ΕΥΔΑΠ: Το growth story και το δεκαετές επενδυτικό πλάνο ύψους 1,1 δισ. ευρώ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΕΥΔΑΠ: Το growth story και το δεκαετές επενδυτικό πλάνο ύψους 1,1 δισ. ευρώ
Ο μετασχηματισμός και η ψηφιοποίηση της εισηγμένης. Τα έργα 700 εκατ. ευρώ στην Ανατολική Αττική. Πώς θα κινηθεί, μετά τη συμφωνία με το δημόσιο, με ορίζοντα το 2030. Το free float, η Ψυττάλεια, οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί, το νέο κτίριο στο Γαλάτσι.

Επιλύοντας έως το τέλος του 2021 μια εκκρεμότητα που «σέρνεται» από το 2005, με μερική διευθέτησή της το 2013, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ ήδη έχει ξεκινήσει να χαράσσει τη νέα αναπτυξιακή στρατηγική της στην οπαία σημαίνοντα ρόλο θα διαδραματίσουν, μεταξύ άλλων, ο μετασχηματισμός της και το μεγάλο δεκαετές επενδυτικό πλάνο άνω των 1,1 δισ. ευρώ.

Η εκκρεμότητα την οποία επιλύει επιτυχώς και προς το συμφέρον της εταιρείας και των μετόχων της το διοικητικό «δίδυμο» της ΕΥΔΑΠ, δηλαδή ο διευθύνων σύμβουλος Χ. Σαχίνης και ο αναπληρωτής CEO, Αν. Τόσιος, δεν είναι άλλη από τη συμφωνία με το δημόσιο για το κόστος του αδιύλιστου νερού της περιόδου 2013-2020 (157 εκατ. ευρώ τα οποία όμως δύναται να ανακτήσει η εισηγμένη σε βάθος 20ετίας) αλλά και η τιμή του ύδατος για την περίοδο έως το 2040.

Όπως έχει αναδείξει το Insider.gr, εκκρεμεί η έκτακτη Γ.Σ. της ΕΥΔΑΠ (Παρασκευή 24/12) που θα αποφασίσει για το deal ανάμεσα σε ΕΥΔΑΠ και Δημόσιο αλλά και για τη σύμβαση για το υδροδοτικό της Αθήνας. Όπως έχει αναφέρει το insider, στο σχέδιο της σύμβασης σημειώνεται ότι για τα επόμενα 20 έτη η τιμή του νερού θα είναι κατά περίπου 41% χαμηλότερη έναντι της περιόδου 2004-2013, ενώ και για την περίοδο 2013-2020 η τιμή είναι χαμηλότερη (κατά μέσο όρο) κατά 23,5% έναντι της ίδιας περιόδου. Και αυτό επιτρέπει στην ΕΥΔΑΠ, που οφείλει να ελέγχει τις διαρροές στο δίκτυο αλλιώς θα υποστεί επιβαρύνσεις στην τιμή, να ελέγχει το κόστος του νερού (διυλιζόμενου).

Όπως ανέφερε η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ σε ενημερωτικό γεύμα χτες με εκπροσώπους του Τύπου, «επρόκειτο για ένα δύσκολο εγχείρημα που πιστεύαμε ότι θα πάρει μερικούς μήνες για να προχωρήσει αλλά χρειάστηκε τελικά… δύο χρόνια, ενώ σε αυτό είχαν συμμετοχή η ΕΥΔΑΠ, τα υπουργεία Οικονομικών, Υποδομών, Περιβάλλοντος αλλά και το Υπερταμείο που είχε σημαντική συμβολή».

Όπως σημείωσε ο Χάρης Σαχίνης, CEΟ της ΕΥΔΑΠ κατά τη διάρκεια της χτεσινής εκδήλωσης, στον επενδυτικό σχεδιασμό εντάσσονται έργα μετασχηματισμού ύψους 175 εκατ. ευρώ, έργα αποχέτευσης και ανακυκλωμένου νερού στην Ανατολική Αττική ύψους 700 εκατ. ευρώ, καθώς επίσης και η αντικατάσταση δικτύων νερού για μείωση ύψους διαρροών 200 εκατ. ευρώ (ο ρυθμός αντικατάστασης από 0,5% τώρα να ανέβει σε 1,5%-2% ανά έτος προσεχώς).

Ο επενδυτικός σχεδιασμός αναμένεται να χρηματοδοτηθεί με πιθανή συμμετοχή στο Ταμείο Ανάκαμψης, άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία από την Ευρώπη, ενώ ο CEO της εταιρείας Χάρης Σαχίνης άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο έκδοσης ενός «πράσινου» ομολόγου. «Όλα τα ενδεχόμενα και τα χρηματοδοτικά μοντέλα είναι ανοιχτά», σημείωσε ο κ. Σαχίνης, ενώ πρόσθεσε ότι η ΕΥΔΑΠ θέλει να κάνει επενδύσεις χωρίς να ανέβει η τιμή του νερού. Ο κ. Τόσιος χαρακτήρισε τα projects της Αν. Αττικής εμβληματικά και δύσκολα, ενώ υπενθύμισε ότι κατά 90% είναι συγχρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε.

Στα έργα μετασχηματισμού ανήκουν οι δράσεις:

  1. Εκσυγχρονισμός και βελτιστοποίηση διαχείρισης και παρακολούθησης δικτύου και παγίων (Smart grid).
  2. Ψηφιοποίηση δεδομένων και μετασχηματισμός ERP συστημάτων / διαδικασιών για τη βελτιστοποίηση απόδοσης και λήψης αποφάσεων (Business Intelligence & Finance Transformation.)
  3. Βελτιστοποίηση κόστους, ανακατανομή πόρων και αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού (Utilization of Resources & Workforce Planning).
  4. Ενεργειακή αναβάθμιση και μείωση αποτυπώματος άνθρακα (Net Zero).
  5. Ανασχεδιασμός λειτουργικού μοντέλου εφοδιαστικής αλυσίδας και διαχείρισης μεταφορών (Digital supply chain & fleet management).
  6. Μετασχηματισμός εμπειρίας πελάτη (Customer Transformation).

Το 2022 αναμένεται να είναι έτος «κλειδί» για την εταιρεία. Ειδικότερα, αναμένεται νομοθετική ρύθμιση στις αρχές του νέου έτους, που θα δώσουν το δικαίωμα στην ΕΥΔΑΠ να συμμετέχει σε ΣΔΙΤ. Στόχος είναι η εκμετάλλευσή της τεχνογνωσίας της εταιρείας, με τη διοίκησή της να εκτιμά ότι το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα «ανάψει πράσινο φως» για αλλαγή του καταστατικού της ώστε να διεκδικήσει, σε πρώτη φάση, το ΣΔΙΤ για το εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα Αθήνας, ύψους 235 εκατ. ευρώ. «Είμαστε σε επαφές με όλους τους ομίλους, εγχώριους και ξένους, προκειμένου να βρούμε πιθανούς συνεργάτες στο κατασκευαστικό αντικείμενο της ΣΔΙΤ», σημείωσε ο κ. Σαχίνης.

Ψηλά στην ατζέντα των ενεργειών της ΕΥΔΑΠ είναι η προώθηση του μεγάλου επενδυτικού πλάνου 700 εκατ. ευρώ στην Ανατολική Αττική, μέρος του οποίου είναι σε εξέλιξη.

Όπως σημείωσε ο κ. Τόσιος, «αφορά σε πάνω από 400 χιλ. κατοίκους και σε 1.500 χλμ. δικτύου». Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 θα δημοπρατηθούν οι διαγωνισμοί για το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων στις περιοχές Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδας, ύψους 90 εκατ. ευρώ που εκκρεμεί, όπως και ο αντίστοιχος για το ΚΕΛ Μαραθώνα ύψους 52 εκατ. ευρώ (θα έχει και ένα μικρό υδροηλεκτρικό) αλλά και για το δίκτυο αποχέτευσης περιοχών Καπανδριτίου & Αφιδνών Δήμου Ωρωπού, μήκους 45 χλμ (προϋπολογισμός €29 εκ.).

Ηδη προχωρούν τα ΚΕΛ Μαραθώνα, Ραφήνας, η ΕΥΔΑΠ παραλαμβάνει το ΚΕΛ Κρωπίας-Παιανίας (από την Περιφέρεια Αττικής) ώστε να το λειτουργήσει από τον Ιούλιο 2022, ενώ υπογράφεται τον Φεβρουάριο 2022 το έργο σε Νέα Μάκρη-Μαραθώνα.

Στην Παιανία έχουν ήδη κατασκευαστεί 38 χλμ. αγωγών και 1.800 εξωτερικές διακλαδώσεις στα Γλυκά Νερά. Στην Παλλήνη ξεκίνησε η κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων στις περιοχές Ανθούσα, Γέρακας και Παλλήνη, μήκους 172 χλμ. και προϋπολογισμού 28 εκ. ευρώ και προβλεπόμενη διάρκεια 48 μήνες. Ραφήνα ξεκίνησε η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων στις περιοχές Ραφήνα, Καλλιτεχνούπολη και Νέος Βουτζάς προϋπολογισμού € 31,6 εκ. και προβλεπόμενη διάρκεια 40 μήνες.

Αναφορικά με την αποχέτευση του Δήμου Σαρωνικού, αναμένεται διαγωνισμός σε περίπου 2 έτη με προϋπολογισμό περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Περίοπτη θέση στο πλάνο της διοίκησης της εισηγμένης έχει η προσπάθεια μείωσης του λειτουργικού κόστους. Μάλιστα, σχεδιάζει το «μάζεμα» των υπηρεσιών του διοικητικού προσωπικού σε ένα νέο ιδιόκτητο βιοκλιματικό κτίριο στο Γαλάτσι (πίσω από τα ολυμπιακά ακίνητα) εκτιμώντας ότι θα γλυτώσει τουλάχιστον 1,5 εκατ. ευρώ ανά έτος. Αυτή τη στιγμή η εταιρεία έχει 7 ακίνητα και γραφεία για το προσωπικό (όχι ακίνητα με παραγωγικό προφίλ που είναι εκατοντάδες) και σχεδιάζει τη μεταφορά του προσωπικού σε ένα κεντρικό κτίριο, Μάλιστα, ήδη προωθεί διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

Επίσης, αναμένει ρύθμιση ώστε να αποκτήσει ευελιξία, στα πρότυπα άλλων ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΛΤΑ) πάλι με στόχευση τη μείωση του λειτουργικού κόστους. Δεν γίνεται λόγος για απολύσεις αλλά για εθελουσία έξοδο. Σημειώνεται πως ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων της εταιρείας είναι 55 έτη, ενώ μέχρι πριν ένα χρόνο η ΕΥΔΑΠ είχε να προσλάβει προσωπικό επί μια δεκαεπταετία. Την τελευταία 5ετία έχουν εκκινήσει διαδικασίες για πρόσληψη 340 ατόμων (π.χ. ΑΣΕΠ) αλλά ακόμα δεν έχουν προσληφθεί ούτε οι μισοί, σημείωσε η διοίκηση της εταιρείας. Εάν υπογραφεί σχετική ρύθμιση αναμένεται εθελουσία εντός του 2022.

Επιπρόσθετα, η ΕΥΔΑΠ έχει αναθέσει στην εταιρεία συμβούλων McKinsey μελέτη για το πώς θα υποστηριχτεί ευρύτερα το growth story της επιχείρησης, σε ποιος τομείς μπορεί να αναπτυχθεί εντός Ελλάδας, ποια άλλα ΣΔΙΤ μπορεί να διεκδικήσει (π.χ. αγροτικά), αν έχει νόημα να κάνει περαιτέρω κινήσεις στην ενέργεια κ.λπ.

Επίσης, σε συνεργασία με επενδυτική τράπεζα αναζητάει το μοντέλο και τον τρόπο για να βελτιώσει την εικόνα της χρηματοοικονομικής, κεφαλαιακής αλλά και μετοχικής διάρθρωσης, από που μπορεί να αντλήσει κεφάλαια για το επενδυτικό πρόγραμμα, για το αν μπορεί να προχωρήσει σε περαιτέρω επιστροφές προς τους βασικούς μετόχους (το δημόσιο ελέγχει 61%) κ.α. Για την ώρα πάντως, όπως σημείωσε ο κ. Σαχίνης, δεν αναμένεται διάθεση περαιτέρω μεριδίου του δημοσίου (ΕΕΣΥΠ 50% συν μία μετοχή και ΤΑΙΠΕΔ 11%), δηλαδή έως 11% που θα μπορούσε να παραχωρηθεί, παρά το ενδιαφέρον από επενδυτές, καθώς πρώτα πρέπει λογικά να προχωρήσει ο περαιτέρω μετασχηματισμός του ομίλου. Ωστόσο, σε επόμενη φάση μια τέτοια κίνηση θα βοηθούσε το free float και την πορεία της μετοχής, σημείωσε ο κ. Σαχίνης.

Αναφορικά με το project της Ψυττάλειας, για το οποίο το Ιnsider.gr έχει αποκαλύψει ότι «κλείδωσε» σε ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ, ο κ. Σαχίνης ανέφερε ότι θα υπογραφεί η σύμβαση τον προσεχή Φεβρουάριο (εάν δεν προκύψει κάποια νέα νομική ενέργεια από τον ανταγωνισμό) ώστε μετά να περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο (δεν χρειάζεται να πάει στη Βουλή).

Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ ανέφερε επίσης ότι ο draft για το Ταμείο Ανάκαμψης προέβλεπε και σύσταση ανεξάρτητης αρχής υδάτων με ορίζοντα υλοποίησης το 2023, όπως είχε αποκαλύψει παλιότερα το insider. Με την υπογραφή της σύμβασης με το δημόσιο θα εκκινήσουν διαδικασίες για το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο.

Την περασμένη Παρασκευή η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ υπέγραψε και τη νέα διετή σύμβαση με τα ΕΛΤΑ για τος ταχυδρομικές αποστολές (λογαριασμοί), ύψους 2 εκατ. ευρώ ανά έτος, κλείνοντας άλλο ένα «μέτωπο» που ταλαιπώρησε την εισηγμένη, η οποία σχεδιάζει να περάσει στην εποχή του e-bill (ηλεκτρονική αποστολή λογαριασμών).

Με τα πρόσφατα στοιχεία, οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί ανέρχονται σε 177 εκατ. ευρώ (42 εκατ. ευρώ συνολικά οφειλές δημοσίου και ΟΤΑ), συν 9 εκατ. ευρώ σε διακανονισμό, αλλά σταδιακά ο ρυθμός αποπληρωμής αυξάνεται και υπάρχει αισιοδοξία για τη νέα χρονιά. Τέλος, όπως ανέφερε ο κ. Τόσιος το κόστος ενέργειας για την ΕΥΔΑΠ το 2022 αναμένεται σε 30 εκατ. ευρώ, από 20-28 εκατ. ευρώ το 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΥΔΑΠ: Τι προβλέπουν οι συμβάσεις της συμφωνίας με το Δημόσιο

Ενίσχυση του κύκλου εργασιών 4% για την ΕΥΔΑΠ στο 9μηνο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider