλι σε ρυθμούς κανονικότητας, οι άνθρωποί του επιστρέφουν στα γραφεία και αυξάνονται ξανά τα επαγγελματικά ταξίδια και οι επισκέψεις σε πελάτες, οι ομάδες της EY θα συνεχίσουν να εργάζονται για τη μείωση των εκπομπών τους, τόσο το ΟΕ22, αλλά και μετέπειτα. Ο στόχοι για μείωση που έχει θέσει η ΕΥ, έχουν λάβει έγκριση από τo Science Based Targets Initiative (SBTi), επιβεβαιώνοντας ότι συμφωνούν με το σενάριο 1,5 °C της Συμφωνίας του Παρισιού. Έτσι, η EY θα διατηρήσει το αρνητικό αποτύπωμα, καθώς εργάζεται προς την επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου εκπομπών άνθρακα έως το 2025.
Επενδύσεις σε ένα χαρτοφυλάκιο πρωτοβουλιών αντιστάθμισης άνθρακα
Η EY παγκοσμίως έχει επενδύσει σε ένα χαρτοφυλάκιο πρωτοβουλιών αντιστάθμισης άνθρακα, μέσω του κορυφαίου παγκόσμιου παρόχου κλιματικών λύσεων “South Pole”. Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει πολλά έργα που αντισταθμίζουν ή αφαιρούν άνθρακα μέσω της αναδάσωσης, της αναγεννητικής γεωργίας, της παραγωγής άνυδρου ξυλάνθρακα από βιομάζα και της διατήρησης/προστασίας των δασών. Έξι νέα έργα, στα οποία πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις μέσω του South Pole, συμπεριλαμβανομένου του QianBei Forestation Project στην Κίνα, συμβάλλουν στην αφαίρεση ή αντιστάθμιση συνολικά 528 χιλιάδων τόνων CO2e, πράγμα που σημαίνει ότι ο οργανισμός της EY, κατά το ΟΕ21, αφαίρεσε επιπλέον 34% του αποτυπώματός του, καθιστώντας το ανθρακικό αποτύπωμά του αρνητικό.
Με την επίτευξη του αρνητικού αποτυπώματος άνθρακα, η EY επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της για την επιτάχυνση των δράσεων για το κλίμα και την υποστήριξη των πελατών της στην απεξάρτηση των επιχειρήσεών τους από τον άνθρακα.
Παράλληλα, οι ομάδες της ΕΥ έχουν αναπτύξει ένα νέο πακέτο παγκόσμιων υπηρεσιών βιώσιμης ανάπτυξης για τους πελάτες της, με στόχο να τους υποστηρίξουν στη δική τους διαδρομή προς τη βιωσιμότητα. Οι λύσεις επικεντρώνονται στη βιώσιμη ανάπτυξη με γνώμονα την προστιθέμενη αξία, βοηθώντας τους πελάτες της EY να αξιοποιήσουν τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που προκύπτουν από τη βιωσιμότητα και την απανθρακοποίηση, ενώ, παράλληλα, δημιουργούν αξία και την προστατεύουν. Οι υπηρεσίες αυτές ακολουθούν την ίδια προσέγγιση που υιοθέτησαν οι ομάδες της EY για να επιτύχουν τον φιλόδοξο στόχο του οργανισμού για ένα αρνητικό αποτύπωμα άνθρακα.
Η επίτευξη αρνητικού αποτυπώματος ακολουθεί μια σειρά ενεργειών που έχει αναλάβει η ΕΥ για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του οργανισμού και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης. Αυτές περιλαμβάνουν δύο δράσεις σε συνεργασία με την πρωτοβουλία του Πρίγκιπα της Ουαλίας “Sustainable Markets Initiative”: το “S30” – μια ομάδα 30 κορυφαίων ηγετικών στελεχών στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης, που επικεντρώνεται στην επιτάχυνση και ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης για τη βιωσιμότητα – και η ένταξη στην “Terra Carta” – ένα σύμφωνο που τοποθετεί τη βιώσιμη ανάπτυξη στην καρδιά του ιδιωτικού τομέα. Η EY έχει, επίσης, ενταχθεί στην Taskforce on Nature-related Financial Disclosures, η οποία έχει δεσμευτεί να στρέψει τις χρηματοοικονομικές ροές προς τη δημιουργία βιώσιμης αξίας.
Η EY υπέβαλε, επίσης, πρόσφατα, για πρώτη φορά, εταιρική αναφορά με βάση τις μετρήσεις του WEF-IBC σχετικά με τον καπιταλισμό των ενδιαφερομένων μερών, ενός συνόλου 21 γνωστοποιήσεων για ζητήματα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διακυβέρνησης, έναντι των οποίων μπορούν να υποβάλουν αναφορές εταιρείες και οργανισμοί. Οι γνωστοποιήσεις αυτές καλύπτουν τέσσερις βασικούς τομείς: τις Αρχές Διακυβέρνησης, τον Πλανήτη, τους Ανθρώπους και την Ευημερία, σε ευθυγράμμιση με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.
Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, ο κος Παναγιώτης Παπάζογλου, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδος, δήλωσε: «Για μια ακόμη φορά, ο παγκόσμιος οργανισμός της EY πρωτοπορεί, δείχνοντας τον δρόμο προς τη βιώσιμη και πράσινη επιχειρηματικότητα. Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι αναπόσπαστο τμήμα της δέσμευσής μας για τη δημιουργία ενός καλύτερου εργασιακού κόσμου. Είμαστε όλοι υπερήφανοι για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα και την επίτευξη αρνητικού ανθρακικού αποτυπώματος κατά το ΟΕ21, ενώ, παράλληλα, συνεχίζουμε να αξιοποιούμε την εμπειρία μας για να ενθαρρύνουμε και να υποστηρίξουμε τους πελάτες μας στις δικές τους προσπάθειες, για να καταστεί ο πλανήτης βιώσιμος για τις επόμενες γενιές».