Σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για την πορεία των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η HSBC, υπό το πρίσμα του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και των πιο ευοίωνων προοπτικών για το δείκτη ROTE, αν και σε ηπιότερο βαθμό από αυτό που εκτιμούν οι διοικήσεις των τραπεζών.
Έτσι, η HSBC αναβαθμίζει πλέον τη σύσταση σε «buy» από «hold» για τη μετοχή της Alpha Bank και της Τράπεζα Πειραιώς, έχοντας πλέον την ίδια σύσταση και για τις τέσσερις συστημικές, ενώ αυξάνει και τις τιμές στόχους. Συγκεκριμένα, για τη μετοχή της Alpha Bank η τιμή στόχος διαμορφώνεται πλέον στα 1,40 ευρώ από 1,20 ευρώ με uspide 27%, για τη Eurobank (παραμένει «top pick» για την HSBC) στα 1,30 ευρώ από 1 ευρώ με upside 36%, για την Εθνική Τράπεζα στα 3,55 ευρώ από 3,40 ευρώ με upside 35% και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 1,95 ευρώ από 1,64 ευρώ, με upside 36%.
Παράλληλα, όπως επισημαίνει η HSBC, οι προβλέψεις για υψηλότερα κέρδη και κεφαλαιακή βάση, λόγω των ενεργειών κεφαλαιακής ενίσχυσης και του καλύτερου pricing στα NPEs, οδηγούν σε 18% υψηλότερες τιμές στόχους κατά μέσο όρο, ενώ παρά το re-rating του περασμένου έτους, ο βρετανικός οίκος εξακολουθεί να εκτιμά πως ο εκτιμώμενος, για το 2022, δείκτης ενσώματης λογιστικής τους αξίας (P/TBV) στο 0,46x δεν αντικατοπτρίζει την κερδοφορία και τις προοπτικές καταβολής μερισμάτων. Αξίζει να επισημανθεί πως ακόμη και στο σενάριο μια χαμηλής αναπτυξιακής δυναμικής, η HSBC εντοπίζει μεγάλη αξία στις ελληνικές τράπεζες.
Η HSBC βελτιώνει υπό το πρίσμα του Ταμείου Ανάκαμψης βελτιώνει τις εκτιμήσεις της προβλέποντας 5% CAGR (σύνθετος ρυθμός ετήσιας αύξησης) στα εξυπηρετούμενα δάνεια μέχρι το τέλος του 2026. Αυτό, όπως επισημαίνει, μπορεί να μην αρκεί για να αντισταθμίσει τα πολλαπλά εμπόδια στο σκέλος των καθαρών εσόδων από τόκους (NII), αλλά τα έμμεσα οφέλη της ανάπτυξης και οι διευκολυντικές συνθήκες της αγοράς όσον αφορά τις προμήθειες και την ποιότητα του ενεργητικού θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ισχυρή ανάκαμψη της κερδοφορίας, με την HSBC να αυξάνει έτσι τις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις για το δείκτη ROTE (αποδοτικότητα ενσώματων κεφαλαίων) κατά 40 μ.β σε 8% (1 -2 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τον προϋπολογισμό των τραπεζών).
Επιπλέον, η HSBC αναμένει ότι τα βασικά λειτουργικά έσοδα θα φτάσουν το 28% σε CAGR μεταξύ της χρονικής περιόδους 2020 - 2024 καθώς: 1) τα βασικά έσοδα προ προβλέψεων παραμένουν ανθεκτικά με τη βελτίωση του σκέλους των προμηθειών και το opex που αντισταθμίζει την πτώση των NII. 2) Το CoR θα υποχωρήσει σχεδόν στο μισό χάρις των προσπαθειών περαιτέρω μείωσης των κινδύνων (derisking) και τον ευνοϊκό σχηματισμό NPEs.
Ο βρετανικός οίκος προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, αυξάνει τις εκτιμήσεις του για τα κέρδη για την τριετία 21/22/23 κατά 3%/7%/7% με υψηλότερες προμήθειες και χαμηλότερο CoR, γεγονός που τις φέρνει κατά 15% πάνω από τις εκτιμήσεις του consensus για το 2022. Οι ελληνικές τράπεζες δείχνουν ελκυστικές με discount 45% από τις ομότιμες τράπεζες της περιοχής EEMEA με βάση τον εκτιμώμενο, για το 2022, δείκτη P/BV παρά το καλύτερο ROTE όταν προσαρμόζεται για το υψηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου και τα ασθενέστερα νομίσματα στην ΕΕΕΑ. Επιπλέον, οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με την HSBC, βρίσκονται σε discount περίπου 40% από τις ευρωπαϊκές παρά το αντίστοιχο ROTE. Ως προς το δείκτη P/E (τιμή προς κέρδη) το discount δείχνει μεγαλύτερο και η HSBC εκτιμά ότι η αγορά θα πρέπει να εστιάσει περισσότερο σε αυτό, τουλάχιστον για τη Eurobank και την Εθνική Τράπεζα.