Το λιμάνι του Αστακού, το επενδυτικό σχήμα, τα σχέδια και η έκταση της ΕΤΑΔ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το λιμάνι του Αστακού, το επενδυτικό σχήμα, τα σχέδια και η έκταση της ΕΤΑΔ
«Κλείνει» άλλη μια εκκρεμότητα με τη μεταβίβαση της έκτασης των 108 στρεμμάτων της ΕΤΑΔ στην Αστακός Τέρμιναλ. Το επενδυτικό σχήμα, τα σχέδια, οι όροι χρήσεις και οι τράπεζες.

Τον περασμένο Μάρτιο (2021) το insider αναφέρονταν στο κυοφορούμενο deal ανάμεσα στις τράπεζες Alpha Bank και Πειραιώς και σε κονσόρτσιουμ εταιρειών και προσώπων που αποτελούνταν από στελέχη- μετόχους της Archirodon (όχι όμως ως εταιρεία), την A1 Yacht Trade (επαγγελματικές υπηρεσίες υποστήριξης γιοτ) και επενδυτικό fund από τον αραβικό κόλπο (Abu Dhabi ή Dubai).

Όπως αναφέρονταν στο σχετικό ρεπορτάζ, μετά από χρόνια άκαρπων προσπαθειών, το λιμάνι του Αστακού με τις ιδιωτικές εγκαταστάσεις ετοιμάζονταν να αλλάξει… ιδιοκτήτη, αν και απέμενε βέβαια η ολοκλήρωση της συναλλαγής. Πρόκειται για την εταιρεία Αστακός Τέρμιναλ, επί της ουσίας το λιμάνι του Αστακού στην Αιτωλοακαρνανία, μαζί με την όμορη βιομηχανική ζώνη. Ο λιμένας του Αστακού στην Αιτωλοακαρνανία, ως γνωστόν, έχει περάσει υπό τον έλεγχο των τραπεζών Alpha Bank και Πειραιώς (με ποσοστά περίπου 71% και 29% αντίστοιχα) εδώ και μερικά χρόνια, από το 2008, λόγω των οικονομικών προβλημάτων του ομίλου ΑΕΓΕΚ που είχε πουλήσει το project έναντι δανείων.

Από τις τότε κιόλας πληροφορίες, που είχε αποκαλύψει το insider, κυκλοφορούσε η εκτίμηση ότι ο επενδυτής επιθυμεί να μετατρέψει τις λιμενικές εγκαταστάσεις σε τουριστικό project και σε βάση για mega yachts, ενώ επιζητούσε να επιτρέπονται και άλλες χρήσεις συμπληρωματικές του ελλιμενισμού (εμπορικές, τουριστικές, ενδεχομένως οικιστικές). Προφανώς, όπως είχαμε αναφέρει και τότε, απαιτείται νέο Προεδρικό Διάταγμα για αλλαγή όρων χρήσης.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε τότε το insider σε σχετικό θέμα, παλιότερα οι τράπεζες είχαν έρθει σε επαφή με την ΕΤΑΔ για αγορά όμορης έκτασης περίπου 110 στρεμμάτων για να γίνει ελκυστικότερο το όλο «πακέτο», ενώ η περιοχή, πέραν της προνομιακής της θέσης στην Δυτική Ελλάδα, πλέον συνδέεται και με τους κεντρικούς οδικούς άξονες.

Νωρίτερα λοιπόν, η ΕΤΑΔ ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της πώλησης ακινήτου συνολικής έκτασης 108 στρεμμάτων, με την υπογραφή του συμβολαίου πώλησης στην εταιρεία «ΑΣΤΑΚΟΣ ΤΕΡΜΙΝΑΛ Α.Ε». Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «το ακίνητο (πρώην δημόσιο κτήμα) βρίσκεται στη θέση Πλατυγιάλι της Κοινότητας Αστακού Αιτωλοακαρνανίας, είναι όμορο της Ναυτιλιακής Βιομηχανικής Περιοχής (ΝΑΒΙΠΕ) και αποτελείται από έξι εδαφικές εκτάσεις, οι οποίες περιήλθαν χωρίς αντάλλαγμα στην κυριότητα της ΕΤΑΔ Α.Ε. το 2016, δυνάμει του ν. 4389/2016. Πρόκειται για ένα ακίνητο με σπουδαία σημασία στη στρατηγική θέση της ναυτιλιακής ζώνης και της βιομηχανικής περιοχής στην Αιτωλοακαρνανία, το οποίο προσφέρει στον επενδυτή σημαντικές δυνατότητες αξιοποίησης, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας και δημιουργώντας πολλαπλά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες».

Μάλιστα, σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι «η ολοκλήρωση της συμφωνίας κρίνεται εξαιρετικά σημαντική, καθώς η έκταση είναι αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία της εταιρείας, δεδομένου ότι περιλαμβάνεται στην περιοχή της Ελεύθερης Ζώνης και αποτελεί λειτουργικά ένα ενιαίο και αδιάσπαστο σύνολο με τις υποδομές της ΝΑΒΙΠΕ και των λιμενικών εγκαταστάσεων αυτής. Είχε προηγηθεί η μεταβίβαση του ακινήτου από το Ελληνικό Δημόσιο προς την ΕΤΑΔ το 2016, όπως και όλοι οι απαραίτητοι νομικοί έλεγχοι και ενέργειες από την πλευρά της ΕΤΑΔ, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος, μετά και την πρόσφατη έγκριση του Ελεγκτικού Συμβουλίου, για την ολοκλήρωση μίας επωφελούς συμφωνίας, που, μέσω της αξιοποίησης της ναυτιλιακής και βιομηχανικής ζώνης, αναμένεται να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής».

Η Αστακός Τέρμιναλ ΑΕ και άλλες τρεις εταιρείες (οι ΣΥΜΕΤ, Ακαρπορτ και NA.BI.ΠE) ελέγχουν και διαχειρίζονται τη ναυτιλιακή ζώνη και τη βιομηχανική περιοχή στο Πλατυγιάλι Αιτωλοακαρνανίας. Βασικός μέτοχος είναι η ΑΠΕ Επενδυτικής Περιουσίας, στην οποία συμμετέχουν, όπως αναφέραμε, με 71,08% η Alpha Bank και με 28,92% η Τράπεζα Πειραιώς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider