Στην τελική ευθεία βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες η έγκριση από την Κομισιόν του σχήματος που έχει υποβάλει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για τη στήριξη συστημάτων που συνδυάζουν μονάδες ΑΠΕ με μπαταρίες και τα οποία προορίζονται να εγκατασταθούν σε μη διασυνδεδεμένα νησιά.
Τα συστήματα αυτά αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στη διείσδυση των ΑΠΕ στα νησιά -ακόμη και σε αυτά που πρόκειται να διασυνδεθούν τα επόμενα χρόνια στο ηπειρωτικό σύστημα- συμβάλλοντας έτσι στη μικρότερη χρήση των πετρελαϊκών μονάδων που σε πολύ μεγαλό βαθμό καλύπτουν τις ανάγκες τους σε ρεύμα. Έτσι, χάρις στο «πρασίνισμα» του τοπικού μίγματος, θα βοηθήσουν στη μείωση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής, και κατά συνέπεια στην ελάττωση των χρεώσεων για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας που καταβάλλουν όλοι οι καταναλωτές στην επικράτεια.
Στο πλαίσιο του σχήματος, θα διεξάγονται μειοδοτικοί διαγωνισμοί, μέσω των οποίων θα κατακυρώνουν αποζημίωση τα «πράσινα» συστήματα που προκρίνονται. Οι διαγωνισμοί θα πραγματοποιούνται για κάθε μη διασυνδεδεμένο σύστημα ξεχωριστά, σε κάθε ένα από τα οποία ο ΔΕΔΔΗΕ θα προσδιορίζει τη μέγιστη ισχύ του «πράσινου» χαρτοφυλακίου που θα προκριθεί από τη διαδικασία.
Παράταση αναστολής της αδειοδότησης
Για τον υπολογισμό των συστημάτων ανά νησί, ο Διαχειριστής θα λαμβάνει υπόψη του τα στοιχεία κάθε συστήματος (πχ την τοπική κατανάλωση), αλλά και το πότε πρόκειται κάθε νησί να διασυνδεθεί στο ηπειρωτικό δίκτυο. Από την άλλη πλευρά, κάθε υβριδικό σύστημα θα διατηρεί και μετά τη διασύνδεση του νησιού το ύψος της αποζημίωσης που κατακύρωσε μέσω της ανταγωνιστικής διαδικασίας.
Υπενθυμίζεται ότι με την έγκριση από την Κομισιόν του σχήματος στήριξης των υβριδικών μονάδων ΑΠΕ, θα «ξεπαγώσει» η διαδικασία αδειοδότησης των συστημάτων που συνδυάζουν «πράσινες» μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με αποθήκευση. Η αδειοδότηση των συστημάτων αυτών έχει ανασταλεί από το ΥΠΕΝ από το καλοκαίρι, ενώ με ρύθμιση στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας, προβλέπεται η παράταση της αναστολής έως το τέλος Μαρτίου 2022.
Υπενθυμίζεται ότι η λειτουργική ενίσχυση υβριδικών μονάδων ανανεώσιμων πηγών αποτελεί το δεύτερο σχήμα του ΥΠΕΝ που θα πάρει το «πράσινο φως» από την Κομισιόν, έπειτα από το καθεστώς στήριξης νέων μονάδων ΑΠΕ στο ηπειρωτικό δίκτυο, το οποίο εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα τέλη Νοεμβρίου. Μάλιστα, και σε αυτή την περίπτωση προβλέπεται η αποζημίωση συστημάτων ΑΠΕ με μπαταρίες, συνολικής ισχύος 200 MW σύμφωνα με πληροφορίες, τα οποία θα εγκατασταθούν στο διασυνδεδεμένο δίκτυο.
Λειτουργική ενίσχυση για ΑΠΕ 4,2 GW
Το χαρτοφυλάκιο αυτό προβλέπεται στις καινούριες μονάδες ανανεώσιμων πηγών συνολικής ισχύος 4,2 GW στο ηπειρωτικό δίκτυο, που θα «κλειδώσουν» αποζημιώσεις μέσω του νέου σχήματος. Από αυτό το χαρτοφυλάκιο, τα χερσαία αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα αντιστοιχούν σε συνολική ισχύ περίπου 3 GW, και τα οποία θα κατακυρώσουν αμοιβές μέσω της συμμετοχής σε διαγωνισμούς.
Αυτό σημαίνει πως «πράσινες» μονάδες ισχύος περίπου 1 GW θα κατακυρώσουν Τιμή Αναφοράς εκτός ανταγωνιστικών διαδικασιών, δηλαδή διοικητικά οριζόμενες «ταρίφες» που θα υπολογίζονται με βάση το κόστος παραγωγής κάθε τεχνολογίας.
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν, τέτοιες περιπτώσεις είναι το βιοαέριο, η βιομάζα, τα αέρια εκλυόμενα από χώρους υγειονομικής ταφής, καθώς και οι υδροηλεκτρικοί, γεωθερμικοί και σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με συγκεντρωτικά κάτοπτρα. Πάντως, και για αυτές τις τεχνολογίες προβλέπονται ορισμένα κατώτατα όρια, ώστε αν αυτά ξεπερασθούν, και πάλι οι Τιμές Αναφοράς να προκύπτουν από δημοπρασίες.