Τα κοινά projects των Dimand - EBRD και ο επενδυτικός «κουμπαράς»

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα κοινά projects των Dimand - EBRD και ο επενδυτικός «κουμπαράς»
Πώς έχει «κυλήσει» η «πράσινη» συνεργασία ανάμεσα στην ισχυρή εγχώρια εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Επενδύσεις αξίας 350 με 360 εκατ. ευρώ, αν συνυπολογιστούν τα ίδια κεφάλαια και η μόχλευση που συνήθως τα συνοδεύει, εμφανίζεται να προωθεί ή να έχει ως στόχο το κοινό σχήμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και της ελληνικής εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Dimand.

Όπως προ ημερών έγινε γνωστό, και ανέδειξε σε σχετικό του θέμα το insider.gr, η EBRD επένδυσε επιπλέον κεφάλαια ύψους 50 εκατ. ευρώ στην κοινή τους εταιρεία Cante Holdings Ltd, στην οποία συμμετέχουν με 35% η EBRD και με 65% η Arcela Investments Ltd, θυγατρική 100% της Dimand. Οι EBRD και Dimand είχαν ανακοινώσει προ 5 ετών σχεδόν τη συνεργασία τους μέσω της Cante Holdings. Αν ανατρέξουμε σε προηγούμενη φάση της συνεργασίας του, τον Σεπτέμβριο του 2021, και σε συνδυασμό με την νέα κεφαλαιακή ένεση, προκύπτει ότι το κοινό σχήμα έχει στόχο να χρηματοδοτήσει επενδύσεις συνολικού ύψους 350 – 360 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές εισφορές ιδίων κεφαλαίων φτάνουν στα 143 εκατ. ευρώ. Τον Σεπτέμβριο του 2021, σε σχετικό draft, γίνονταν ήδη από τότε αναφορά για συνολικό κόστος έργου ύψους 357.000.000 ευρώ, με συνολικές εισφορές κεφαλαίων έως 143 εκατομμύρια ευρώ. Η κοινοπραξία θα αναζητά χρηματοδότηση των επενδύσεων μέσω δανειακών κεφαλαίων σε επίπεδο των επιμέρους έργων για το εναπομένον υπόλοιπο.

Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της κοινής εταιρείας, το 2027, ήταν 61 εκατ. ευρώ, με τη συμμετοχή της EBRD να ανέρχεται σε 21 εκατ. ευρώ. Σήμερα το ποσό αυτό, δηλαδή της EBRD μόνο, αυξάνεται κατά 50 εκατ. ευρώ σε 71 εκατ. ευρώ συνολικά. Όπως αναφέρθηκε και σε σχετικό θέμα του insider, η Cante Holdings επενδύει σε έργα βιώσιμης ανάπτυξης στην Ελλάδα στους τομείς των εμπορικών ακινήτων και τουρισμού, με επίκεντρο τις γραφειακές εγκαταστάσεις, τα ακίνητα μικτής χρήσης και τα ξενοδοχεία πόλης.

Από την ίδρυση της εν λόγω κοινοπραξίας, η EBRD έχει επενδύσει σε έργα με πράσινη πιστοποίηση συμπεριλαμβανομένων του Πύργου Πειραιώς, των κτηρίων γραφείων Plaza 2 και 3 στο λιμάνι του Πειραιά (δηλαδή η ανάπλαση των πρώην εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος» στον Αγιο Διονύσιο του Πειραιά - κτίρια γραφείων 2 και 3), των νέων γραφείων της Importex (συγκρότημα πράσινων κτιρίων γραφείων στη Λ. Συγγρού στη συμβολή με οδό Λαγουμιτζή, επένδυση ύψους περίπου 40 εκατ. ευρώ στην οποία συμμετέχει και η Prodea Investments) και του ξενοδοχείου Omonoia Moxy (το σχήμα των Dimand – EBRD και Prodea ολοκληρώνει επένδυση 25 εκατ. ευρώ για την ανακατασκευή του Σαρόγλειου Μεγάρου στην Πλ. Ομονοίας, στη Σταδίου 65, αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στους επόμενους μήνες).

Βέβαια, ο Piraeus Tower είναι μια εμβληματική επένδυση στην οποία συμμετέχει και η Prodea Investments, ανάπτυξη ύψους περίπου 50 εκατ. ευρώ. Όπως είχε αναφέρει το insider σε σχετικό του θέμα τον Νοέμβριο, ο πρώτος «πράσινος» και ψηφιακός στη λειτουργία του Πύργος στην Ελλάδα υπολογίζεται να είναι έτοιμος να παραδοθεί προς χρήση στο τρίτο τρίμηνο του 2023, με 22 ορόφους και 88 μέτρα ύψος στην τελική του μορφή, θα πιστοποιηθεί στην ανώτερη βαθμίδα (Platinum) του πλέον αναγνωρισμένου διεθνούς προτύπου πράσινων κτιρίων LEED (Leadership in Energy & Environmental Design). Αποτελείται από δύο υπόγεια (μηχανολογικό και χώρο στάθμευσης), ισόγειο και 22 ορόφους, με συνολική δομημένη επιφάνεια περίπου 34.000 τετραγωνικά μέτρα. Στους πρώτους ορόφους (ισόγειο-1ος, 2ος) θα στεγασθούν καταστήματα, δηλαδή εμπορικές χρήσεις. Ο 3ος όροφος θα χρησιμοποιηθεί για εστίαση με υπαίθριο χώρο περίπου 1.500 τ.μ. (food and beverage) με θέα τον Πειραιά και τη θάλασσα. Από τον 4ο όροφο μέχρι τον 15ο όροφο θα στεγασθούν γραφεία και στους τελευταίους ορόφους (16ος-22ος) η κοινοπραξία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να κατασκευασθούν υψηλού επιπέδου κατοικίες, με θέα τον Σαρωνικό κόλπο, την Καστέλα, τις γύρω περιοχές του Πειραιά αλλά και έως τη Βουλιαγμένη, την Ακρόπολη ή τον Λυκαβηττό.

Μένει ωστόσο να φανεί αν το joint venture θα συνδεθεί και με άλλες business της DImand, όπως, για παράδειγμα, το πάρκο βιοτεχνολογίας της Theracell Advanced Biotechnology βρίσκεται στο 2ο χλμ. της Λεωφόρου Παιανίας - Μαρκοπούλου, εντός του ΒΙΟΠΑ, το οποίο σε επόμενη φάση θα αγοραστεί από την Premia Properties, ενώ ίσως η EBRD εμπλέκεται και στην επένδυση για την ανάπτυξη του ακινήτου στα Χανιά (οικιστικό – τουριστικό project).

Οι βασικές δραστηριότητες της Κοινοπραξίας περιλαμβάνουν έργα ανακατασκευής, εκτεταμένης ανακαίνισης και ανάπλασης, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες της Ελλάδας για αξιοποίηση και αναβάθμιση του υφιστάμενου κτιριακού της αποθέματος, σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις της χώρας.

Η πρόσθετη εισφορά κεφαλαίου της Τράπεζας στην Κοινοπραξία θα ενισχύσει την δυναμική της στην επιδίωξη ανάληψης νέων έργων. Η συμμετοχή της EBRD στην Κοινοπραξία σε συνδυασμό με την αυξανόμενη παρουσία της σε άρτια δομημένα έργα, προσφέρει στον πελάτη την απαραίτητη άνεση προκειμένου να προχωρήσει στην ανάληψη μεγαλύτερου αριθμού αναπτυξιακών έργων ώστε η επιχειρησιακή της ικανότητα να αντιστοιχηθεί με τη χρηματοοικονομική της επάρκεια. Επιπλέον, η παρουσία της Τράπεζας στην Κοινοπραξία συμβάλλει σε υψηλότερα επίπεδα βιωσιμότητας και διαχείρισης κινδύνου, ενσωματώνοντας κλιματικούς, περιβαλλοντικούς, και κοινωνικούς παράγοντες και πρότυπα διακυβέρνησης (ESG) καθώς και εκτιμήσεις σχετικά με ενδεχόμενους κλιματικούς και ESG κινδύνους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider