Ολοένα και μεγαλώνει το «αποτύπωμά» της στην ελληνική οικονομία η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), τοποθετώντας την Ελλάδα στις πέντε κορυφαίες χώρες επενδύσεων για την περυσινή χρονιά. Μάλιστα, η τράπεζα έχει κάνει εδώ και καιρό «στροφή» προς τις λεγόμενες «πράσινες» επενδύσεις, τοποθετούμενη τόσο σε ομολογιακές εκδόσεις, όσο και σε deals ή projects.
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) συνέχισε τη στήριξή της προς την ελληνική οικονομία και το 2021, πραγματοποιώντας νέες επενδύσεις ύψους 838 εκατ. ευρώ σε 20 έργα (περισσότερα έργα από κάθε άλλη χρονιά), από 797 εκατ. ευρώ σε 17 έργα το 2020, τοποθετώντας την Ελλάδα στις πέντε κορυφαίες χώρες επενδύσεων της EBRD για την περσινή χρονιά. Το 2021, η EBRD πέρασε επίσης το ορόσημο των 5 δισ. ευρώ συνολικών επενδύσεων στη χώρα από το 2015.
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η συνεργασία της με την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων DIMAND, του Δ. Ανδριόπουλου. Όπως σημειώνει η EBRD, δεσμεύει επιπλέον 50 εκατ. ευρώ κεφάλαια στην κοινοπραξία της με την Dimand με την οποία συνεργάζεται σε έργα ανάπλασης, ανακαίνισης στην Ελλάδα, με στόχο και την προώθηση της απαλλαγής της χώρας από τις εκπομπές άνθρακα στον οικοδομικό τομέα.
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης επενδύει επιπλέον 50 εκατ. ευρώ στην κοινή συνεργασία της με την Dimand SA στην Ελλάδα (join venture), αυξάνοντας τη συνολική της δέσμευση στα 71,5 εκατ. ευρώ. Η κοινοπραξία ανήκει κατά 35% στην EBRD και κατά 65% στην Arcela Investments Ltd., θυγατρική εξ ολοκλήρου της Dimand, της κορυφαίας ελληνικής εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων και κατασκευαστικών υπηρεσιών με ιστορικό στην υλοποίηση μεγάλων έργων ανάπλασης. Η πρόσθετη δέσμευση μετοχικού κεφαλαίου της EBRD στην κοινοπραξία στοχεύει στη χρηματοδότηση ενός νέου pipeline πράσινων κτιρίων, με επίκεντρο τα γραφεία, τα έργα μικτής χρήσης και τα ξενοδοχεία πόλης.
Η Τράπεζα προωθεί υψηλότερο επίπεδο αναφοράς βιωσιμότητας και διαχείρισης κινδύνου εισάγοντας την αναφορά GRESB, το ESG)σημείο αναφοράς για τα ακίνητα, στο επίπεδο της Dimand. Από την ίδρυση της κοινοπραξίας το 2017, η EBRD έχει επενδύσει σε πέντε έργα πράσινης πιστοποίησης στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων του «Piraeus Tower», των κτιρίων γραφείων Piraeus Port Plaza 2 και 3, του κτιρίου γραφείων Importex και του ξενοδοχείου Moxy στην Ομόνοια.
Ο κλάδος των κατασκευών αντιπροσωπεύει σχεδόν το 40% όλων των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που σχετίζονται με την ενέργεια και το ήμισυ της παγκόσμιας εξόρυξης πρώτων υλών. Η ανάγκη για βιώσιμες κτιριακές εξελίξεις και τη βαθιά μετασκευή των υπαρχόντων κτιρίων δεν ήταν ποτέ πιο σημαντική. Παρά την αύξηση της τοπικής ζήτησης για βιώσιμα κτίρια στην Ελλάδα, εξακολουθεί να υπάρχει περιορισμένη προσφορά ποιοτικού νέου προϊόντος και χρόνια ανεπαρκής επένδυση στην ανακαίνιση υφιστάμενων κτιρίων, σημειώνεται σχετικά. Η συνεργασία της EBRD με την Dimand, η οποία επικεντρώνεται σε έργα ανάπλασης και σε ριζικές ανακαινίσεις, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της μετάβασης της αγοράς με χαμηλές εκπομπές άνθρακα και ανθεκτικότητας στον κλίμα.
Πέραν αυτών, η τράπεζα έχει δώσει παλιότερα το «παρών» σε διαδικασίες που σχετίζονται με τη στήριξη των συστημικών ελληνικών τραπεζών και τις προσπάθειές τους για άντληση κεφαλαίων (ΑΜΚ), υποστήριξε την εμβληματική παραχώρηση 14 περιφερειακών αεροδρομίων, χρηματοδότησε ενεργειακά projects, είχε συμμετάσχει στην άντληση μετοχών της Lamda Development για το έργο του Ελληνικού, υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές σε ελληνικά εταιρικά ομόλογα (π.χ. σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίο, Aegean κ.α.) κ.λπ.
Προ ημερών μόλις, όπως αναφέραμε και στην αρχή, η EBRD επιβεβαίωσε τη στήριξή της στην εγχώρια επιχειρηματική «σκηνή». Μέχρι σήμερα έχει επενδύσει περίπου 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε περισσότερα από 85 έργα.
Περισσότερες από τις μισές επενδύσεις το 2021 (επί συνόλου 838 εκατ. ευρώ σε 20 έργα) ήταν σε πράσινα έργα, σημειώνοντας αύξηση 20% σε σχέση με το 2020. Η EBRD επένδυσε σε εκδόσεις πράσινων ομολόγων, όπως αυτές του Μυτιληναίου και της Noval Property, παρέχοντας στις εταιρείες την απαραίτητη χρηματοδότηση για την υλοποίηση έργων χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πράσινων κτιρίων.
Όπως ανακοινώθηκε, η Τράπεζα υποστήριξε τον μετασχηματισμό της ΔΕΗ με επένδυση 75 εκατ. ευρώ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της. Τα έσοδα της EBRD θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η EBRD επένδυσε επίσης 50 εκατ. ευρώ στην έκδοση ομολόγων με ρήτρα βιωσιμότητας της ΔΕΗ, με την εταιρεία να δεσμεύεται να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 40% μέχρι το τέλος του 2022. Αυτή ήταν μια επένδυση ορόσημο για την Τράπεζα, καθώς ήταν και το πρώτο ομόλογο με ρήτρα βιωσιμότητας και ο πιο φιλόδοξος εταιρικός στόχος απαλλαγής από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που έχει υποστηρίξει ποτέ η EBRD στις περιοχές όπου επενδύει. Η EBRD συνέχισε να επενδύει σε ομόλογα που συνδέονται με τη βιωσιμότητα κατά τη διάρκεια του έτους, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα τέλη του 2021.
Η Τράπεζα παρείχε επίσης 25 εκατ. ευρώ στη Viva Wallet μαζί με άλλους επενδυτές, όπως η Tencent και η Breyer Capital. Η εταιρεία θα αξιοποιήσει τη νέα χρηματοδότηση για να επιταχύνει την ανάπτυξη της νέας λειτουργίας «Tap-on-Phone» για πληρωμές σε καταστήματα. Το «Tap-on-Phone» μετατρέπει οποιαδήποτε συσκευή Android σε τερματικό κάρτας, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να δέχονται ανέπαφες και PIN πληρωμές χωρίς την ανάγκη ξεχωριστού εξοπλισμού. Η Viva Wallet είναι η πρώτη εταιρεία που λανσάρει αυτήν την καινοτομία σε τέτοια κλίμακα σε ολόκληρη την Ευρώπη, για να υποστηρίξει τους εμπόρους.
Eπιπλέον, η EBRD επένδυσε 50 εκατ. ευρώ στην πρώτη έκδοση ευρωομολόγου της PeopleCert Group, για να υποστηρίξει την εξαγορά της Axelos Ltd, παρόχου εξετάσεων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και κύριου επιχειρηματικού εταίρου της PeopleCert. Η επένδυση θα βοηθήσει επίσης την εταιρεία να αναβαθμίσει την ψηφιακή προσβασιμότητα και τη γκάμα προϊόντων λογισμικού της για άτομα με αναπηρίες.
Σε μια προσπάθεια να βοηθήσει την Ελλάδα να μειώσει το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), η EBRD χορήγησε δάνειο 50 εκατομμυρίων ευρώ στην Cepal Hellas για να στηρίξει την ανάπτυξη της εταιρείας. Η Τράπεζα επένδυσε επίσης 11 εκατ. ευρώ σε χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) που προέρχεται από την Τράπεζα Πειραιώς.
Η EBRD συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές για την εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της χώρας, μέρος του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης . Για το σκοπό αυτό, η Τράπεζα έχει υπογράψει συμφωνία συνεισφοράς με την ελληνική κυβέρνηση για την εφαρμογή του σχεδίου. Η συνεργασία Ελλάδας-ΕBRD θα επικεντρωθεί σε πέντε τομείς προτεραιότητας: την πράσινη μετάβαση, την ψηφιακή μετάβαση, τον εξαγωγικό προσανατολισμό, τις οικονομίες κλίμακας και την καινοτομία (έρευνα και ανάπτυξη). Συνολικά αναμένεται να φτάσει το 1 δισ. ευρώ.
Ο μηχανισμός προετοιμασίας συμπράξεων δημοσίου- ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), που ιδρύθηκε από την ελληνική κυβέρνηση και την ΕBRD, παρέχει κεφάλαια τεχνικής συνεργασίας και συμβουλευτική υποστήριξη για την προετοιμασία επενδυτικών έργων υποδομών ΣΔΙΤ. Τα κυριότερα επιτεύγματα του 2021 περιλαμβάνουν τα εξής ΣΔΙΤ: υποστήριξη για τη νέα εθνική στρατηγική για την ηλεκτροκίνηση, την μετεγκατάσταση εννέα υπουργείων στο νέο κυβερνητικό πάρκο, τη διαδικασία ανταγωνιστικού διαλόγου για τη δημιουργία φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και προετοιμασίες για τον εκσυγχρονισμό του αρδευτικού δικτύου στο Μηναγιώτικο Φράγμα, στον τομέα διαχείρισης υδάτινων πόρων.
Επιπλέον, το 2021 η EBRD ξεκίνησε 33 νέα συμβουλευτικά έργα με ελληνικές ΜμΕ, εστιάζοντας σε βασικούς στρατηγικούς τομείς όπως η ψηφιακή μετάβαση, η προώθηση των εξαγωγών, ο στρατηγικός και επιχειρηματικός σχεδιασμός, το μάρκετινγκ, η λειτουργική αποτελεσματικότητα και η οργάνωση. Η Τράπεζα παρέδωσε επίσης τέσσερα σεμινάρια κατάρτισης για ΜμΕ και συμβούλους σχετικά με τις εξαγωγές και τη βιωσιμότητα και ακόμα τρία κλαδικά σεμινάρια για περισσότερους από 150 συμμετέχοντες. Η χρηματοδότηση από την Ελλάδα, καθώς και από την ΕΕ μέσω του Ευρωπαϊκού Κόμβου Επενδυτικών Συμβουλών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ήταν ζωτικής σημασίας.