Η υγεία των κατοίκων μιας χώρας είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της οικονομίας της, καθώς υποστηρίζει την ευημερία και την παραγωγικότητα των πολιτών της, τόνισε μεταξύ άλλων η Susanne Kohout, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Novartis Hellas, στο πλαίσιο του Athens Health Summit 2021.
Η κα Kohout συμμετείχε στο πάνελ «Πανδημία Covid 19: H επόμενη μέρα – τι μας έμαθε για το μέλλον» και αναφέρθηκε στα μαθήματα από την διαχείριση της πανδημίας, καθώς και τις ευκαιρίες για την οικοδόμηση ενός ανθεκτικού και ισχυρού συστήματος υγείας στην μετά Covid εποχή.
Πιο συγκεκριμένα στο ερώτημα σχετικά με το ποιες ήταν οι προτεραιότητες της εταιρείας αλλά και τι μαθήματα έλαβε κατά τη διάρκεια της πανδημίας η κα Kohout δήλωσε ότι «Η πανδημία Covid-19 ανέδειξε τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα του κλάδου της υγείας και παράλληλα, έχει υπογραμμίσει τις ποικίλες αλληλεξαρτήσεις ανάμεσα στην κοινωνία, την υγεία, την οικονομία, την επιστήμη, την πολιτική, τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, οι χώρες και τα συστήματα υγείας είναι πολύ μεγάλες και ιδιαίτερα πολύπλοκες για να επιλυθούν από μεμονωμένες ομάδες, οργανισμούς ή κυβερνήσεις. Η συνεργασία όλων των ενδιαφερομένων είναι απαραίτητη για να δημιουργήσουμε μαζί ένα βιώσιμο μέλλον και η Novartis είναι εδώ για να παρέχει λύσεις και να συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση. Πρόσφατα ανακοινώσαμε την επέκταση της συμφωνίας που είχαμε με την BioNTech για να υποστηρίξουμε την ολοκλήρωση του εμβολίου mRNA Pfizer-BioNTech κατά του Covid-19. Στην Ελλάδα, χρησιμοποιώντας πόρους από το διεθνές ταμείο απόκρισης της εταιρίας μας, σε συνεργασία με το τμήμα συντονισμού του Υπουργείου Υγείας προχωρήσαμε στην αγορά ιατρικού και τεχνολογικού εξοπλισμού τριών ΜΕΘ. Εντατικοποιήσαμε τις προσπάθειές μας μέσω της νέας μας μονάδας Holistic Care, η οποία εστιάζει στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα και προωθεί τη συμμαχία επαγγελματιών του τομέα της Υγείας με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων, προς όφελος των ασθενών με χρόνιες παθήσεις. Επιπλέον, ακολουθήσαμε ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας για όλους τους ανθρώπους μας».
Σε ερώτημα σχετικά με το πώς συνδέεται η υγεία με τη συνολική ευημερία της χώρας, η κα Kohout απάντησε: «Η υγεία είναι πλούτος. Η υγεία των κατοίκων μιας χώρας είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της οικονομίας της, καθώς υποστηρίζει την ευημερία και την παραγωγικότητα των πολιτών της. Η πρόσφατη Έκθεση Αποτίμησης της Κοινωνικής, Περιβαλλοντικής & Οικονομικής Επίδρασής μας (SEE) έδειξε ότι 4,3 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ελλάδα έχουν πρόσβαση σε περισσότερες από 100 θεραπείες μας. Η κοινωνική αξία που δημιούργησε η πρόσβαση 1,9 εκ. ανθρώπων σε 60 από αυτές τις θεραπείες -μέσω της συνεισφοράς του υγιούς πληθυσμού στο ΑΕΠ της χώρας – ανήλθε σε $657,6 εκ. Έχουμε επίσης δει, πως οι χρόνιοι ασθενείς με καρκίνο ή καρδιαγγειακές παθήσεις, επηρεάστηκαν από την πανδημία τόσο ως προς τη συνέχιση και την τήρηση της θεραπείας, όσο και ως προς το ποσοστό διάγνωσης. Προτεραιότητά μας παραμένει η παροχή της σωστής θεραπείας στον κατάλληλο ασθενή όσο πιο σύντομα γίνεται, ερευνώντας επίσης καινοτόμα μοντέλα πρόσβασης. Μπορώ να αναφέρω την τελευταία μας συμφωνία με το Δημόσιο Σύστημα Υγείας (NHS) της Βρετανίας, κατόπιν θετικής σύστασης του NICE, για την παροχή πρόσβασης σε μια καινοτόμα θεραπεία μέσω μιας προσέγγισης διαχείρισης υγείας του πληθυσμού σε 300.000 επιλέξιμους ασθενείς με υπερλιπιδαιμία σε όλη την Αγγλία με 6μηνιαία δόση συντήρησης. Η συνεργασία αυτή αποτελεί τον χάρτη για μελλοντικές συνέργειες με το κράτος».
Στην τελευταία ερώτηση σχετικά με το τι θα θυμάται η κα Kohout από αυτή την πανδημία 20 χρόνια από τώρα, απάντησε ότι «Αυτή είναι η ώρα για όλους μας για να ξαναγράψουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την υγεία, όπου όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα ευθυγραμμιστούν και θα δεσμευτούν σε βασικές προτεραιότητες και επιδιώξεις. Αυτό απαιτεί μια νέα νοοτροπία συνεργασίας και λειτουργίας ανάμεσα σε ομάδες, εταιρείες, βιομηχανίες και φορείς από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Η παγκόσμια υγεία εξαρτάται από δεδομένα και τα Big Data είναι ένα πολύ καλό εργαλείο για να κατανοηθεί, να βελτιωθεί και να εξελιχθεί η υγειονομική περίθαλψη. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλή θέση σε αυτό τον τομέα, χάρη στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ως μία από τις λίγες χώρες της ΕΕ με λεπτομερές μητρώο Covid. Η πολιτεία έχει υπάρξει καταλύτης και τώρα είναι η ώρα να δημιουργηθεί ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Η συνεργασία μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων είναι μείζονος σημασίας και η ανάπτυξη πρωτοβουλιών στην ΕΕ, όπως το RRF και ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας (EHDS) είναι μια πολύ καλή ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί».