Περιορισμένη ήταν η αγοραστική κίνηση που καταγράφηκε στους μεγαλύτερους εμπορικούς δρόμους της χώρας το Σαββατοκύριακο, παρά τις εκπτώσεις κι ενώ οι καταναλωτές είχαν σύμμαχό τους τον καλό καιρό.
Στη σκιά των νέων μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ από το πρωί του Σαββάτου με στόχο την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού, η αγοραστική κίνηση ήταν «μουδιασμένη», με καταναλωτές κι επιχειρηματίες να καλούνται για μια ακόμη φορά να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.
Τα εμπορικά καταστήματα ήταν ανοιχτά και το Σάββατο, αλλά και την Κυριακή, ωστόσο η κίνηση δεν αποδείχθηκε ικανή να αναπτερώσει το ηθικό των επιχειρηματιών.
«Δεν ψώνιζαν όλοι»
«Υπήρχε κινητικότητα στο κέντρο της Αθήνας. Αρκετός κόσμος βρέθηκε στην Ερμού και στους γύρω δρόμους. Αλλά δεν ψώνισαν όλοι. Πολλοί - ιδίως το Σάββατο που ήταν και η πρώτη ημέρα εφαρμογής των νέων μέτρων - έκαναν περισσότερο μια διερευνητική βόλτα, παρά ουσιαστικές αγορές», σχολιάζει στο insider.gr παράγοντας της αγοράς.
«Τα μέτρα τηρήθηκαν, αλλά δημιουργούν καθυστερήσεις»
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι περισσότεροι καταναλωτές εμφανίστηκαν υπάκουοι, τηρώντας τα νέα μέτρα, επιδεικνύοντας πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, ή αρνητικό αποτέλεσμα διαγνωστικού ελέγχου οι ανεμβολίαστοι. Παραφωνίες ιδιαίτερες δεν εντοπίστηκαν, ωστόσο οι εκτεταμένοι έλεγχοι στους καταναλωτές δημιούργησαν καθυστερήσεις στην ομαλή ροή της αγοράς και… ουρές.
Υπενθυμίζεται εδώ πως, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το βράδυ της Παρασκευής, για τη λειτουργία των επιχειρήσεων λιανεμπορίου, οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο στο κατάστημα: [α] πιστοποιητικού εμβολιασμού, [β] πιστοποιητικού νόσησης, [γ] βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για COVID-19 (PCR ή rapid test), ενώ οι ανήλικοι ηλικίας 4 έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test). Το ίδιο μέτρο θα ισχύσει για την είσοδο των ανεμβολίαστων πολιτών σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, μικτούς χώρους διασκέδασης, καθώς και κομμωτήρια. Εξαιρούνται τα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ), τα φαρμακεία και οι εκκλησίες. Τα μέτρα έχουν ισχύ έως τις 22 Νοεμβρίου.
Όπως διευκρίνισε το πρωί της Παρασκευής o υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, οι ανεμβολίαστοι καταναλωτές που δεν επιθυμούν να επιδείξουν αρνητικό διαγνωστικό έλεγχο, θα μπορούν να πραγματοποιούν τις αγορές τους με τη μέθοδο click away θα μπορούν να ψωνίζουν οι ανεμβολίαστοι.
«Δεν άνοιξαν όλοι την Κυριακή»
Παράγοντες της αγοράς τονίζουν επίσης πως «δεν άνοιξαν όλοι οι καταστηματάρχες την Κυριακή». Υπήρχαν καταστήματα που δεν ανέβασαν ρολά, παρά τις εκπτώσεις.
Υπενθυμίζεται ότι οι ενδιάμεσες εκπτώσεις του Νοεμβρίου, ξεκίνησαν την 1η του μηνός και θα διαρκέσουν δύο εβδομάδες.
Ωστόσο, πάγιο αίτημα των εμπορικών συλλόγων της χώρας αποτελεί η κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων.
«Όπως αναμενόταν, με ή χωρίς μέτρα, η αγοραστική κίνηση ήταν υποτονική. Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις έχουν κάνει τον κύκλο τους και πρέπει να καταργηθούν. Δεν συγκινούν πλέον κανένα, ούτε εμπόρους, ούτε καταναλωτές. Όσοι άνοιξαν αυτήν την Κυριακή αμφιβάλλω εάν η είσπραξη κάλυψε τα έξοδα τους», ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής Βασίλης Κορκίδης, περιγράφοντας τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, μετά και την επιβολή των νέων μέτρων.
Αυστηρά μέτρα και.. αυστηρότεροι οι έλεγχοι – Ανάγκη για «αντίμετρα»
Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, «οι έλεγχοι για τα έκτακτα μέτρα είναι πολύ αυστηροί, οι παραβατικές επιπτώσεις τιμωρητικές και πρέπει να αποφευχθούν, πρόστιμα, αναστολές λειτουργίας, συλλήψεις και κυρίως αυστηρότερα μέτρα».
Υπενθυμίζεται εδώ ότι το Σάββατο ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, πρότεινε η ευθύνη εισόδου εντός των καταστημάτων ανεμβολίαστων καταναλωτών, χωρίς το προβλεπόμενο από το νόμο rapid test, να βαρύνει αποκλειστικά τα συγκεκριμένα άτομα και όχι την εμπορική επιχείρηση, η οποία, όπως συμπλήρωσε, σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να μπορέσει να κάνει αδιάλειπτο έλεγχο, ειδικά εάν αναφερόμαστε σε αυτοαπασχολούμενους ή μικρές επιχειρήσεις.
«Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα εμπορικά καταστήματα τηρούν αυστηρά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αυτό και μόνο το μέτρο αφενός θα καλύψει τις υγειονομικές ανάγκες και αφετέρου θα πάψει να δημιουργεί συνθήκες αναστάτωσης και τον κίνδυνο να επιφέρει πρόστιμα που θα διακινδυνεύσουν την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και ίσως τη βιωσιμότητα μικρών επιχειρήσεων» πρόσθεσε ο ίδιος.
Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε ο κ. Καφούνης, τα μέτρα δεν πρέπει να εξαιρούν κλάδους όπως αυτόν των υπερκαταστημάτων τροφίμων, που πρέπει να τυγχάνουν της ίδιας αντιμετώπισης με τα υπόλοιπα εμπορικά καταστήματα για να αποφύγουμε να εκδηλωθούν πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού.
«Τα ‘υγειονομικά μέτρα’ πρέπει να συνοδεύονται με ‘οικονομικά αντίμετρα’ και επειδή δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια επιδοματικών ενισχύσεων σε επιχειρήσεις που υπολειτουργούν, θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον μέτρα στήριξης χωρίς ιδιαίτερο δημοσιονομικό κόστος.
Αυτό υποστηρίζει, από την πλευρά του, το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Αττικής, εφόσον, πρωτίστως, καλεί τις επιχειρήσεις να τηρήσουν και πάλι όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, για να αποφύγει η αγορά άλλο ένα καταστροφικό lockdown.
Ως εκ τούτου ο Βασίλης Κορκίδης προτείνει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, για να τυγχάνουν όλοι της ίδιας αντιμετώπισης και να αποφύγουμε να εκδηλωθούν πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού, να ικανοποιήσει άμεσα τα εξής τρία αιτήματα:
1. Παράταση της αποπληρωμής των οφειλών της πανδημίας για όσο χρονικό διάστημα εφαρμόζονται τα μέτρα, μόνο στις επιχειρήσεις που επιβλήθηκαν.
2. Επέκταση του χρόνου αποπληρωμής όλων των Επιστρεπτέων Προκαταβολών για ένα εξάμηνο και έναρξη αποπληρωμής τους αντί την 1/1/22 την 1/7/22.
3. Πάγωμα μηνιαίων καταβολών ληξιπρόθεσμων οφειλών και αναστολή των δόσεων της διετούς άτοκης ενίσχυσης του ΤΕΠΙΧ ΙΙ σε όσους ισχύουν και για όσο διαρκούν τα μέτρα.
Τέλος υπογραμμίζεται ότι από τα παραπάνω εννοείται πως θα εξαιρούνται τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία.