Κοινοπραξία καταθέτει πρόταση εξαγοράς 25 δισ. δολαρίων για τον «βραχίονα» γενοσήμων της Novartis, Sandoz

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κοινοπραξία καταθέτει πρόταση εξαγοράς 25 δισ. δολαρίων για τον «βραχίονα» γενοσήμων της Novartis, Sandoz
Οι εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων μελετούν τα πλεονεκτήματα μιας κοινής προσφοράς για την Sandoz, η οποία θα μπορούσε να εκτιμηθεί σε περίπου 25 δισ. δολάρια.

Σε συζητήσεις για πιθανή συνεργασία βρίσκονται η Blackstone και η Carlyle Group με αντικείμενο μια πιθανή συνεργασία για να καταθέσουν προσφορά για τη μονάδα γενόσημων της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας Novartis. Αν ευδοκιμήσει το deal, το οποίο αποκαλύπτει το Bloomberg, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία από τις μεγαλύτερες συμφωνίες εξαγοράς που έγιναν ποτέ.

Οι εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων μελετούν τα πλεονεκτήματα μιας κοινής προσφοράς για την Sandoz, η οποία θα μπορούσε να εκτιμηθεί σε περίπου 25 δισ. δολάρια. Η Advent International, η Hellman & Friedman και η KKR & Co. ετοιμάζουν ξεχωριστή προσφορά για την επιχείρηση.

Αλλά και η σουηδική εταιρεία εξαγοράς EQT AB συνεργάζεται με τη γερμανική οικογένεια Struengmann -η οποία στο παρελθόν πούλησε τη φαρμακευτική της επιχείρηση παραγωγής γενόσημων στη Novartis- καθώς μελετά μια προσφορά για τη Sandoz.

Στρατηγική Αναθεώρηση

Η Novartis δήλωσε τον Οκτώβριο ότι ξεκινά μια στρατηγική αναθεώρηση της Sandoz για να μεγιστοποιήσει την αξία των μετόχων. Η Sandoz παράγει γενόσημα φάρμακα και έχει επεκταθεί τα τελευταία χρόνια για να αναπτύξει βιοομοειδή αντίγραφα πολύπλοκων, ακριβών βιολογικών φαρμάκων.

Η Novartis που εδρεύει στη Βασιλεία δεν έχει πάρει τελική απόφαση για το αν θα πουλήσει ή όχι την εταιρεία. Κεφάλαια εξαγοράς έχουν επίσης δείξει ενδιαφέρον για τη μονάδα καταναλωτών της GlaxoSmithKline Plc, αν και μπορεί τελικά να αποφασίσουν ότι η πιθανή τιμή των 50 δισεκατομμυρίων λιρών παραείναι ακριβή.

Οι εταιρείες ιδιωτικών μετοχών προετοιμάζονται επίσης για τον γερμανικό εθνικό σιδηροδρομικό φορέα Deutsche Bahn να «βγάλει στο σφυρί» δυνητικά ένα μερίδιο από την μονάδα logistics της, Schenker, εάν η διοίκηση και η νέα κυβέρνηση συμφωνήσουν στα σχέδια.

Μεγάλα deals με ομάδες εταιρειών

Η Sandoz υποφέρει από διάβρωση τιμών και σκληρό ανταγωνισμό και οι πωλήσεις της παρέμειναν στάσιμες στα 9,6 δισ. δολάρια το 2020. Ο κορονοϊός αποτέλεσε πλήγμα, καθώς τα μέτρα δημόσιας υγείας και η κοινωνική αποστασιοποίηση οδήγησαν σε λιγότερη ζήτηση για φάρμακα για τον βήχα και το κρυολόγημα.

Πριν από την έναρξη της στρατηγικής αναθεώρησης, η Novartis είχε ήδη εργαστεί για περισσότερα από δύο χρόνια για να καταστήσει τη Sandoz πιο ανεξάρτητη, αποχωρίζοντας τις λειτουργίες παραγωγής και υποστήριξης.

Οι εταιρείες εξαγοράς συνεργάζονται ολοένα και περισσότερο καθώς κυνηγούν ολοένα και μεγαλύτερους στόχους. Οι Blackstone, Carlyle και Hellman & Friedman συμφώνησαν τον Ιούνιο να αγοράσουν την εταιρεία ιατρικών προμηθειών Medline Industries σε μια συμφωνία αξίας άνω των 30 δισ. δολαρίων.

Η Hellman & Friedman συνεργάστηκε με την Bain Capital για την εξαγορά της εταιρείας ιατρικής τεχνολογίας πληροφοριών Athenahealth έναντι 17 δισ. δολαρίων τον Νοέμβριο του περασμένου έτους. Στην Ευρώπη, η Bain και η CVC Capital Partners σχημάτισαν μια κοινοπραξία καθώς μελετούν μια προσφορά για τη διεθνή επιχείρηση φαρμακείων της Walgreens Boots Alliance, η αξία της οποίας θα μπορούσε να φτάσει τα 7 δισ. λίρες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider